Analistul politic, Ion Tăbîrță, susține că declarațiile unor oficiali ruși după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană ar trebui să ne îngrijoreze. Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, acesta a declarat că există mai multe pericole, inclusiv militar, însă în prezent „putem sta relativ liniștiți atât timp cât evenimentele militare au loc în estul Ucrainei”.

„Evident că trebuie să ne îngrijoreze mai ales că relația noastră cu Rusia este una complicată în ultima perioadă. De fapt, Lavrov ne-a spus că este dreptul nostru, dar îl îngrijorează că tot ce este rusesc este eliminat din Republica Moldova. Anterior, a mai spus că Republica Moldova se comportă ca o cerșetoare. Medvedev a făcut referință la proiectul României Mari, și au reacționat autoritățile române”, a declarat Ion Tăbîrță.

„Ce este important pentru noi este să înțelegem care sunt acțiunile Federației Ruse. Avem multe pericole, cel mai mare risc este eventual unul militar, după exemplul Ucrainei, însă acum cât de cât putem să stăm relativ liniștiți cât evenimentele militare, linia frontului este în estul Ucrainei. Cred că lucrurile se vor schimba radical dacă vor merge spre su-vest atunci datele pentru R. Moldova se vor schimba radical”, a explicat analistul.

Cât despre avertizarea lui Lavrov privind livrările de gaze naturale, analistul susține că mesajul a fost clar, iar Republica Moldova ar putea fi lovită de un alt șoc energetic, potrivit tv8.md.

„Pe lângă aspectele militare, Lavrov a făcut clar referință și la gaze. Nu că veți primi gaz scump, dar nu veți primi deloc. Măsurile pentru R. Moldova vin prioritar din direcția gazelor naturale. Din perspectiva economică rușii ne-au lovit suficient și chiar dacă vor mai urma lovituri acestea nu vor fi atât de dureroase, dar eventuale șocuri energetice cred că trebuie de așteptat”, a mai declarat Tăbîrță.

Referitor la declarațiile făcute de Dmitri Medvedev, care consideră posibilă intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, prin crearea „unei noi Românii Mari”, analistul politic catalogat afirmații „deocheate care vor să creeze o controversă în relația româno-ucraineană”.

Pe 23 iunie, Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Ulterior, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat că este posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea „unei noi Românii Mari”.

El a precizat că „de multă vreme, politicienii români joacă hore politice în jurul Republicii Moldova” și a reamintit faptul că acum, acest lucru se petrece în sensul direct al cuvântului.

„Deputații au încheiat prima ședință comună din istorie a parlamentelor Republicii Moldova și României cu executarea unui dans în care s-au luat de mână. Arăta foarte amuzant”, a remarcat Medvedev. „Însă consecințele pot fi ceva mai puțin comice”, a conchis acesta.

Purtătoarea de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că decizia luată de liderii UE în privința Ucrainei și Moldovei va avea „consecințe negative” și că are drept scop „izolarea” și mai pronunțată a Rusiei, confirmând „o acaparare geopolitică a spaţiului CSI” de către Occident, care „continuă activ”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, declara că acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova reprezintă „o afacere internă a Europei”, dar în același timp, el a acuzat Occidentul că doreşte război cu Rusia.

Pe de altă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov consideră că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianța militară şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotrivește acestei aderări.

Ulterior cu o reacție a venit și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit MAEIE, integrarea europeană a țării noastre este susținută de majoritatea cetățenilor, iar amenințările oficialilor de la Moscova sunt „subiecte inexistente și paralele false”.

MAEIE a subliniat că „pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinație clară – aderarea la Uniunea Europeană”.

Distribuie articolul: