Urșii polari sunt printre animalele cele mai afectate de schimbările climatice, iar experții susțin că specia ar putea dispărea în următorii zeci de ani, pe măsură ce banchiza din regiunea arctică se topește. Cu toate acestea, cercetătorii care participau la un studiu finanțat de NASA au descoperit o populație izolată de urși polari în sudul Groenlandei, care supraviețuiesc deși platformele de gheață lipsesc din zonă în cea mai mare parte din an.

Cercetătorii spun că acest grup de urși polari, pare să fie izolat de sute de ani de alte populații de urși polari, a rezistat datorită gheții provenite de la ghețarii care se descopun în mare.

Potrivit oamenilor de știință, deși se așteaptă la un declin puternic în rândul populației de urși polari din zona arctică, acest grup izolat oferă speranță, mai ales că actualele condiții din sud-estul Groenlandei sunt similare cu cele prognozate pentru zona arctică la sfârșitul secolului, scrie The Guardian.

“Cred că ne pot învața ceva despre locul rar în care un mic număr de urși polari ar putea trăi când zona arctică rămâne fără gheață”, spune Kristin Laidre, autor principal al studiului publicat în jurnalul Science.

Laidre și colegii ei scriu în Science despre deplasarea, genetica și demografia sub-populației de urși care trăiește pe coasta estică a Groenlandei, menționând că există două grupuri distincte, unul care trăiește mai la nord și altul care trăiește în sudul insulei. Echipa spune că grupul de la sud îndeplinește criteriile pentru o nouă sub-populație de urși polari, menționând că animalele sunt cele mai izolate exemplare din regiunea arctică din punct de vedere genetic. Deplasările lor sunt limitate de relieful zonei.

“Sunt izolați din punct de vedere geografic, genetic și demografic, asta însemnând că nu interacționează cu alți urși”, spune Laidre. “Din când în când, apare câte un imigrant care adaugă diversitate genetică grupului, însă pentru că sunt atât de izolați din punct de vedere geografic nu există un aport genetic semnificativ”.

La prima vedere, condițiile din sud-estul Groenlandei pot părea nepotrivite pentru urși polari, pentru că gheața din apa marii este prezentă doar câteva luni pe an. Dar, pe măsură ce ghețarii din fiorduri se deplasează spre mare, gheața care se rupe poate da naștere unor platforme de gheață, oferind urșilor ceea ce Laidre numește “relief plutitor” de pe care urșii pot vâna întreg anul.

“Ce știm despre urșii polari este că nu pot supraviețui dacă au gheață în apă doar 100 de zile pe an”, spune ea. “Motivul pentru care pot trăi în acest mediu izolat este pentru că au platforme de gheață suplimentare”.

Nu este prima dată când au fost găsiți urși polari în alte zone glaciare, însă noul grup – care are câteva sute de membri – este neobișnuit pentru că are trăsăturile necesare pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, Kristin Laidre spune că asemenea habitate sunt rare și probabil vor suferi schimbări din cauza încălzirii globale, iar micul bazin genetic al urșilor din sudul Groenlandei ar putea deveni problematic dacă urșii imigranți încetează să apară.

This cheeky polar bear gave a tourist a wave as he sailed past an iceberg. See SWNS story SWOCpolar. Roshan Panjwani, 37, was on a photography expedition in Scoresby Sound on the east coast of Greenland when he spotted the fluffy beast. From the safety of his boat, Roshan began to snap away and couldn’t believe his luck when the bear appeared to acknowledge his camera — with a wave. Roshan said: “We were out in a zodiac boat exploring the eastern coast of Greenland when we saw this bear.,Image: 495022377, License: Rights-managed, Restrictions: This image hereby disclosed to your organisation is so disclosed on the condition that your organisation will take all steps necessary to ensure that any identifiable personal data is processed in full compliance with the Data Protection Act 2018
follow us on twitter – @swns
browse our website – swns.com
email [email protected], Model Release: no, Credit line: Profimedia

Image: 170232548, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Distribuie articolul: