Cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană o reprezintă războiul din Ucraina. O spune vicepremierul Nicu Popescu, potrivit căruia, consecințele agresiunii militare ruse se resimt în toate statele europene prin majorări galopante ale prețurilor la resursele energetice, iar Republica Moldova nu este o excepție. Șeful diplomației de la Chișinău spune că autoritățile au anticipat decizia Consiliului European și au pregătit deja un plan intern privind implementarea reformelor sugerate de Comisia Europeană.

Ministrul de externe de la Chișinău spune că autoritățile deja au început să elaboreze strategii pentru a implementa recomandările venite din partea Comisiei Europene. Printre condiționalitățile UE impuse Republicii Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderare sunt reforma justiției, combaterea corupției, reforma administrației centrale, eficientizarea procesului de achiziții publice, creșterea gradului de transparență prin implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor, informează ipn.md.

Odată cu bucuria a venit și o responsabilitate foarte mare de a folosi această oportunitate istorică pentru a face câțiva pași majori pentru a aduce țara în Uniunea Europeană. Anticipând decizia Consiliului European încă de marțea trecută am început a pregăti un plan intern pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. Zilele acestea avem consultări cu instituțiile responsabile de implementarea acestor recomandări, adică lucrul nu s-a oprit nici măcar pentru o jumătate de zi. Suntem optimiști, dar nu va fi simplu deloc, este foarte mult de lucru, contextul regional rămâne foarte problematic, dar trebuie să folosim această șansă”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Nicu Popescu a venit și cu o reacție la declarațiile fostului președinte rus, Dmitrii Medvedev, potrivit căruia Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la aderare pentru că se mizează pe o „refacere a României Mari”. Șeful diplomației de la Chișinău califică declarațiile lui Medvedev drept speculații.

„Au fost câteva semnale publice venite din partea Federației Ruse, aceste semnale nu cred că se înscriu în spiritul unei relații corecte. Noi am anunțat că pentru noi parcursul european reprezintă voința societății noastre, relația noastră cu România este una specială. România este primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea noastră, ne ajută în parcursul nostru european. Avem legături istorice, avem limbă comună. Aceștia sunt parametrii relației noastre cu România și orice alte speculații nu-și au locul”, a mai spus Nicu Popescu.

În același timp, Nicu Popescu spune că în următoarele luni sau chiar ani, cea mai mare provocare în calea apropierii Republicii Moldova de UE este incertitudinea generată de războiul din Ucraina.

„Cea mai mare provocare ține de evoluția războiului din Ucraina. Evident că la această etapă nu știm unde și când se va opri acest război, în ce condiții se va opri. Acest lucru afectează securitatea absolută a tuturor statelor de pe continent, inclusiv a Republicii Moldova. Războiul afectează economia, prețurile la produsele energetice. În acest context, cele mai mari provocări în următoarele luni sau chiar ani depind de evoluția acestui război, acestei agresiuni ruse împotriva Ucrainei care creează cele mai mari riscuri pentru tot continentul european”, a menționat vicepremierul.

Distribuie articolul: