Când nu primești respect poți deveni chiar tu agresivă sau te distanțezi emoțional. În mod cert lucrurile nu trebuie să rămână așa, ci abordate într-o manieră sănătoasă.

Nevoia de respect este o nevoie de bază care dacă este frustrată poate duce la conflicte puternice sau chiar la încheierea relației. În contextul în care el a făcut un gest sau o remarcă care te-a deranjat este important să tratezi lucrurile din alt unghi, în niciun caz unul similar cu al lui.

Nu evita o discuție

Nu te-a tratat cu respect, nu vrei să iasă un scandal monstru așa că lași de la tine și mergi mai departe. Însă dacă nu setezi limite clare lași ușa deschisă pentru comportamente similare în viitor. Prin urmare este mai mult decât necesar să abordezi subiectul într-o manieră directă, dar nonagresivă, informează elle.ro.

Nu-ți crea scenarii

Fără să vrei ajungi să te alimentezi cu scenarii catastrofale despre viitor, în care comportamentul său lipsit de respect va escalada. Sau începi să-ți spui că nu contezi deloc pentru el, că nu te prețuiește etc. Toate aceste gânduri negative îți alimentează propria reactivitate și nu duc la soluționarea sănătoasă a problemei. Testează realitatea, vezi ce l-a declanșat. S-a simțit el atacat de tine și nu a știu să își gestioneze corect furia? A avut o zi proastă și și-a transferat emoțiile negative asupra ta? Exporează situația, lămurește-te care îi este declanșatorul.

Apelați la time out

Dacă discuția s-a transformat într-o adevărată ceartă este în regulă să vă luați un timp pentru a vă calma. Dar atenție, time out-ul nu trebuie să devină o nouă variantă de lipsă de respect în care unul dintre voi pleacă trântind ușa. Stabiliți că este necesar să vă domoliți emoțiile, așa că puteți sta în camere diferite, sau unul dintre voi să iasă la o plimbare să-ți limpezească mintea. Dar stabilind clar după câtă vreme vă revedeți pentru a discuta mai calmi și obiectivi.

Nu a dovedit respect? Nu-i răspunde cu aceeași monedă

Vrei să-l tratezi la fel? Să vadă și el cum e să nu fie respectat? Nu e o idee prea bună ca o vreme să fii pasiv-agresivă ori să îi răspunzi exact cu aceeași monedă. În felul acesta vei intra într-un joc al pedepselor reciproce care nu vor repara relația, ci dimpotrivă. Practic nu va încuraja partea sănătoasă din voi, ci vor fi activate o serie de mecanisme de apărare care se vor bate cap în cap.

Nu lăsa situația să degenereze

Poate la început nu vrei să reacționezi. Ești calmă, blândă, bună, spui că treci peste. Adică omiți să zici nu comportamental și verbal. Cât de des faci asta? În ce situații? Există o modalitate prin care fără să vrei întreții lipsa de respect? Este ok să setezi limita la primul semnal care te deranjează, nu aștepta ca bulgărele de zăpadă să se facă din ce în ce mai mare.

Consideră lipsa de respect un semnal de alarmă

Cu toții putem avea deparaje comportamentale. Dar când ele sunt aduse matur în discuție, partenerul nu schimbă nimic și încalcă în mod repetat nevoia ta de respect, poți evalua dacă acesta este tipul de relație potrivit pentru tine. În primul rând tu ești cea care are grijă de nevoie tale și le împlinește, prin urmare este esențial că tu să fii prima persoană care te tratează cu respect.

Distribuie articolul: