Se spune că inteligența financiară este una dintre prerogativele de bază ale omului modern. Acesta nu doar trebuie să aibă bani, ci mai ales să știe cum să îi gestioneze eficient, iar când ne referim la gestiunea finanțelor includem aici: investiții oportune, cheltuieli raționale și monitorizarea fluxului de venituri. 

Practic, epoca de cheltuit – venit a apus, iar actualmente un rol fundamental este jucat de educația financiară pe care, însă, din păcate, copiii nu o învață în școli, studenții în facultăți, iar angajații la locul de muncă. Suntem la început de cale în materie, dar avem suficiente detalii cât să putem ține cont de câteva reguli care chiar ne-ar ajuta să luăm decizii inspirate vis-a-vis de banii noștri. Iată 7 sfaturi pentru o inteligență financiară de invidiat.

Construiește-ți bugetul

Da, similar unei case, bugetul tău trebuie să fie construit, adică să aplici niște reguli de constituire. Una dintre cele mai oportune și des aplicate este regula 50/30/20. În speță, această divizare exemplifică:

  • 50% – cheltuieli curente
  • 30% – dorințe și vise de realizat
  • 20% – economii și rezerve.

Pe timp de criză, unii specialiști recomandă să schimbăm cifra rezervelor pe 30, iar cea a dorințelor pe 20, nu pentru a „strânge cureaua”, ci pentru a ne crea un soi de „pernă de siguranță”, astfel încât să nu rămânem cumva neacoperiți.

Ia împrumuturi previzibile

Da, există momente când trebuie să accesezi un credit rapid pentru o nevoie stringentă apărută recent. Alege un credit fără dobândă sau cu rată fixă, la care vei ști exact cât și cum trebuie să plătești. Previzibilitatea este mereu o acțiune oportună pentru a nu rămâne fără bani.

Raționalizează cheltuielile

Este cazul să verifici ce cheltuieli operezi lunar și unde se duce majoritatea banilor tăi. De exemplu, o categorie imensă de cheltuieli este îndreptată spre alimentație. Și aici poți încerca tactici precum „Zero waste” sau reciclarea mâncării, evitând astfel procurarea repetată a unor produse, aruncatul mâncării sau un stil alimentar abuziv.

Minim trei salarii puse de o parte

Pentru liniștea ta zilnică, specialiștii în economie îți recomandă să ai o rezervă de minim 3 salarii pe care să-i păstrezi acasă sau într-un depozit. Acești bani trebuie să fie intangibili până în momentul când ai nevoie mare de ei.

Fă mai mult pentru a cheltui mai puțin

Sună puțin ciudat? În realitate, dacă ești un specialist bun poți să optezi pentru venituri stabile lunare, îmbinând câteva joburi. De exemplu, poți lucra într-o instituție de stat, iar paralel să ai un hobby care îți aduce finanțe. Traiul de la salariu la salariu nu mai e o variantă fiabilă.

Investește corect!

Din nefericire, nu învățăm cum se fac investițiile corect, iar acest subiect pare aproape tabu pentru mulți clienți. În realitate, poți investi în propria educație, învățând meserii noi și obținând noi surse de venit.

Calculează și ordonează!

Lumea noastră, și în special comerțul, se ține pe publicitate variată, inedită și pe alocuri agresivă. Avem tot felul de îndemnuri de a cumpăra aproape compulsiv ceva. Încearcă să vezi rațional dacă ai sau nu nevoie de un obiect sau altul. Acest lucru presupune să structurezi și să ordonezi cheltuielile acumulate. Nu te sfii să faci liste de cumpărături și să bifezi cele necesare.

Și chiar dacă ești super ordonat se poate întâmpla să rămâi fără bani. Nu dispera! Apelează la Credit Ușor și ia banii de care ai nevoie chiar acum!

Distribuie articolul: