De câțiva ani buni, verile sunt și la noi exagerat de fierbinți, de caniculare. Iar unei femei însărcinate, dincolo de faptul că îi este greu să poarte în cele trei luni de vară o greutate în plus, îi este și foarte dificil să suporte temperaturile ridicate. Pe lângă asta, problemele care apar în sarcină pot fi intensificate de caniculă.

Atunci când ești însărcinată, temperatura corpului tău este deja un pic mai mare decât în mod normal, așa că un plus de căldură de la temperatura exterioară te va face să te simți inconfortabil. Iată câteva sfaturi pentru a trece mai ușor peste această perioadă destul de dificilă.

Mergi la bazin și înoată în mod regulat

Pe de o parte pentru că îți va scădea temperatura corpului și te va face să nu mai simți greutatea bebelușului, iar pe de altă parte pentru că înotul este un exercițiu fizic blând, care nu pune prea mult stres pe articulațiile tale care în această perioadă sunt mai sensibile. Dacă nu ai acces la un bazin și vrei totuși să te răcorești, poți să scazi temperatura corpului ținând picioarele în apă rece. Nu rece-gheață, desigur!

Hidratează-te

Bea apă oriunde ai fi, în orice împrejurare, pentru că hidratarea este cea mai bună modalitate de a evita supraîncălzirea. Dacă transpiri mult din cauza căldurii, asigură-te că bei multe lichide. Apa este cea mai bună, dar și sucul de portocale, laptele și băuturile sportive, care înlocuiesc electroliții eliminați prin transpirație.

Îmbracă-te cu haine lejere

Da, poate că este o modă în rândul mămicilor mândre de burtica lor să poarte haine mulate care să o scoată în evidență. Dar la temperaturi ridicate nu este deloc plăcut. Optează pentru rochii subțiri, fluide, haine de culoare deschisă și pălărie care sa te protejeze de soare. Și ochelari de soare, desigur!

Foloseste o cremă de protecție solară cu SPF ridicat

Dacă ai pielea deschisă la culoare, foloseste SPF 30 sau 45. Producția crescută de melanină poate duce la apariția “măștii de sarcină“, așa că asigura-te că timpul petrecut la soare este limitat și nu ieși afară fără crema de protecție solară. Intră în casă la primul semn de slăbiciune, oboseală, amețeală sau sete excesivă.

Poarta la tine o „trusă” anticaniculă

Să nu-ți lipsească din geantă un prosopel pe care îl poți uda și folosi ca să te răcorești, balsam de buze, spray împotriva insectelor și un ventilator portabil. Este foarte util!

Relaxează-te!

Lunile de vară vor fi deosebit de grele pentru o femeie însărcinată, mai ales dacă sarcina este avansată, așa că este important să te relaxezi cât de mult poți. Stai cu picioarele ridicate pe o pernă sau pe un scăunel pentru a evita umflarea lor și cere ajutorul familiei pentru treburile casnice. Dacă ești nevoită să circuli pe afară, fă-o când este mai răcoare, dimineața sau seara. Iar dacă încă mai mergi la serviciu, ia lucrurile mai ușor. Nimeni nu îți va reproșa ceva în condiția în care ești.

Respiră corect

Respirația este un factor important pentru păstra o temperatură optimă a corpului și a evita supraîncălzirea. Respirația eliberează căldură, așa că asigură-te că ai un model de respirație bun (unii oameni respiră fie prea repede, fie prea încet). Dacă ai probleme de respirație din cauza alergiilor sau a astmului, de exemplu, alege să stai mai mult în casă.

 

Distribuie articolul: