Astăzi, la Praga, Ministrul Ana Revenco, împreună cu delegația Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova participă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE.

Este prima dată când miniștri de interne ai unor state non UE sunt invitați să participe la Consiliul JAI. Miniștri de interne ai Republicii Moldova și Ucrainei au fost invitați de către Cehia, în calitate de stat aflat la președinția rotativă a UE, să participe la Consiliul informal al JAI.

Republica Moldova alături de statele UE, împreună cu Ucraina, pun azi în discuție dezvoltare unor mecanisme de protecție, care să crească reziliența ecosistemului de securitate european, în condițiile sporirii amenințărilor și riscurilor generate de războiul din Ucraina.

Evenimentul reunește miniștri ai afacerilor interne ai statelor membre UE, țărilor asociate Schengen, Ucrainei și Republicii Moldova, reprezentanți ai instituțiilor UE (Comisia Europeană, Parlamentul European, Secretariatul General al Consiliului UE și Serviciul European de Acțiune Externă), precum și reprezentanți ai agențiilor UE (Europol, Frontex, Agenția UE pentru Azil și Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale).

În sesiunea de azi a Consiliului JAI, discuțiile sunt axate pe impactul războiului din Ucraina asupra zonei de securitate.

Miniștrii sunt invitați să discute despre consecințele agresiunii ruse împotriva Ucrainei pentru securitatea internă, inclusiv asupra traficului ilegal de arme de foc, traficului de ființe umane, falsificarea documentelor, spălarea banilor, amenințările hibride, precum și despre măsuri de abordare și cotracarare a acestor riscuri. Printre aceste măsuri, se numără și înființarea la Chișinău a unui HUB UE de securitate, care va lărgi spațiul de securitate european și va cuprinde și Republica Moldova.

În atenția JAI vor mai fi abordate subiecte ce țin de:

  • interoperabilitatea sistemelor informaționale, cu accent pe calendarul de construire a noii arhitecturi a sistemelor informatice în domeniul Justiției și Afacerilor Interne și implementarea interoperabilității acestora. Aceste sisteme sunt cruciale pentru gestionarea eficientă a frontierelor externe ale UE. În aceste abordări va fi inclusă și Republica Moldova;
  • evoluțiile viitoare în domeniul migrației;
  • intensificarea luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor.

Prin participarea țării noastre alături de decidenții europeni în domeniul afacerilor interne, Republica Moldova devine producător de securitate pentru spațiul european, formând împreună cu țările membre UE o centură de securitate fortificată la frontiera cu războiul.

Agenda zilei include evenimentul de lansare a Hub-ului JAI la Chișinău, mai multe bilaterale ale ministrului Revenco cu omologii săi din țări ale UE, precum și participarea la o sesiune de lucru, pe subiectul impactului războiului din Ucraina în domeniul securității.

 

Distribuie articolul: