Înainte de concediu sau după concediu. Vorbim despre perioadele ideale să mergeți la dermatolog, pentru inspecția periodică. Este recomandat să faceţi un control imediat după ce observați o formațiune colorată nouă. Această atitudine face parte din educația medicală primară, ne spune medicul dermatolog Elena Cotos.

În fiecare lună, verificaţi toată suprafaţa pielii. Nu mai des, deoarece e greu să sesizaţi modificări. Orice modificare de culoare trebuie văzută de medicul dermatolog.

Melanomul, forma cea mai agresivă a cancerului de piele, este curabil dacă este depistat într-un stadiu precoce. Cancerul de piele este o boală care nu prezintă simptome, precum durere, sângerare sau mâncărime, decât în stadii avansate, prin urmare șansele de a fi depistată la debut sunt destul de mici. Prevenția, prin vizite la medicul dermatolog și prin screening de piele sunt esențiale pentru a ști ce se întâmplă cu pielea și pentru a avea șanse mari de vindecare în cazul unui diagnostic de cancer cutanat, declară medicul dermatolog.

Foarte multe meloanome sunt subţiri iar la cele de sub trei sferturi de milimetru grosime, şansa de vindecare prin operaţie, este de 95%

Dermatoscopia este o metodă rapidă, neinvazivă și nedureroasă de examinare a pielii, considerată la momentul actual cea mai eficientă metodă de prevenție și depistare a cancerului cutanat. În cadrul unei investigații dermatoscopice, medicul dermatolog folosesește un aparat numit dermatoscop, prin care poate vedea ce se întâmplă în straturile mai profunde ale pielii. Se analizeaza toate alunițele insistându-se pe cele noi apărute mai ales după vârsta de 30 ani sau cele deja existente care prezintă modificări de formă, culoare, dimensiune, se va accentua atenția și pe orice leziune cutanată ce nu se cicatrizează timp îndelungat sau alunițe care se traumează frecvent, susține specialista.

Se va indica o evaluare dermatoscopică:

  • când aveți multe alunițe
  • când aveți alunițe de dimensiuni mari ce depășesc 0,6 mm
  • după frecventarea saloanelor de bronz artificial sau după expunere exagerată și repetată la soare
  • dacă în familie exista cazuri de cancer de piele sau dacă s-a moștenit de la părinții o piele cu multe alunițe
  • dacă  sunteți o persoană cu ten deschis spre pal, păr și ochi deschiși la culoare (este important să știe că sunt mai predispusi la apariția unei forme de cancer de piele față de alte persoane)
  • dacă ați suferit mai multe arsuri solare mai ales în copilărie și adolescență
  • dacă observați modificarea alunițelor, unul dintre cele mai îngrijorătoare semne.

Se știe că expunerea la soare ne aduce multiple beneficii. Dar pentru a profita doar de avantajele expunerii la raze ultraviolete fără a crește riscul unor probleme de sănătate ar fi bine să respectăm câteva condiții:

  • Durata de expunere să fie redusă mai ales la persoane cu ten deschis, cele ce prezintă multe alunițe sau persoanele în vârstă ce au  maladii cronice, la fel nou-născuții și copiii până la 3 ani să nu fie expuși direct la soare.
  • Hidratare optimă, consum de fructe și legume proaspete cu efect antioxidant și antinflamator care elimină excesul de radicali liberi.
  • Expunerea la soare să fie în perioada de dimineață și seara, până la 10:00 și după 16:00 când razele ultraviolete sunt mai puțin agresive
  • Consultarea medicului pentru a estima riscul expunerii la soare când e indicat un tratament fotosensibilizant: antialergice, antibiotice, antiacneice, contraceptive orale, antiinflamatorii etc.
  • Examinarea periodică a sănătății pielii prin autoexaminare sau prezentare la un specialist dermatolog, cu evaluarea dermatoscopică a alunițelor cel puțin o dată pe an pentru a preveni cancerul de piele. Un diagnostic timpuriu poate salva viața.

Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviul acordat.

Distribuie articolul: