Dacă ținem cont de câteva reguli nutriționale simple, o porție de paste poate reprezenta un fel unic echilibrat, gustos, sănătos, economic; și pe care îl poate prepara mai mult sau mai puțin oricine, urmând câțiva pași simpli. În multe cazuri, pastele se pot conserva pentru a doua zi și reprezintă o perfectă mâncare la pachet.

Posibilitățile sunt infinite, în funcție de ce le adăugăm și cum. Există ideea că pastele îngrașă, însă acest fapt se verifică în realitate doar dacă porția este exagerat de mare și dacă pastele în sine sunt asociate cu alte alimente excesiv de grase, scrie smartliving.ro.

Ținând cont de regula că prânzul ar trebuie să reprezinte circa 500/600/700 kcal putem face un calcul simplu: o porție de paste de circa 80 de grame înseamnă circa 300 kcal, iar dacă reușim ca ce punem pe lângă ele să nu depășească alte 300 înseamnă că vorbim de un meniu echilibrat – mai ales dacă folosim paste integrale.

Dacă din acest meniu fac parte și legume și fructe proaspete, putem chiar vorbi de un meniu ideal. Și asta indiferent de câte feluri mâncăm, poate fi o porție mai mică de paste asociată cu o supă sau cu o salată sau poate fi un fel unic ce include paste și alimente de origine preponderent vegetală.

Idei de paste cu sos. Rețete de sos vegetarian

1. Fusilli cu pesto de rucola

Un sos de tip pesto este întotdeauna un sos delicios pentru paste și extrem de rapid de preparat, pentru că nu presupune gătire. Este nevoie doar de un blender sau un mixer vertical și ingrediente proaspete și de calitate. La origine, un sos pesto se făcea folosind un mojar cu pistil, cine are timp și energie poate încerca (pesto vine de la pestare, a pisa, a zdrobi, a măcina, a bate în mod repetat). Un sos pesto se pretează cel mai mult perioadei verii, când e preferabil să nu mâncăm prea cald.

Ingrediente

  • 100g rucola
  • 100 g ulei de măsline
  • 50 g parmena
  • 1 cățel de usturoi
  • câțiva mieji de nucă
  • opțional, un dovlecel mic
  • opțional, bucățele de roșii adăugate la final

Se adaugă toate ingredientele tăiate mărunt în blender și se mixează până când obținem o consistență nu prea fină. Ideea de a adăuga și dovlecel are scopul de a echilibra gustul puternic de rucola, în cazul în care pare prea picant. Cantitățile pot varia ușor și în funcție de gustul personal dar și de calitatea ingredientelor.

Odată obținut acest sos rece, se amestecă imediat cu pastele fierte conform instrucțiunilor și scurse. Se poate conserva 2-3 zile la frigider, într-un bol sau un borcan închis etanș, adăugându-l la moment peste paste. O perfectă mâncare la pachet, pentru că este ideală rece.

2. Risoni cu sos de roșii și ou

Pastele risoni imită bobul de orez (riso), dar fierb mult mai rapid decât orezul, de unde calitatea de a fi foarte practice – se găsesc în majoritatea lanțurilor de distribuție alimentară. Cu atât mai mult dacă le asociem cu un sos de roșii rapid dar delicios. Dacă asociem totul și cu un aliment proteic – în cazul nostru ouăle, dar merge și cu brânzeturi – avem un meniu complet. Eventual, înainte de paste servim și o mică salată de crudități, o supă ușoară sau legume pe grill (dovlecei, vinete, ardei).

Ingrediente

  • 50 g ulei de măsline sau altul
  • 800 g suc de roșii
  • 2 cepe medii
  • sare, piper, busuioc sau pătrunjel
  • 4 ouă

Începem tăind cât mai fin ceapa, pe care o sotăm cu ulei într-o tigaie gril antiaderentă cât mai încăpătoare. După 2-3 minute la foc mediu adăugăm sucul de roșii și menținem flacăra la nivel mediu circa 10 minute.

Între timp ce fierbem pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, e nevoie de doar 3-4 minute. Când sunt fierte al dente le scurgem și le adăugăm peste sos când este aproape gata. Amestecăm ușor și adăugăm deasupra cele patru ouă dispuse să nu se suprapună, ca să putem în final porționa. Dăm focul mic și adăugăm capacul peste tigaia antiaderentă. Lăsăm până oul se coagulează puțin dar miezul rămâne moale.

Stingem flacăra și adăugăm busuioc sau pătrunjel rupt cu degetele, în acest fel nu pierde din aromă. Se împarte în patru pentru a servi, fără a face să se rupă gălbenușul.

3. Farfalle cu măsline, pătrunjel și unt

Măslinele se pot tăia bucăți mici sau mărunți, ambele variante sunt valabile pentru sosul de măsline

Un sos de paste extrem de rapid, cu gustul asigurat din măsline și pătrunjelul proaspăt în cantitate importantă. Se poate transforma într-o rețetă vegan înlocuind untul cu ulei de măsline sau altul.

Ingrediente

  • 1 legătură bună de pătrunjel, spălat și tăiat cât mai mărunt
  • 200 g măsline negre
  • 100 g unt

Se încălzește untul și se sotează 2-3 minute măslinele tăiate bucățele mici și fără sâmburi.

Se adaugă peste pastele fierte și scurse și se aromatizează cu pătrunjelul tăiat mărunt.

Se poate, eventual, adăuga și coajă rasă de lămâie. În loc de pappardelle se pot folosi și alte paste lungi.

4. Spaghetti cu sos de nuci prăjite

Nucile sunt un ingredient cu care se pot crea sosuri interesante pentru paste sau alte creme, în versiune sărată, și nu dulce, cum suntem obișnuiți. Pentru o rețetă reușită de sos de nuci pentru paste avem mai multe posibilități: putem folosi o clasică rețetă de paste aglio, olio, peperoncino, la care adăugăm direct la final în farfurie nuci măcinate, ușor prăjite.

Dar putem face și un sos de nuci folosind miezul și o mână de ierburi aromatice, cum ar fi oregano sau măghiran, proaspete.

Ingrediente

  • 150 g miez de nucă prăjite minimal în tigaie sau în cuptor
  • ulei de măsline sau altul
  • oregano sau măghiran, frunzele verzi, cantitate după gust
  • sare, piper
  • 1 lingură de parmezan

Se mizează toate ingredientele împreună cu un mixer vertical și se adaugă imediat peste pastele calde, fierte și scurse. Se poate face și manual sosul, folosind un mojar.

5. Fettucine Alfredo

Fettucine Alfredo – un fel de paste creat la Roma cu un secol în urmă dar foarte practicat în comunitatea italo-americană. Practic, vorbim de un sos delicios pentru paste dar foarte rapid, din unt si parmezan. Motiv pentru care este ideal să asociem o porție nu foarte mare de fettucine Alfredo cu legume în stare crudă, aperitiv sau salată.

O altă posibilitate de a integra legume este aceea de a sota cu unt felii subțiri de dovlecel înainte dea adăuga pastele și continua rețeta.

Ingrediente

  • 150 g unt
  • 200 g parmezan
  • sare, piper

Se fierb întâi pastele și după ce se scurg se adaugă în tigaie peste jumătate din unt, încălzit la foc mediu. Se adaugă peste ele 2-3 linguri de apă în care au fiert pastele și se sotează ușor circa 1 minut. Cantitatea de apă corectă este variabilă, în funcție de cât de mult absorb pastele.  Condiția principală: în tigaie trebuie să se formeze o cremă lichidă care să lege pastele.

După ce s-a format, adăugăm deasupra o parte din parmezanul ras și amalgamăm bine dar cu mișcări ușoare. Restul de unt și de parmezan se adaugă direct în farfurie, potrivind apoi de sare și piper.

Idei de paste cu sos. Rețete de post/vegan gustoase și aromate

6. Tagliatelle cu ciuperci crocante și  cremă de năut

O rețetă vegan rapidă și extrem de gustoasă de sos pentru paste, dar echilibrată nutrițional – avem proteine vegetale din ciuperci și din făina de năut din care facem rapid crema care să lege totul. O soluție de compromis între pastele cu ciuperci și unt și așa zisa carbonara cu ciuperci, cu ciuperci în loc de bacon și ou.

Ingrediente

  • 200-250 g ciuperci Champignon
  • 50 g făină de năut
  • o mână bună de pătrunjel
  • ulei, sare, piper

În timp ce fierb pastele se sotează cu puțin ulei ciupercile tăiate felii subțiri. În acest timp, amestecăm făina de năut cu puțină apă cât să obținem o cremă de consistența smântânii. Adăugăm această cremă peste ciuperci și imediat după ea și pastele fierte și scurse bine.

Amalgamăm cu atenție și mai ținem împreună totul pe flacără medie circa 2 minute. La final aromatizăm cu pătrunjel, sare și piper. Se servesc imediat, calde.

7. Spaghetti alla puttanesca

Sosul alla puttanesca este poate cel mai delicios sos rapid pentru paste, extrem de gustos și echilibrat nutrițional. De numele extrem de pitoresc al acestei rețete se leagă mai multe legende.

Vorbim de un amestec de roșii, măsline, capere, aromatizat cu puțin usturoi și ardei iute. În unele zone din Italia se adaugă și bucățele de anșoa. Dincolo de combinația în sine, condiția principală pentru un bun rezultate este aceea de a folosi ingrediente de calitate.

Ingrediente

  • 400 g roșii bine coapte și curățate de coajă
  • 150 g măsline negre tip kalamata sau altele, curățate de sâmburi
  • 1-2 linguri de capere
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • câteva fire de pătrunjel, tăiat mărunt
  • 1 ardei iute
  • 1 cățel de usturoi

Se aromatizează întâi uleiul cu usturoi și ardei iute într-o tigaie mare antiaderentă. Se taie și unul și celălalt în 3-4 bucăți, care după ce și-au lăsat aroma în ulei se alimină.
Adăugăm apoi în tigaie caperele desărate câteva minute în apă și scurse și măslinele fără sâmburi tăiate jumătăți.

După circa 1 minut de adaugă roșiile curățate de coajă și tăiate grosolan. Se ține tigaia cu capac câteva minute bune, până când roșiile devin moi și se amalgamează cu restul (5-6-7 minute).

Între timp fierbem și scurgem pastele și le agăugăm în tigaie. Se servește cu pătrunjel verde.

Idei de paste cu sos. Rețete rapide cu carne sau pește

8. Farfalle cu bacon, mazăre și smântână dulce

O rețetă de paste extrem de rapidă și cu efect întotdeauna garantat. E aproape imposibil de greșit.

Ingrediente

  • 200 g bacon
  • 200 g mazăre proaspătă, congelată sau din conservă – bine scursă
  • 100 g smântână dulce
  • piper

Se sotează 1-2 minute baconul tăiat cuburi mici sau julienne, apoi se adaugă mazărea. E nevoie de circa 10 minute în total, timp în care fierbem separat pastele.

Se adaugă la final pastele în tigaia cu sosul de bacon și mazăre și se amalgamează cu smântâna. În mod normal nu mai e nevoie de sare.

Se servește cât mai cald, cu piper.

9. Linguine cu somon afumat și dovlecei

Un sos delicios de paste la fel de rapid și ușor de făcut. Putem folosi somon mai mult sau mai puțin, doar pentru efectul aromatic, compensând cu o cantitate mai mare de dovlecei proaspeți.

Ingrediente

  • 100-150 g somon afumat (sau mai mult)
  • 400 g dovlecei
  • ulei, sare, piper, mărar verde
  • opțional, 2 linguri de smântână dulce sau fermentată

Se sotează inițial cu ulei câteva minute dovlecelul tăiat cuburi sau julienne. Când s-a înmuiat suficient (circa 5 minute) adăugăm bucățelele mici de somon afumat și mai continuăm pe flacără medie 1-2 minute.

În acest timp fierbem și pastele și după ce le-am scurs le adăugăm în tigaie. Putem amalgama folosind puțină smântână dar merge și fără – pentru cine vrea să țină grăsimile strict sub control.

Se aromatizează direct în farfurie cu piper și mărar proaspăt tăiat mărunt.

10. Penne cu cremă de iaurt, castraveți și pui

O alta din seria de idei de paste cu sos rapid potrivită pentru căldura verii pentru că este un fel rece. Mai mult, se poate conserva în frigider până la 2 zile.

Ingrediente

  • 300 g iaurt grecesc sau altul, scurs bine
  • 300 g castraveți proaspeți
  • 200 g piept de pui
  • sare, piper, ulei
  • mentă proaspătă

Se fierb pastele, se scurg bine și se lasă la răcit adăugând puțin ulei și amestecându-le – această metodă le împiedică să se lipească între ele.

Se sotează carnea de pui cubulețe cu puțin ulei, se aromatizează cu sare și piper și se lasă la răcit. Când sotăm pieptul de pui putem folosi eventual și un cățel de usturoi tăiat în două, pe care apoi îl eliminăm. Carnea va căpăta astfel o aromă fină dar fără să predomine usturoiul, va fi abia perceptibil.

Se taie castraveții felii subțiri sau cuburi de circa 1 cm curățându-i, eventual, de coajă – e mai greu de digerat. Se presară cu puțină sare și se lasă într-o sită să se scurgă.

Când toate ingredientele sunt gata, se amestecă totul într-un bol, adăugând peste paste, pui și castraveți iaurtul. Se aromatizează eventual cu încă puțină sare și cu frunze de mentă rupte cu degetele. Se amalgamează cu atenție și se lasă câteva ore în frigider, închizând bolul cu un capac.

Cum transformi orice aliment vegetal într-un sos

Dincolo de rețetele consacrate sau rețetele noastre personale, se poate întâmpla să avem nevoie să facem un sos fără să avem tot ce prevăd acestea. Cum procedăm? Există câteva condiții cu care putem transforma aproape toate legumele într-un sos pentru paste. Iată ma jos pașii care trebuie respectați:

  • legumele trebuie tăiate cât mai mărunt, apoi trebuie aromatizate sotându-le la foc mic
  • dacă sunt cu gust dulceag, se pot sota folosind unt sau ulei și carameliza ușor
  • dacă nu au tentă dulce, se pot sota cu ceapă sau usturoi în timp
  • adăugăm un adaos proteic folosind carne sau preparate, chiar resturi de la mesele precedente, brânzeturi, pește sau preparate, ou, proteine vegetale (tofu, miso, tempeh, fructe oleaginoase, semințe)
  • folosim aceste adaosuri nu doar pentru conținutul nutrițional, dar și pentru a adăuga gust, culoare, textură
  • în unele situații, putem folosi ingredientele crude și face o cremă de tip pesto folosind un mixer vertical, pe care o amestecăm cu pastele fierte și ținem apoi în frigider câteva ore.

Distribuie articolul: