Un nou studiu condus de un cercetător al Școlii de Sănătate Publică a Universității din Boston a descoperit că creșterea spațiului verde în zonele rezidențiale ar putea ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive la femeile de vârstă mijlocie și că această asociere s-ar putea explica printr-o reducere a depresiei, care este, de asemenea, un factor de risc pentru demență

Publicat în jurnalul JAMA Network Open, studiul a constatat că expunerea la spațiul verde din jurul casei și al cartierului de lângă cămin ar putea îmbunătăți viteza de procesare și atenția locatarelor din regiune, precum și să stimuleze funcția cognitivă generală.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că scăderea depresiei poate argumenta asocierea dintre spațiul verde și cogniție, susținând cercetările anterioare care au legat expunerea la parcuri, grădinile comunitare și alte vegetații cu o sănătate mintală îmbunătățită.

„Unele dintre modalitățile principale prin care natura poate îmbunătăți sănătatea este prin a ajuta oamenii să se recupereze de stresul psihologic și prin încurajarea oamenilor să socializeze cu prietenii, ambele stimulând sănătatea mintală”, spune dr. Marcia Pescador Jimenez, conducătorul studiului și autor al acestuia.

„Acest studiu este printre puținele care oferă dovezi că spațiul verde poate aduce beneficii funcției cognitive la vârste mai înaintate. Descoperirile noastre sugerează că spațiul verde ar trebui investigat ca o potențială abordare la nivel de populație pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.”

„Pe baza acestor rezultate, clinicienii și autoritățile de sănătate publică ar trebui să ia în considerare expunerea la spațiile verzi ca un factor potențial de reducere a depresiei capabil, astfel, de a stimula cogniția. Factorii de decizie și planificatorii urbani ar trebui să se concentreze pe adăugarea mai multor spații verzi în viața de zi cu zi pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.”

 

Distribuie articolul: