Îți dorești un copil și te gândești activ la perspectiva unei sarcini? Știi câte ceva despre planificare și poate chiar ai vorbit cu un specialist deja, dar nu ai încă un plan bine conturat? Acest articol îți va oferi pe tavă lista lucrurilor pe care să le verifici sau să le faci înainte de o sarcină mult-dorită.

Mișcă-te

Înainte de a începe să alegi un nume și să pictezi camera copilului, gândește-te cum să-ți pregătești corpul și viața pentru mica ta bucurie. Fii în formă din timp (chiar dacă talia ta va dispărea pentru o vreme) pentru a-ți ușura sarcina și nasterea. Orientează-te la 30 de minute de exerciții fizice care să-ți crească pulsul, în majoritatea zilelor. Mersul pe jos, ciclismul și înotul sunt modalități excelente de a te antrena. Sau alătură-te unui curs de exerciții prenatale.

Mănâncă corect

În curând, vei avea poftă de înghețată și murături. Acum, concentrează-te pe a mânca bine. Vei avea nevoie de multe proteine, fier, calciu și acid folic. Aprovizionează-te cu fructe, nuci, legume, legume cu frunze verzi, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Redu consumul de chipsuri, produse de patiserie, băuturi carbogazoase și alte alimente nedorite, lipsite de nutrienți sănătoși și cu cu calorii goale. Roagă-ți partenerul să ți se alăture, pentru a fi mai ușor.

Optează pentru un supliment cu acid folic

Ajută la prevenirea malformațiilor congenitale grave care pot apărea înainte să știi că ești însărcinată. Vei găsi această vitamină a grupei B în multe alimente, inclusiv în legume cu frunze verzi, citrice și fasole, dar majoritatea femeilor au nevoie de pastile pentru a obține o cantitate suficientă.

Începe cu o vitamină zilnică. Când planifici o sarcină, ai nevoie de 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi, cantitatea din majoritatea multivitaminelor de acest tip.

Urmărește-ți greutatea

Să fii prea slabă poate fi un impediment când vrei să rămâi însărcinată.

Să fi prea grea poate provoca, de asemenea, probleme: îți crește șansele de diabet și hipertensiune arterială. De asemenea, poate face ca travaliul să dureze mai mult – și tu nu vrei asta!

Discută cu medicul despre ce greutate este sănătoasă pentru tine, ca să poți planifica o sarcină.

Fă analizele și investigațiile necesare

Începe cu câteva luni înainte de a încerca să rămâi gravidă. Intreabă-ți medicul despre:

Testele sau vaccinurile de care ai nevoie
Vitamine prenatale
Cum să gestionezi sau să controlezi orice stare de sănătate pe care o ai
Medicamente pe care le poți și nu le poți lua în timpul sarcinii
Consiliere genetică

Consultă medicul dentist 

Dacă nu obișnuiești să folosești ața dentară, de exemplu, acum este momentul să faci din asta o rutină. Este bine pentru bebelușul tău, precum și pentru zâmbetul tău. Sarcina crește șansa de apariție a bolii gingiilor, o problemă de sănătate care poate, de asemenea, face mai probabil travaliul timpuriu. Plus, în timpul sarcinii nu sunt recomandate unele tratamente medicamentoase și anesteziile, deci mai bine să rezolvi posibilele probleme până la sarcină. Așadar, curăță și verifică dinții, periază-i zilnic, folosește ata dentară și clătește periodic cavitatea bucală cu o apă de gură antiseptică.

Redu cofeina

Unii experți sugerează să nu consumi mai mult de 200 de miligrame de cofeină pe zi în timp ce încerci să rămâi însărcinată și în timpul sarcinii. Adică aproximativ o ceașcă de cafea de 300 g sau patru cești de ceai de 200 g. Treci la amestecuri decofeinate sau încearcă în schimb lapte cald ori cacao. Dacă nu poți să funcționezi fără băutura de dimineață, bea una și mică.

Renunță la fumat

Printre celelalte dezavantaje ale sale, fumatul vă poate îngreuna tentativele de a rămâne însărcinată. Fumatul în timpul sarcinii poate crește probabilitatea unor probleme precum nașterea prematură, greutatea mică la naștere și avortul spontan. De asemenea, pune copilul în pericol pentru sindromul morții subite a sugarului. Cere și partenerul să renunțe. Fumul pasiv este, de asemenea, periculos. Și poate afecta fertilitatea masculină.

Renunță la alcool din timp

Deoarece nu știi exact când vei rămâne însărcinată, renunță acum la băuturile alcoolice. Consumul de alcool în timpul sarcinii crește șansele de malformații congenitale și probleme de învățare. Alcoolul poate îngreuna uneori și conceperea.

Organizează bugetul pentru bebeluș

Bebelușii au nevoie de multe lucruri. Trec prin aproximativ 8.000 de scutece înainte de a fi dresați la oliță! Veți avea nevoie de haine, un scaun de mașină și un cărucior, și poate de formulă lapte. Fă o listă cu consumabile și începe să cauți acum. Reține că cheltuielile tale vor include și vizitele la medic și, eventual, îngrijirea copiilor.

Dacă lucrezi, gândește-te la ce vrei să faci după ce ai născut copilul. Unele companii oferă concediu plătit după ce nașteți. Alții oferă timp liber neplătit.

Verifică și planul de sănătate pentru a vedea ce medici și spitale acoperă, alege între medicina de stat sau un loc privat.

Nu uita că sarcina este o decizie complexă și merită să fii pregătită pentru ea!

Distribuie articolul: