Boala zgârieturii de pisică este o infecție cauzată de bacteria Bartonella henselae (unul dintre cele mai comune tipuri de bacterie din lume) și se transmite de la pisică la om atunci când o pisică infectată cu acest tip de bacterie ajunge în contact (prin salivă, mușcătură sau zgârietură) cu o rană deschisă, sau provoacă o asemenea rană unei persoane. Articolul prezintă cauzele, simptomele și posibilele complicații ale acestei afecțiuni, precum și modalitățile în care puteți preveni infectarea.

Ce este boala zgârieturii de pisică?

Boala zgârieturii de pisică este o infecție bacteriană care poate apărea după ce o pisică purtătoare a bacteriei linge rana deschisă a unei persoane, o zgârie sau o mușcă suficient de tare încât să străpungă suprafața pielii. La aproximativ 14 zile după un asemenea incident, poate apărea o infecție ușoară la locul leziunii. Zona infectată poate apărea inflamată și roșie și, eventual cu puroi, informează portalmed.ro.

Studiile arată că aproximativ 40% dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei Bartonella henselae la un moment dat în viața lor, fără a prezenta simptome.

Cauze

Boala zgârieturii de pisică poate fi contractată prin leziuni deschise ale pielii provocate de o pisică infectată sau care intră în contact cu saliva unei pisici infectate. Ocazional, puteți contracta boala și dacă sunteți înțepat de un purice sau de o căpușă purtătoare a bacteriei. Boala zgârieturii de pisică nu poate fi transmisă de la om la om.

Simptome

Nu oricine a fost lins sau zgâriat de o pisică trebuie să meargă la medic. Cu toate acestea, dacă pisica respectivă este purtătoare a bacteriei care declanșează boala zgârieturii de pisică, pot apărea simptome. Simptomele nu apar imediat, de cele mai multe ori apar la câteva zile după contact. Primul semn este adesea o umflătură roșie, o rană, sau o bășică la locul zgârieturii sau al mușcăturii. Este posibil ca aceasta să nu doară, dar adesea este acoperită de o crustă și ar putea conține puroi.

În următoarele două săptămâni, chiar și după vindecarea umflăturii, pot apărea următoarele simptome:

  • febră
  • dureri de cap
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare
  • ganglioni inflamați în apropierea zonei infectate.

Diagnostic

Diagnosticul bolii zgârieturii de pisică se bazează pe o anamneză completă, inclusiv pe istoricul zgârieturilor provocate de o pisică și pe un examen fizic. În unele cazuri, dacă medicul consideră necesar pentru a diagnostica boala zgârieturii de pisică poate prescrie analize de sânge.

Complicații

În general, boala zgârieturii de pisică se tratează de la sine și simptomele dispar de la sine. Există, însă, cazuri rare în care pot apărea complicații. Printre acestea se numără: neuroretinita, encefalopatia, osteomielita, afecțiuni grave care afectează ochii, creierul și oasele.

Prevenire

Modalitățile prin care poate fi prevenită infectarea includ:

  • spălați-vă pe mâini cu apă și săpun după ce ați intrat în contact cu o pisică;
  • jucați-vă cu blândețe cu pisicile pentru a evita mușcăturile sau zgârieturile;
  • nu permiteți unei pisici să vă lingă pielea, ochii, gura, sau rănile deschise;
  • utilizați măsuri împotriva puricilor.

Distribuie articolul: