De unde știi când ești fericit/ă? Grea întrebare, nu? Ce înseamnă fericirea pentru tine? O întrebare și mai dificilă! S-ar putea să fii surprinsă de realizarea că nu este atât de ușor să definești fericirea. Înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Înainte de a vorbi despre modalități de a-ți spori fericirea, trebuie să cădem de acord asupra unei definiții.

Conform Saundrei Jain, fericirea nu este doar un lucru, ci este compusă din mai multe aspecte – bucurie, mulțumire, bunăstare, plus un sentiment că viața ta este bună, plină de sens și merită. Ținând cont de acest lucru, iată 5 lucruri pe care le poți face în fiecare zi pentru a-ți spori fericirea:

1. Fă un act de bunătate

Fă ceva bun pentru cineva și urmărește-ți cum fericirea crește vertiginos. Îți amintești zicala: „Este mai bine să dai decât să primești?” Surprinde persoana din spatele tău si plătește-i cafeaua. Ține ușa pentru cineva și urează-i o zi bună. Menține contactul vizual cu cineva și salută-l cu un zâmbet. Aceste lucruri pot suna nesemnificativ, dar încearcă și urmărește ce se întâmplă.

2. Exersează recunoștința

Creează o listă cu 3 lucruri care te fac să te simți recunoscător. Aceste lucruri nu trebuie să fie mari, costisitoare sau care să schimbe viața; pot fi lucruri simple, cum ar fi o zi însorită sau o zi ploioasă, jocul cu câinele tău sau finalizarea unui proiect mare. Nu există reguli stabilite – orice contează atâta timp cât recunoștința ta crește. Este un exercițiu util pentru a-ți învăța creierul să vadă partea pozitivă a lumii, pentru că el, de la natură, mai mari griji își face de ce e rău, ca să asigure supraviețuirea – dar asta te poate face trist și anxios.

3. Joacă-te

Nu fi atât de serioasă. Ia-ți câteva minute și distrează-te puțin. Greblează o grămadă de frunze și sari înăuntru, aruncă o minge cu copiii tăi sau mergi în parc și leagăn-te în briză. Ieși din zona ta de confort și joacă-te, puțin sau mai mult.

4. Alege pozitivitatea

Un zâmbet îți va lumina ziua. Beneficiile unei atitudini pozitive includ rate mai scăzute de depresie și anxietate, viață mai lungă, o sănătate mai bună a inimii și niveluri mai scăzute de suferință. S-ar putea să te gândești: „Nu sunt o persoană pozitivă din fire, deci cum fac asta să funcționeze?” Exersează conștient, până când dezvolți obiceiul unei atitudini pozitive. Ia o poziție împotriva negativității. Pentru fiecare gând negativ sau comportament negativ, contracarează-l cu un gând pozitiv sau un comportament pozitiv.

5. Practică auto-îngrijirea

Întotdeauna pui nevoile și dorințele altora înaintea propriilor tale? A te pune pe primul loc nu te face o persoană egoistă. Nu intra în acea linie de gândire, pentru că este o capcană. Să ai grijă de tine este absolut necesar, ca să poți apoi împărți cu restul energia și pozitivismul tău.

E mai simplu decât crezi, dar e nevoie de perseverență! Stabilește un obiectiv de 30 de zile și documentează-ți practicileși rezultatele pe parcurs. Fericirea este la îndemâna ta. O meriți!

Distribuie articolul: