Peste 8 mii de familii și beneficiari ai Programului de Stat Prima Casă trec acum printr-o adevărată tragedie. Acest program avea scopul să, mențină tinerii în țară, să se dezvolte, deoarece soluționa una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerele familii în RM – lipsa locuinței. Asupra tuturor acestor familii acum planează riscul de a rămâne fără locuință cu inevitabila plecare din țară, susține Ion Chicu.

„Din câte știți, ideea programului constă în faptul, că statul ajută tinerii beneficiari atât la etapa de procurare a unui apartament, cât și la etapa de rambursare a creditului ipotecar. La moment, peste 8000 de familii și tineri au procurat locuințe prin acest program. Mai bine de 4 mii dintre ei beneficiază de compensații de la bugetul de stat, pentru a putea achita creditul și a continua să rămână să muncească aici în țară.

Printre beneficiari ai compensațiilor sunt circa:

  • 350 familii de învățători și profesori universitari
  • 330 familii de polițiști
  • 200 familii de medici și lucrători sociali
  • Circa 80 familii cu 4 copii și mai mulți
  • Circa 350 familii cu 3 copii
  • Aproape 1500 familii cu 2 copii”, a declarat Ion Chicu.

Maia Sandu și PAS încă din 2019 au început să dinamiteze acest program. Acum, însă, l-au adus la marginea prăpastiei, ori, odată cu majorarea cu 5,35 p.p. a ratei dobânzii la creditele Prima Casă. Majoritatea din acești învățători, medici, polițiști sau oameni de cultură, riscă să rămână fără locuințele procurate, iar statul va avea de achitat la bănci acea garanție de 50% din costul locuințelor, se arată indignat Ion Chicu.

„Rata dobânzii a crescut din cauza politicilor irelevante promovate de autorități în privința ratei de bază, care pe parcursul a unui singur an, a fost majorată cu circa 16 p.p. Din acest moment, beneficiarii acestui program, vor avea de achitat lunar o rată a dobânzii cu 5,35% mai mult. Dacă de exemplu, creditul angajat este de 450 mii lei, același învățător va avea de achitat la bancă în fiecare lună cu circa 2000 lei mai mult, adică cu 60% mai mult ca până acum. Pe fonul majorării cu doar 5,6% a salariului profesorului la început de an, această majorare a ratei bancare este fatală pentru ei”, susține Chicu.

Ion Chicu vine și cu adresări către prim-ministrul Republicii Moldova.

„Ocupați-vă serios de această problemă. Dacă pierdem acești oameni din țară, Dumneavoastră veți fi de vină. Nu BNM și nici contextul internațional. Vă sugerez să întreprindeți următorii pași concreți pentru a ajuta aceste 8 mii de familii.

  1. Revedeți de urgență mărimea marjei bancare, pe care ați majorat-o absolut neîntemeiat la 29 decembrie 2022 prin HG 482. De ce ați majorat această marjă bancară până la 3%, adică ați majorat câștigul băncilor de la acest program cu tocmai 50%? Oare nu le ajung miliardele de lei câștigate de când sunteți voi la putere din împrumuturile acordate statului? Deci, de urgență, modificați această HG și reveniți la marja existentă în 2021.
  2. Modificați HG de aprobare a Regulamentelor de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii programului. Mă refer în special la HG 567 din 20.06.2018 și 797 din 01.08.2018. În formulele de calcul a mărimii compensației acordate beneficiarilor, diminuați numitorul din formulă prin înlocuirea literei L – numărul de luni prestabilit de 300 și respectiv 216 luni, cu numărul efectiv de luni pentru care s-a acordat creditul în fiecare caz în parte, dar nu mai mult de 120 de luni. De cele mai multe ori, începând cu 2021 încoace, băncile au acordat aceste credite pe termeni cu mult mai reduse decât acei inițiali 20 sau 25 de ani. Aceste modificări în formule vor permite majorarea compensării acordate acelorași învățători, medici, polițiști sau angajați din sectorul privat al economiei
  3. Revedeți politica monetară inadecvată pe care o impuneți Băncii Naționale de majorare a ratei de bază. Inflația galopantă în țară este rodul analfabetismului vostru, nu a excedentului de masă monetară. Luptați cu voi, nu cu banii oamenilor”, menționează el.

Totodată, Chicu recomandă diminuarea salariilor reale ale angajaților din sectorul bugetar.

„În acest an salariul real al profesorului s-a diminuat cu circa 24%, iar a medicului – cu toate 29%. Voi alungați acești oameni din țară. Opriți furtul banilor publici de la vamă și prin achiziții dubioase și majorați salariul oamenilor. Compromiterea Programului Prima Casă nu este doar pierderea acestor oameni – lux pe care țara nu și-l mai poate permite. Dar este vorba și despre pierderea definitivă a încrederii oamenilor în acest stat, deoarece programul a fost lansat de stat, iar oamenii au crezut acest stat”, declară Ion Chicu.

Distribuie articolul: