Capsulele de detergent, acele „perniţe” cu lichid colorat, sunt foarte periculoase pentru copii, în ultima vreme înregistrându-se, la nivel mondial, tot mai multe cazuri în care copiii au fost spitalizaţi ca urmare a contactului cu aceşti detergenţi.

Un studiu realizat în SUA, sub conducerea cercetătorilor de la Nationwide Children’s Hospital din Columbus a arătat cât de mare este riscul intoxicării copiilor cu aceste produse: numai în perioada 2012-2013, au fost înregistrate 17,230 de cazuri în care copii cu vârsta sub 6 ani au inhalat sau au înghiţit substanţele chimice din capsulele de detergent sau au intrat în contact cu ele în alt mod. În aproape două treimi dintre cazuri a fost vorba despre copii de 1-2 ani, informează descopera.ro.

Copiii sunt atraşi de capsulele de detergent, foarte colorate şi care au uneori aspectul unor bomboane sau jucării

Copiii sunt în mod firesc atraşi de aceste produse, „drăguţe” şi viu colorate, cu aspect de jucării sau bomboane.

„Dacă aş fi copil, aş vrea să pun mâna pe ele şi să mă joc cu ele… arată de parcă ar fi special făcute pentru copiii mici, ca să se distreze cu ele”, spune unul dintre autorii studiului, dr. Marcel J. Casavant, şeful departamentului de toxicologie de la Nationwide Children’s Hospital şi director medical al Central Ohio Poison Center.

Atraşi de capsulele de detergent, copiii pot să muşte din ele sau să le strângă în mână până când se sparg, iar contactul cu aceste produse poate provoca probleme grave.

Printre efectele contactului cu substanţele din capsulele de detergent se numără:

  • vărsăturile
  • tusea
  • iritaţia şi durerile la nivelul ochilor
  • moleşeală sau letargie
  • dureri sau arsuri la nivelul gurii
  • dificultăţi de respiraţie
  • leziuni ale traheei.

Mulţi copii au fost internaţi în unităţile de terapie intensivă şi au fost intubaţi, pentru a-i ajuta să respire, unii rămânând conectaţi timp de mai multe zile la aparatele de respiraţie. Mulţi prezentau, de asemenea, o stare mentală alterată şi reuşeau cu greu să rămână treji; câţiva au intrat în comă şi s-a înregistrat chiar şi un caz de deces.

Efectele intoxicării cu aceste produse noi sunt adesea mult mai severe decât în cazul contactului cu alte produse de curăţenie, spune dr. Casavant. Ingredientele din aceşti detergenţi sunt foarte concentrate şi e posibil ca şi unii solvenţi din ambalajul de plastic specia care conţine detergentul lichid să aibă o contribuţie la apariţia unor efecte precum somnolenţa, scăderea activităţii sistemului nervos central şi coma.

Datorită compoziţiei complexe a acestor detergenţi, cercetătorii nu ştiu exact care dintre compuşii chimici prezenţi determină anumite efecte observate; poate fi vorba şi despre faptul că fabricanţii păstrează secrete anumite ingrediente, în măsura în care legislaţia le permite, sau despre felul în care mai multe ingrediente interacţionează pentru a „ataca” murdăria din haine, „atacând” şi copiii atunci când aceştia intră în contact cu amestecul respectiv.

Pentru a evita accidentele, dr. Casavant recomandă persoanelor care au în casă copii mici să nu folosească, pur şi simplu, acest tip de detergenţi. Dacă totuşi îi au în casă, ei trebuie păstraţi departe de ochii şi mâinile copiilor, undeva unde cei mici nu pot ajunge.

Însă medicul a atras atenţia şi asupra faptului că majoritatea cazurilor de intoxicare apar în momentul când adulţii tocmai utilizează produsul, nu atunci când copiii ajung în debara sau spălătorie fără ştirea părinţilor. De obicei, accidentele se petrec atunci când părinţii se pregătesc să spele rufe şi pun capsulele cu detergent lângă maşina de spălat, ori atunci când toată familia merge cu maşina la o spălătorie publică şi capsulele sunt aşezate în coşul cu rufe, deasupra, la vedere.

Cercetătorii au mai făcut şi producătorilor unele recomandări, sugerând ca aceştia să renunţe la acele caracteristici ale produsului care atrag atenţia copiilor (cele dau capsulelor aspectul unor dulciuri sau al unor jucării colorate şi moi); învelişul de plastic ar trebui să fie opac, nu transparent, pentru a nu-i tenta pe copii să-l desfacă, iar fabricanţii ar trebui, de asemenea, să ia în considerare utilizarea unor ingrediente mai puţin toxice.

Distribuie articolul: