Ce daune poate face încălzirea globală? Multe sunt deja cunoscute, dar schimbările globale ar putea juca un rol-cheie în răspândirea Candida Auris, „ciuperca ucigaşă” care îngrijorează experţii din întreaga lume, deoarece este adesea rezistentă la toate medicamentele, ucigând jumătate dintre victimele sale.

Agentul patogen are o mortalitate cuprinsă între 30% şi 70%: dacă nu se adoptă o terapie adecvată, este capabil să provoace infecţii grave în special la subiecţii pluripatologici. De asemenea, este foarte contagioasă: se transmite prin contactul cu o persoană infectată, dar şi prin suprafeţe. Şi este greu de eradicat pentru că este rezistent la antiseptice comune, informează mediafax.ro.

Ciuperca a fost izolată pentru prima dată în 2009, în Japonia, dintr-o probă de la urechea unei femei. Cel mai vechi exemplar cunoscut până în prezent datează însă din 1996 şi a fost identificat retrospectiv într-o colecţie de exemplare coreene.

Primele focare europene au avut loc din primăvara anului 2015, în Franţa. În Europa au fost raportate 349 de cazuri în perioada ianuarie 2018 – mai 2019. În cursul anului 2021, Statele Unite au raportat peste 3.700 de cazuri de colonizare şi peste 1.200 de cazuri probabile sau confirmate. Este răspândită în 50 de ţări.

Distribuie articolul: