Tocmai ați început o nouă relație și sunteți îndrăgostiți până peste cap? Nu vă puteți sătura de noul partener și sunteți nerăbdător să vedeți încotro va merge această relație. Nu există nicio îndoială că începerea unei noi relații este un sentiment uimitor! Dar, alături de emoție, există și unele provocări, care vin odată cu o nouă relație.

Articolul prezintă câteva aspecte de care trebuie să ții cont în timp ce navighezi în primele etape ale noii tale iubiri, dar și etapele prin care trece o relație de cuplu de lungă durată, potrivit portalmed.ro.

Stadii în relația de cuplu

Când doi oameni încep o relație, ei trec prin diferite etape. Fiecare cuplu este unic, dar etapele se manifestă și evoluează la fel. Unele cupluri ajung să fie fericite împreună pentru tot restul vieții, în timp ce altele se destramă odată ce problemele dintr-o etapă devin prea greu de rezolvat.

Cu toate că este minunat să îți găsești sufletul-pereche, nu trebuie să uiți de tine însuți în timp ce navighezi prin etapele relației de cuplu. Uneori, este posibil ca partenerul să fie perfect pentru tine, însă asta nu înseamnă că trebuie să renunți la personalitatea ta și la lucrurile pe care le iubești. Mai degrabă, este important să fii tu însuți și să ghidezi relația spre ceea ce vrei tu să devină.

Etape în relația de lungă durată

În relațiile de lungă durată, sentimentele cresc treptat. Este firesc să se întâmple așa, deoarece partenerii vor învăța ce anume îl face fericit pe celălalt. De asemenea, partenerii vor învăța să-și gestioneze sentimentele și relația va deveni mai stabilă. Cu toate acestea, nu înseamnă că relația nu se poate termina. De cele mai multe ori, relațiile se termină în urma unor probleme nerezolvate, iar sentimentele negative vor începe să înlocuiască sentimentele pozitive.

Cinci posibile etape într-o relație de cuplu de lungă durată:

  1. Începutul relației – este plin de emoții și sentimente puternice.
  2. Creșterea sentimentelor – sentimentele cresc treptat și relația devine mai stabilă.
  3. Stabilitatea relației – relația ajunge la un punct în care se menține constantă.
  4. Declinul sentimentelor – sentimentele negative încep să domine relația și aceasta se termină.
  5. Ruptura relației – relația se termină în urma unor probleme nerezolvate.

Întrebarea care se pune este: în ce etapă vă aflați? Analizați relația voastră și veți afla.

E posibil ca relația voastră să fi trecut prin etapele descrise mai sus și v-ați simțit bine în unele și nu tocmai – în celelalte. Relația voastră este unică și nu există un răspuns universal valabil la întrebarea: „în ce etapă vă aflați?” Totuși, aceste etape pot fi o bună referință.

Fiecare relație trece prin aceste etape, însă nu în aceeași ordine și în timpul acelorași perioade de timp. Cu toate acestea, dacă relația voastră se află undeva între cele două extreme, este important să știți ce trebuie făcut pentru a o menține în această stare.

În relațiile de cuplu este important să existe comunicare și înțelegere. Dacă sunteți dispus să-i acordați atenție și să vă asumați responsabilitatea, veți reuși să mențineți relația, exact în etapa în care vă aflați acum.

Etape la începutul unei relații de cuplu

Există cinci etape la începutul unei relații de cuplu:

  • Entuziasm
  • Atașare
  • Pasiune
  • Compromis
  • Înțelegere.

Prima etapă, entuziasmul, este caracterizată de emoții puternice, cum ar fi: încrederea și plăcerea. Oamenii sunt atrași unii către alții și se simt minunat atunci când sunt împreună. Nu este nevoie de niciun efort în această etapă. Tot ce trebuie să faci este să te bucuri de moment și să lași dragostea să curgă.

A doua etapă, atașarea, este caracterizată de dorința de a fi alături de partener și de a-i oferi acestuia ce are nevoie. În această etapă, oamenii încearcă să se integreze unul în viața celuilalt și să își construiască un viitor împreună. De asemenea, se dezvoltă sentimente puternice de afecțiune și loialitate. Pentru a trece prin această etapă, este important să îți exprimi sentimentele și să faci tot ce este posibil pentru a rămâne apropiat de partener.

A treia etapă, pasiunea, este caracterizată de energie și de dorința de a experimenta tot ce este nou. Oamenii sunt mereu activi și în căutare de senzații tari. Pentru a trece prin această etapă, este important să fii deschis și să experimentezi lucruri noi, împreună cu partenerul. Nu este nevoie să faci compromisuri pentru a trece prin această etapă, ci doar să te bucuri de momentele petrecute împreună.

A patra etapă, compromisul, este caracterizată de dorința de a găsi o soluție pentru problemele care apar în relație. Oamenii sunt dispuși să facă orice pentru a rămâne împreună și pentru a menține relația la un nivel ridicat. Pentru a trece prin această etapă, este important să fii flexibil și să acorzi o atenție sporită detaliilor.

A cincea și ultima etapă, înțelegerea, este caracterizată de calm și de stabilitate. Oamenii își dau seama că relația nu mai este la fel de strălucitoare ca la început și că trebuie să facă unele compromisuri. Pentru a trece prin această etapă este important să fii tolerant și să acorzi o importanță sporită comunicării.

În funcție de etapele prin care treci, este esențial să știi că relația ta se află la un anumit stadiu de dezvoltare. Dacă te afli în ultima etapă, adică înțelegerea, este important să nu te lupți pentru lucrurile mici și să acorzi o atenție sporită comunicării. Dacă te afli în prima sau în a doua etapă, este important să te bucuri de moment și să lași dragostea să curgă. Nu uita că orice relație are nevoie de efort pentru a fi menținută.

Dacă vă loviți de o perioadă mai dificilă, nu vă faceți griji – există întotdeauna speranță pentru reconciliere. Cu toate acestea, dacă lucrurile nu funcționează și decideți să vă despărțiți, amintiți-vă că nu este sfârșitul lumii. Atunci când o ușă se închide, o alta se poate deschide oricând.

Distribuie articolul: