Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat la declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”. Potrivit șefei statului, nu există nicio conexiune între livrările de gaze naturale și procesul de integrare europeană a țării noastre.

În cadrul emisiunii “Cutia Neagră” de la TV8, Maia Sandu a vorbit și despre cum este comunicarea noastră cu Federația Rusă.

Cât despre comunicarea cu Moscova, șefa statului a precizat că aceasta este „minimă și la nivel de ambasadori”.

„Comunicare este minimă aș spune. Este la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova, care uneori transmite mesaje și ambasadorul Federației Ruse aici, la Chișinău, care din când în când este chemat la Ministerul de Externe pentru ca autoritățile noastre să transmită anumite mesaje”, a spus Maia Sandu.

Potrivit președintei, sunt niște relații, dar ele sunt mult mai restrânse acum, din cauză că războiul este și un impediment fizic pentru cele mai multe exporturi și importuri.

Există comunicare cu Gazprom, că nu avem răspunsuri clare din partea lor asta este altă întrebare. În această primăvară, au fost expediate scrisori din partea Guvernului atunci când au existat întrebări, iar unele au rămas fără răspuns. Cu toate aceste, a continuat furnizarea de gaze naturale. Vedem ce se va întâmpla. Pe subiectele importante, acolo unde e nevoie să intervină autoritățile, iar furnizarea de gaze evident este unul important, acolo ministerul a făcut solicitări. Unele au rămas fără răspuns. Contractul continuă, nu avem certitudine până când”, explicat șefa statului.

Totodată, președinta a reacționat la acuzațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și susține că nu există nicio legătură între livrările de gaze și intențiile autorităților de a obține statul de țară candidat.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Am tot vorbit aici despre faptul că ne dorim acest lucru demult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană. Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru în așa context, dar astea sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și apropo, plătim sume foarte mari. Deci, absolut nu există nicio treabă. 

Sunt și state membre UE care au contracte cu Gazprom, deci nu este nicio legătură aici. Republica Moldova este o țară independentă, suverană. Cetățenii ei decid dacă vor să meargă să devină stat membru, cetățenii Republicii Moldova au spus-o de multe ori că își doresc să trăiască într-o țară liberă, unde drepturile și libertățile sunt respectate și evident, într-un stat în care se poate construi bunăstare pentru cetățeni”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, aceasta a subliniat că Federația Rusă ar putea folosi gazul ca instrument pentru a încetini procesul de aderare europeană.

„Federația Rusă evident că poate să folosească gazele naturale sau alte instrumente, de exemplu, curentul electric, pentru că și acolo suntem într-o dependență poate și mai mare decât pe problema gazelor”, a precizat președinta.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu, la un post rusesc, că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.

„Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: ‘Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente’. Și alte declarații: ‘Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile’”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV.

Distribuie articolul: