Se spune că în cele mai tulburi vremuri, cartea rămâne o punte spre lumină, un obiect (sau subiect) care unește oamenii și ne lasă o rămășiță de speranță în perioade mai bune. Totodată, e un prilej binevenit de a discuta asupra prezentului și a viitorului. Astăzi, pe 29 iulie, în Chișinău a sosit un om de litere cu totul deosebit, cu o energie debordantă și despre care se poate spune, cu toată certitudinea, că trăiește printre cărți. Este vorba despre criticul literar Galina Iuzefovici, o femeie care te cucerește de la primul cuvânt rostit și care reușește să vorbească despre cărți cu o nonșalanță de invidiat.

Ne-am întâlnire într-un loc cochet, o filială a librăriilor Librarius, pe colț de Pârcălab cu Varlaam, iar atmosfera a fost peste așteptările mele. Câțiva zeci de oameni, au ascultat discursul sincer al acestei scriitoare și cronicar despre noul val de critică literară, despre scrisul în vremea cenzurii, despre fenomenele literare de succes și despre cărțile care au modelat-o.

Țin să menționez că mi-am făcut notițe cu viitoare lecturi care vin din spațiul post-sovietic, lecturi despre care Galina Iuzefovici a avut doar remarci constructive. Sinceritatea, deschiderea, emoția cu care aceasta vorbește despre literatură mi se par atribute demne de râvnit pentru orice cronicar de carte.

            Înclin să cred că anume acest gen de critică literară, care implică libertatea percepției, poate să mențină apetitul cititorilor față de carte. De facto, Iuzefovici nu s-a arătat neapărat optimistă cu privire la numărul de cititori, dar a menționat despre diversitatea crescândă a scriitorilor, fapt care se vede din ce în ce mai clar și pe piața românească de carte.

            Recomand, în această ordine de idei, canalul de Youtube al scriitoarei, care pare, încă, să reziste în fața presiunii puse de politicienii de la Kremlin. Plecată din Federația Rusă, aceasta continuă să vorbească despre cultura rusă și despre autorii săi fără pic de resentiment, ceea ce pentru publicul larg poate părea un act de curaj.

            Pentru mine, acest eveniment a fost ca o gură proaspătă de aer, care a venit să-mi demonstreze că undeva, în adâncul poporului rus, se mai găsesc oameni de valori, gata să dispute libertatea cuvântului și a acțiunii, refuzând atrocitatea războiului.

Organizatorii evenimentului: clubul de carte Прочтение și Natalia Davidovici

Distribuie articolul: