Președinta Maia Sandu spune că inflația este o „problemă majoră”, iar rata acesteia este mai mare la noi în comparație cu alte state, deoarece „suntem foarte dependenți și foarte nepregătiți”. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, șefa statului a explicat cauzele majorării prețurilor, cine se face responsabil și ce soluții există.

„Este o mare problemă și rata inflației este foarte mare, e problema majoră pentru toți, pentru cetățeni, dar și pentru noi. Creșterea prețurilor la resursele energetice e un lucru pe care nu-l putem controla, pentru că am discutat despre prețul la curentul electric, gazele naturale, care continuă să crească”, a declarat Maia Sandu.

Războiul este unul din factorii ce duc la creșterea ratei inflației, dar și faptul că noi suntem dependenți de alte state și nu avem propriile noastre resurse, informează tv8.md.

„Din cauza războiului, nu se văd semne bune, care să conducă la concluzia că în curând, vom vedea o revenire la normal a prețurilor la gazele naturale, pentru că aceste prețuri nu sunt normale.

Ucraina nu poate să se compare, pentru că e cu totul altă situație. Eu am vorbit cu țări în Balcani, care îmi spuneau că la ei se produce hidroelectricitate, pe bază de apă. Respectiv, practic ei nu au nevoie de gaze. Fiecare are partea lui. Unii sunt mai dependenți, alții sunt mai puțin dependenți. Noi suntem foarte dependenți, foarte nepregătiți, pentru că în toți acești 30 de ani, nu s-a lucrat pe securitate energetică, s-a menținut această dependență”, a menționat președinta.

Și sărăcia este o problemă.

„Consumul de resurse energetice în bugetul nostru, ca pondere, este mult mai mare decât consumul de resurse energetice ca pondere din bugetul unui cetățean dintr-o țară europeană.  Și la fel, ponderea consumului de produse alimentare în bugetul nostru este mai mare decât în alte țări. 

Despre ce vorbește asta? Despre sărăcia noastră, pentru că, de obicei, oamenii cu venituri mai mici sunt obligați să cheltuie pentru utilități, pentru energie și pentru mâncare și foarte puțin le rămâne pentru alte necesități. În țările unde salariile sunt normale, unde economiile sunt dezvoltate, oamenii plătesc mai puțin și pentru energie, și pentru resurse alimentare. Acum, inflația crește peste tot. Sigur că asta nu îi liniștește pe oameni”, a subliniat Sandu.

„În momentul în care noi nu putem să controlăm prețurile externe, pentru că noi nu avem resurse energetice și n-o să le avem într-un an sau doi, sperăm să avem totuși, ceva peste 4-5 ani, dacă o să investim acum. Dar în viitorul apropiat, nu avem cum să gestionăm aceste resurse energetice, deci nu putem influența prețurile la care cumpărăm. Noi putem doar să creștem veniturile cetățenilor și Guvernul asta trebuie să facă, să ofere oamenilor, în primul rând, cu venituri mici, să le ofere compensații. Eu știu că Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la mecanisme țintite”, a adăugat președinta.

Potrivit acesteia, menținerea stabilității prețurilor este prerogativa Băncii Naționale.

„Dacă deschideți legea Băncii Naționale, o să vedeți că scrie foarte clar – obiectivul principal al Băncii Naționale este stabilitatea și menținerea stabilității prețurilor. Băncii Naționale (BNM) îi revine un rol important, nu zic că este doar BNM, mai ales că avem această inflație de import, pentru că prețurile mari vin din afară. Există și partea care ține de reglementarea pieței interne și aici e vorba despre Consiliul Concurenței, cei care ar trebui să identifice suficient de repede și să sancționeze comportamentele monopoliste care conduc înțelegerile de cartel”, a afirmat șefa statului.

„BNM a întreprins anumite măsuri. Sigur, putem să discutăm dacă suficient de repede sau cam târziu. Aceste măsuri vin ca să tempereze creditele care au efect inflaționist. Noi ne-am dori măsuri care să tempereze în special, creditele de consum, pentru că noi nu vrem ca aceste măsuri să se răsfrângă negativ asupra investițiilor. Dimpotrivă, acum ar fi nevoie de investiții. Dar nu mă apuc aici să dau o notă politicii BNM”, a mai spus Maia Sandu.

Distribuie articolul: