Persoanele care au apnee obstructivă în somn ar putea avea riscuri crescute de cancer, demență și cheaguri de sânge periculoase, potrivit unor noi studii prezentate luni la Congresul Internațional 2022 al Societății Europene de Respirație de la Barcelona.

Pacienții cu apnee obstructivă în somn au o parte sau toate căile respiratorii blocate în timpul somnului, ceea ce întrerupe respirația de mai multe ori pe noapte. Acest lucru poate duce la sforăit puternic, iar în timpul zilei – la gâfâit și oboseală. Tulburarea de somn afectează 7% până la 13% dintre oameni, cele mai mari riscuri fiind observate în rândul celor care sunt supraponderali sau obezi, care au diabet, fumează sau beau mult alcool.

„Se știe deja că pacienții cu apnee obstructivă în somn au un risc crescut de cancer, dar nu a fost clar dacă acest lucru se datorează sau nu apneei în somn în sine sau unor factori de risc aferenti cancerului, cum ar fi obezitatea, bolile cardiometabolice și stilul de viață”, a declarat Andreas Palm, cercetător și consultant senior la Universitatea Uppsala din Suedia, care a prezentat unul dintre studii, într-un comunicat.

„Descoperirile noastre arată că lipsa de oxigen din cauza apneei de somn este asociată în mod independent cu cancerul”, a spus el.

Palm și colegii săi au analizat datele de la aproape 63.000 de pacienți cu aproximativ 5 ani înainte de a începe tratamentul pentru apneea obstructivă în somn în Suedia. Între 2010 și 2018, pacienții au fost tratați cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii, care menține căile respiratorii deschise în timpul somnului. Cercetătorii au legat aceste informații cu datele din Registrul Național Suedez al Cancerului și cu datele sociale și economice de la Statistics Sweden.

Echipa de cercetare a comparat aproximativ 2.000 de pacienți cu apnee în somn și diagnosticul de cancer cu un grup de control de 2.000 de pacienți cu apnee în somn, dar fără cancer. Ei au descoperit că pacienții cu cancer au avut apnee de somn mai severă, iar nivelurile de oxigen au fost mai scăzute la pacienții cu cancer pulmonar, cancer de prostată și melanom.

„Descoperirile acestui studiu evidențiază necesitatea de a considera apneea de somn netratată ca un factor de risc pentru cancer și ca medicii să fie conștienți de posibilitatea apariției cancerului atunci când tratează pacienții cu apnee în somn”, au spus cercetătorii. „Cu toate acestea, extinderea screening-ului pentru cancer la toți pacienții cu apnee în somn nu este justificată sau recomandată de rezultatele studiului nostru.”

Într-un alt studiu prezentat la conferință, apneea obstructivă în somn a fost, de asemenea, legată de o scădere mai mare a puterilor mentale, în special în rândul bărbaților și persoanelor cu vârsta de 74 de ani și peste.

Cercetătorii din Elveția au studiat 350 de persoane care aveau 65 de ani și mai mult, au făcut teste de somn între 2003 și 2008 și au avut programări de urmărire la fiecare 5 ani. Evaluările cognitive au avut loc în timpul primei urmăriri între 2009 și 2013, precum și 5 ani mai târziu, care au testat funcția creierului, viteza de procesare, funcția executivă, memoria verbală, limbajul și percepția vizuală a relațiilor spațiale dintre obiecte.

Echipa de cercetare a descoperit că apneea obstructivă în somn a fost asociată cu o scădere mai mare a funcției creierului, a vitezei de procesare, a funcției executive și a memoriei verbale. Nivelurile scăzute de oxigen în timpul somnului au avut cele mai mari efecte.

„Acest studiu demonstrează că severitatea apneei în somn și a lipsei de oxigen pe timp de noapte contribuie la declinul cognitiv la bătrânețe”, a declarat Nicola Marchi, cercetător la Centrul de Investigare și Cercetare a Somnului de la Universitatea Lausanne din Elveția.

Într-un al treilea studiu realizat în Franța, pacienții cu apnee obstructivă severă în somn au avut mai multe șanse de a avea tromboembolism venos sau cheaguri de sânge periculoase care se formează în partea inferioară a piciorului, coapsei sau pelvisului și pot declanșa atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii au studiat 7.355 de pacienți care au fost urmăriți mai mult de 6 ani, inclusiv 104 care au făcut cheaguri. Cei care și-au petrecut mai mult de 6% din timpul lor de somn cu niveluri de oxigen sub 90% au avut de 2 ori mai multe șanse de a face cheaguri de sânge, în comparație cu pacienții care nu au avut lipsă de oxigen.

„Aceste trei studii arată asocieri îngrijorătoare între apneea obstructivă în somn și bolile importante care afectează supraviețuirea și calitatea vieții”, a spus Winfried Randerath, șeful Grupului de tulburări de respirație în somn al Societății Europene de Respirație și profesor la Universitatea din Köln, Germania.

„Oamenii ar trebui să fie conștienți de aceste legături și ar trebui să încerce să facă schimbări în stilul de viață pentru a-și reduce riscul de apnee în somn, de exemplu, prin menținerea unei greutăți sănătoase”, a spus el. „Așteptăm cu nerăbdare cercetări suplimentare care ar putea ajuta la clarificarea dacă apneea în somn poate cauza unele dintre problemele de sănătate observate în aceste studii.”

Distribuie articolul: