Noile cercetări sugerează că activitatea fizică regulată poate ajuta la scăderea riscului de infecție cu COVID-19 și a severității acesteia, cu un număr săptămânal de 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute viguroasă oferind cea mai bună protecție.

„Descoperirile noastre evidențiază efectele protectoare ale angajării într-o activitate fizică suficientă ca strategie de sănătate publică, cu potențiale beneficii pentru reducerea riscului de COVID-19 sever”, spune Antonio Garcia-Hermoso, dr. la Universitatea Publică din Navarra, Pamplona, ​​​​Spania și colegii.

„Activitatea fizică regulată părea să fie legată de un risc mai scăzut de infecție cu COVID-19, spune Garcia-Hermosa. „Există dovezi că activitatea fizică regulată ar putea contribui la un răspuns imunitar mai eficient, oferind o imunitate de protecție sporită la infecții, ceea ce ar putea explica relația dintre consistența exercițiului și infecția cu COVID-19.”

Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la stimularea răspunsurilor antiinflamatorii ale organismului, precum și a aptitudinii cardiorespiratorii și musculare, toate acestea putând explica efectele sale benefice asupra severității COVID-19, spun cercetătorii.

„Sper ca rezultatele studiului nostru să ofere oamenilor un motiv întemeiat pentru a fi activi fizic. Toată lumea poate beneficia de a duce un mode de viață mai activ, indiferent de vârstă, sex sau abilitate fizică. Persoanele care nu fac în mod normal exerciții fizice ar trebui să înțeleagă că orice activitate fizică este benefică. … Se poate face ca parte a muncii, sportului și agrementului sau transportului (mersul pe jos, mersul cu roți și bicicleta), dar și prin dans, joacă și sarcini gospodărești de zi cu zi, cum ar fi grădinăritul și curățenia”, spune Garcia-Hermosa.

Studiul a fost publicat online pe 22 august în British Journal of Sports Medicine.

Protecție puternică împotriva COVID?

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că creșterea activității fizice poate regla cursul infecției cu COVID-19 și poate reduce riscul unor rezultate proaste. Noua analiză este prima care evaluează sistematic și pune în comun datele cu privire la efectul activității fizice regulate asupra rezultatelor COVID-19.

Constatările se bazează pe date din 16 studii cu peste 1,8 milioane de adulți (53% femei, vârsta medie 53 de ani). Persoanele care au inclus activitate fizică regulată în rutina lor săptămânală au avut un risc cu 11% mai mic de infectare cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Ei aveau, de asemenea, un risc cu 36% mai mic de a fi spitalizați, un risc cu 44% mai mic de a se îmbolnăvi cu COVID-19 și un risc cu 43% mai mic de a muri din cauza COVID-19 decât colegii lor inactivi.

„Din punctul de vedere al sănătății publice este că a fi activ fizic îmbunătățește sănătatea în nenumărate moduri. Acestea fiind spuse, nu este un [remediu], așa că măsurile suplimentare (masca, vaccinări etc.) sunt importante pentru toată lumea”, spune el.

Distribuie articolul: