Profesorii ucraineni sunt forțați să aleagă între a colabora cu rușii, sau a rezista împotriva autorităților proruse care au preluat controlul asupra școlilor ucrainene din regiunile ocupate, scrie The Guardian. Kremlinul speră că prin introducerea unei programe școlare rusești va reuși să formeze o nouă generație de tineri loiali Rusiei care vor accepta versiunea moscovită a istoriei Ucrainei.

La începutul verii, după câteva luni de la începutul ocupației rusești a unei regiuni mari din sudul Ucrainei, directorul unei școli dintr-unul din orașele cucerite de ruși i-a chemat pe toți profesorii la o ședință. Școala urma să coopereze cu autoritățile ruse de ocupație, le-a transmis directorul, și să se redeschidă odată cu începerea noului an școlar în septembrie, urmând ca profesorii să predea conform programei școlare rusești.

„Ucraina ne-a abandonat și nu se mai întoarce, iar acum rușii ne fac oferte”, le-a spus directorul tuturor profesorilor chemați la ședință. „Dacă nu acceptăm, vor trimite alte persoane din Rusia să conducă școala care nu vor avea niciun atașament față de ea. Este mai bine să stăm aici și să încercăm să avem grijă de ea”.

Halina, directoarea adjunctă a școlii, a spus: „Aproape o treime dintre profesori au acceptat, dar, pentru mine, știam că în niciun caz nu aș putea să lucrez pentru ruși.”

Unele persoane din orașele cucerite de ruși nu s-au ferit niciodată să își arate afinitatea prorusă, dar alții au ales să colaboreze din motive pur pragmatice – au crezut că rușii nu mai pot fi alungați din zonele ocupate. Foto: Profimedia Images După întâlnirea cu profesorii, Halina i-a spus directorului că își dă demisia.

Când s-a întors la școală după câteva zile, acesta a anunțat-o pe Halina că toate manualele în limba ucraineană vor fi distruse în următoarele zile și că dacă vrea să păstreze ceva, trebuie să le ia acum. Halina s-a întors în sala ei de clasă și a umplut o pungă de plastic cu poezii în limba ucraineană scrise de elevii ei, pe care le agățase de pereți. A luat cu ea și ghiveciul cu planta ei preferată. În timp ce ieșea din clădire, a observat cum muncitorii înlăturau afișele cu eroii naționali ai Ucrainei de pe coridoarele școlii. „Imaginați-vă, am lucrat în acea școală timp de mai bine de 25 de ani. Am plecat de acolo singură, cu o plantă în brațe și o pungă cu poezii și cu lacrimi care îmi curgeau pe față”, a povestit Halina cu o emoție puternică în voce.

Profesorii care refuză să colaboreze sunt desemnați trădători și agitatori proucraineni Câteva zile mai târziu, Halina a fost denunțată drept „trădătoare” la o ședință cu părinții pentru că și-a abandonat școala. A fost avertizată de alți foști colegi că unii o consideră acum o agitatoare proucraineană și că se află pe o listă a FSB-ului, agenția de spionaj a Rusiei. Halina le-a spus foștilor colegi că nu a „agitat” în niciun fel, dar aceștia i-au transmis că au deja martori și denunțători.

Ca atare, femeia a fost nevoită să fugă din teritoriul ocupat de ruși în cel controlat de ucraineni. Povestea Halinei este doar una dintre multele incidente care au loc în teritoriile ocupate de ruși și care demonstrează că politica educațională este unul dintre cei mai importanți piloni ai încercării Rusiei de a prelua controlul asupra unor părți din Ucraina. Programa ucraineană „era menită să te transforme într-un idiot”, a spus Kirilo Stremousov, un fost blogger antivaccinist pe care rușii l-au desemnat guvernator adjunct al regiunii Herson, ocupată de Rusia.

Distribuie articolul: