Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a scos în evidență pericolele dependenței de unele recolte comercializate la nivel global. În plus, schimbările climatice cresc riscul apariției unor probleme alimentare. Ei bine, o echipă de cercetători din Marea Britanie au întocmit o listă cu alimente mai puțin cunoscute pe care le-am putea consuma în următorii ani. Prezentăm patru alimente din această listă pe care am putea să le mâncăm în viitor.

Potrivit specialiștilor, aproximativ 90% din calorii provin din 15 culturi. Cercetătorii de la Grădina Botanică Regală caută unele ingrediente care ar putea intra în dietele de zi cu zi după anul 2050. Conform estimărilor, există circa 7.000 de specii de plante comestibile, însă doar puțin peste 400 dintre acestea sunt cultivate la scară largă. Tocmai de aceea, oamenii de știință susțin că se pot găsi soluții pentru posibile provocări alimentare din viitor.

Banane false

Acest tip de banană este o rudă a bananei obișnuite, însă este consumată doar într-o anumită zonă din Etiopia. Totuși, în cazul ensetului, cum mai este denumită această banană falsă, nu fructele sunt consumate, ci tulpinile și rădăcinile. Acestea sunt bogate în amidon și pot fi folosite la preparare pâinii sau a terciului.

Se pare că bananele ar putea deveni hrană pentru 100 de milioane de oameni, dacă culturile de amidonoase vor fi afectate de schimbările climatice.

Pandanusul

Pandanus tectorius crește în zonele de coastă a Insulelor Pacificului și în Filipine. Frunzele acestui copac de mici dimensiuni sunt adăugate în diferite preparate pentru aromă. Fructele sale se asemănă cu ananasul și se mănâncă ca atare sau gătite. Potrivit specialiștilor, acestea sunt foarte hrănitoare. Spre deosebire de alte plante, pandanusul rezistă la secetă, așa că există șanse mari să fie cultivat la scară largă.

Cereale rezistente la secetă

Există mii de specii de cereale, iar multe dintre acestea pot deveni alimente utilizate la nivel mondial pentru a hrăni populația. De exemplu, fonio sau Digitaria exilis este o cereală africană foarte hrănitoare. În prezent, aceasta este cultivată la nivel local, însă este foarte rezistentă la secetă, așa că este posibil ca utilizarea acesteia să fie extinsă la scară largă.

Fasolea morama

Conform experților, leguminoasele vor deveni foarte importante în viitor. Acestea au un conținut bogat de proteine și vitamine și pot fi cultivate în diferite zone climatice, de la cele litorale și până la cele alpine. O bună parte din cele 20.000 de specii de leguminoase nu sunt cultivate la scară largă. Printre acestea se numără și fasolea morama (Tylosema esculentum).

De foarte multă vreme, aceste leguminoase fac partea din dieta locuitorilor din Namibia, Botswana și Africa de Sud. După ce sunt măcinate, din acestea se poate face un terci. De obicei, fasolea morama este consumată fiartă alături de porumb. De asemenea, din boabele de morama se prepară o băutură delicioasă.

Experții explorează proprietățile diverselor specii pentru a afla care dintre acestea ar putea fi folosite ca surse de hrană.

Sursa: stiridinlume.ro

Distribuie articolul: