Curele de detoxifiere au devenit o adevărată “modă” în ultimele decenii, adeseori fiind văzute ca metode miraculoase prin care poți slăbi sau te poți recupera după o problemă de sănătate.

Dincolo de controverse și promisiuni, curele de detoxifiere răspund unei cerințe esențiale a vieții moderne: restabilirea echilibrului organismului. Acest echilibru este supus zilnic mai multor factori de risc: alimente ultra-procesate, alcool, medicamente, produse de uz casnic și cosmetice fabricate din substanțe cu efect toxic, poluanți din aer și apă. De aceea este bine să cunoști instrumentele care te ajută în lupta împotriva acestor factori de risc. Unul dintre aceste instrumente este detoxifierea și în rândurile care urmează îți prezentăm 5 metode eficiente pentru a realiza acest tratament.

Ce înseamnă detoxifierea corpului?

Cercetările au arătat că organismul uman nu a fost “proiectat” inițial să gestioneze cantitatea de toxine cu care se confruntă zilnic. Din această cauză, în prezent suntem supuși unui risc mai mare de îmbolnăvire decât în trecut. Și aici intervine detoxifierea, care ajută procesele normale prin care organismul nostru rămâne în viață, sănătos. 

Detoxifierea este un proces natural prin care organismul elimină în mod firesc toxinele prin intermediul transpirației, respirației, al urinei, bilei și scaunului. O cură de detoxifiere sau curățare înseamnă adoptarea unui anumit stil de alimentație și de viață, pentru o perioadă de timp, cu scopul de a accelera și de a îmbunătăți procesul natural de detoxifiere prin eliminarea toxinelor din corp, informează pearlbeauty.ro.

Potrivit lui Arie Schwartz, președinte al “Abrahamson Center” din S.U.A, “toxinele din corpul nostru produc cele mai diverse probleme, de la metabolism încetinit și poftă de dulciuri sau alte alimente nesănătoase și până la insomnie și chiar depresie. Mulți oameni au scăpat de aceste neplăceri printr-o cură de detoxifiere, care reprezintă o metodă naturală de a vindeca organismul, de a-i da un “reset” și de a adopta un stil de viață mai sănătos”. Unii experți nutriționiști susțin că organismul se poate curăța singur de toxine cu ajutorul sistemului imunitar și al organelor interne, fără să fie nevoie să urmăm o cură de detoxifiere. Alți specialiști sunt însă de părere că ne putem detoxifia corpul cu ajutorul unei terapii de nutriție.

Când este necesară detoxifierea?

Dacă suferi de constipație, balonare, dureri de cap, dacă te confrunți cu probleme ale pielii, poftă de alimente nesănătoase, respirație urât mirositoare și schimbări frecvente de dispoziție, înseamnă că organismul tău este inundat cu toxine și ai nevoie de o cură de detoxifiere.

 Pentru cine este recomandată?

Cura de detoxifiere se adresează tuturor celor care:

–        vor să își întărească sistemul imunitar;

–        caută să se vindece mai repede după o afecțiune;

–        doresc să scape de obiceiuri nesănătoase (consumul de alcool sau de alimente dăunătoare);

–        vor să se bucure de un somn odihnitor;

–        doresc să reducă senzația de stres din viața lor;

–        vor să își îmbunătățească condiția fizică și emoțională.

Există însă și contraindicații ale curei de detoxifiere. Astfel, nu e indicat să apelezi la cura de detoxifiere dacă suferi de o afecțiune care ți-a slăbit sau traumatizat organismul sau dacă ești afectată de oboseală cronică sau malnutriție. De asemenea, această terapie nu se recomandă “grupelor de risc”: copii, adolescenți, femei însărcinate sau care alăptează, persoane care au probleme cu glicemia (diabet zaharat) sau tulburări de alimentație ca anorexia. 

Beneficii și efecte ale detoxifierii asupra organismului

Detoxifierea are beneficii importante asupra organismului:

  • îmbunătățirea stării fizice și emoționale;
  • repararea țesuturilor;
  • creșterea vitalității și dobândirea unei stări de bine;
  • îmbunătățirea metabolismului;
  • eliberarea de obiceiuri nesănătoase și dependențe alimentare;
  • îmbunătățirea digestiei;
  • ameliorarea alergiilor, iritațiilor, a durerilor de cap, insomniei și anxietății;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • eliminarea poluanților din organism;
  • traversarea mai ușoară a menopauzei;
  • eliminarea paraziților din organism și a unor afecțiuni virale și bacteriene;
  • îmbunătățirea funcționării sistemului limfatic;
  • ameliorarea stresului;
  • dobândirea senzației de optimism și bucurie de a trăi;
  • eliberarea de obstacole emoționale și psihologice;
  • îmbunătățirea funcționării organelor și fluxurilor interne ale organismului.

De asemenea, după ce vei ține o cură de detoxifiere, vei observa următoarele efecte:

  • mai multă vitalitate: eliminarea din alimentație a unor elemente ca zahărul, cofeina și grăsimile saturate (care au tendința de a te face să te simți apatică) îți va oferi mai multă energie și vitalitate;
  • o imunitate mai bună: organele interne vor funcționa mai bine după ce vei scăpa de toxinele și reziduurile din corp. Pe măsură ce nutrienții sunt absorbiți în organism, sistemul tău imunitar și cel limfatic își vor îmbunătăți activitatea;
  • o respirație împrospătată: una dintre cauzele principale ale respirației urât mirositoare este funcționarea deficientă a colonului. Odată cu îmbunătățirea activității sistemului digestiv și respirația ta va deveni mai proaspătă;
  • o piele mai frumoasă: toxinele și alimentele nesănătoase dăunează aspectului pielii tale, de aceea după ce faci o cură de detoxifiere și scapi de acești factori negativi vei observa că pielea ta are un aspect mai sănătos;
  • un păr mai strălucitor: eliminarea toxinelor va avea efecte pozitive și asupra părului tău, care va deveni mai strălucitor și mai mătăsos;
  • reducerea (pe termen scurt) a greutății corporale: acesta este un rezultat temporar al curelor de detoxifiere. Dacă vrei să păstrezi greutatea corporală dobândită după detoxifiere, este important să adopți o alimentație sănătoasă și să faci mișcare în mod regulat.

Despre ficat și detoxificarea ficatului

Tot ceea ce respirăm și înghițim este descompus și absorbit în fluxul sanguin, trecând prin ficat. Ficatul – cel mai mare organ intern – este ca o uzină care se ocupă de detoxifierea substanțelor dăunătoare și pregătirea lor în vederea eliminării din organism prin scaun, urină, bilă, respirație și transpirație. În interiorul acestei uzine există o linie de asamblare care prelucrează și “ambalează” aceste toxine în ceea ce se numește detoxifierea ficatului. Ambalarea înseamnă că toxinele sunt prelucrate astfel încât să poată fi eliminate din corp în siguranță. Procesul constă în două faze care folosesc enzime specifice – lucrătorii uzinei. Enzimele pot fi ajutate de anumite vitamine, minerale și nutrienți pentru ca mecanismul detoxifierii naturale să funcționeze fără probleme și să elimine toxinele. De aceea este foarte important să acordăm ficatului cât mai mult sprijin în acest proces printr-o alimentație sănătoasă și prin cure de detoxifiere. 

5 Metode eficiente de detoxifiere și curățare a organismului

Este bine să știi că o cură de detoxifiere este doar o cărămidă la baza păstrării echilibrului organismului și că, pentru ca acest echilibru să devină permanent este nevoie să adopți un stil de viață sănătos. Poți obține o detofixiere eficientă a organismului folosind una sau mai multe din metodele de mai jos:

1. Detoxifiere eficientă prin reglarea alimentației

Detoxifierea prin reglarea alimentației poate fi realizată prin ținerea de post, prin consumul de alimente pro-detoxifiere si prin eliminarea alimentelor/ingredientelor nesănătoase.

Consumul de alimente pro-detoxifiere

Alimentele pro-detoxifiere sunt alimente care sprijină organismul în timpul curelor de detoxifiere, contribuind la eliminarea mai eficientă a toxinelor. Printre acestea se numără fructele și legumele consumate în stare proaspătă, cerealele integrale, carnea slabă și peștele.

Legumele crucifere

Aceste legume sunt bogate în glucozinolați, care stau la baza fazei a II-a a detoxifierii hepatice.

Un studiu efectuat în anul 2015 și publicat în “Evidence Based Complementary Alternative Medicine“a arătat că legumele crucifere îmbunătățesc funcționarea ficatului datorită efectelor anti-cancerigene, anti-inflamatoare și anti-virale. Fiind bogate în fibre, aceste legume stimulează și eliminarea de toxine prin bilă și scaun.

Se recomandă consumarea zilnică în formă proaspătă, la aburi sau soté a circa una-două cești de varză, broccoli, varză de Bruzelles, ridichi sau napi. Dacă ai probleme cu tiroida, trebuie să eviți consumul excesiv și/sau să gătești aceste legume timp de 30 de minute înainte de a le mânca.

Legumele care conțin glutation

O altă categorie de legume recomandate în cura de detoxifiere este cea a legumelor care au în compoziție sulf. Sulful conține un antioxidant extrem de important numit glutation. Acesta participă activ la detoxifierea ficatului și a rinichilor, contribuind la eliminarea metalelor grele și a substanțelor care pot favoriza apariția de tumori. Usturoiul, ceapa și prazul se numără printre legumele care duc la creșterea nivelului de glutation din organism, făcând astfel procesul detoxifierii mai eficient.

Alte alimente care ajută în detoxifiere sunt orezul brun, alimentele cu conținut ridicat de fibre (fasole, quinoa, ovăz), smochinele, lămâile, precum și avocado-ul, sfecla roșie și ghimbirul.

Potrivit unui studiu efectuat în 2001 și publicat în “Journal of Agricultural and Food Chemistry“ avocado-ul conține acizi grași care protejează ficatul împotriva unei toxine puternice numită galactozamina.

Sfecla roșie amplifică efectul pozitiv pe care enzimele specifice îl au în funcționarea ficatului și în eliminarea reziduurilor, ea conținând și niveluri ridicate de anti-oxidanți care protejează organismul împotriva factorilor dăunători.

Bogat în fitochimicale (compușii biologici activi din plante), ghimbirul este folosit de mulți oameni ca ajutor gastro-intestinal. Ghimbirul mărește capacitatea intestinelor de a procesa mâncarea și de a elimina reziduurile, contribuind astfel activ la procesul de detoxifiere. Un studiu din 2013 publicat în “International Journal of Preventive Medicine” a indicat că ghimbirul conține de asemenea numeroși anti-oxidanți cu efecte pozitive în curele de detoxifiere.

2. Detoxifiere cu ceaiuri

Ceaiurile din plante au marele avantaj că sprijină eliminarea toxinelor făcându-ne să mergem la toaletă mai des. Ele măresc viteza cu care alimentele ajung în tractul digestiv și hidratează organismul, având efecte similare consumului de apă.

Poți încerca detoxifierea cu ceaiuri în două etape: etapa de înviorare și etapa de curățare.

Etapa de înviorare constă în consumarea, dimineața, a unor ceaiuri bogate în anti-oxidanți, vitamine și alte substanțe nutritive. Un exemplu este ceaiul matcha, făcut dintr-o pudră obținută prin râșnirea frunzelor uscate ale ceaiului verde, prin procedee tradiționale chinezești sau japoneze. El conține numeroși anti-oxidanți, protejează ficatul și îți conferă energia de care ai nevoie peste zi. Îi poți adăuga ingrediente eficiente în detoxifiere cum ar fi ginsengul sau boabe de açai.

Etapa de curățare trebuie să aibă loc seara, prin prepararea unui ceai care să te ajute să scapi de toate toxinele acumulate în organism pe durata zilei. Acest ceai trebuie să conțină ingrediente cu proprietăți intens laxative. Un exemplu de ceai potrivit pentru această etapă este ceaiul din frunze de Senna. Originară din zonele tropicale, Senna sau siminichia conține, printre altele, uleiuri esenţiale, săruri minerale, compuşi antrachinonici (senozide A şi B), taninuri și flavonoide. Cu importante proprietăți laxative, purgative și detoxifiante, ceaiul de Senna trebuie amestecat cu ingrediente care să îi sporească eficiența. Coaja de portocală, păpădia, urzicile, lemnul dulce sau lemon grass-ul sunt ingrediente care nu doar amplifică efectele curățării, dar și oferă savoare ceaiului tău.

În detoxifierea cu ceaiuri este important să reții că ea trebuie însoțită de adoptarea unei alimentații sănătoase (prin consumul de alimente pro-detoxifiere și eliminarea celor nesănătoase, conform mențiunilor de la punctul anterior).

3. Eliminarea toxinelor cu ajutorul sucurilor

“Corpul nostru este un organism care se vindecă singur și care neutralizează zilnic toxine. (O cură de) detoxifiere este ca și cum i-ai oferi corpului tău o curățenie de primăvară la nivel celular. Cheia unei detoxifieri eficiente este să îți păstrezi organismul hidratat corespunzător cu băuturi naturale cu ar fi apa de cocos, sucurile din legume verzi, apa cu lămâie […] pentru a da un “reset” sănătății digestive”, explică Shilpa Arora, expert în nutriție. Detoxifierea cu ajutorul sucurilor sau “juice diet” cum mai este cunoscută a devenit o adevărată industrie. P

4. Reteța de detoxifiere a doctorului Axe

Autor a trei cărți, medic și fondator al centrului de sănătate “Exodus” din S.U.A, Josh Axe este inventatorul unei rețete inedite pentru o băutură cu efect detoxifiant. Potrivit medicului, băutura stimulează și accelerează metabolismul, iar ingredientele sale sprijină, atât separat, cât și împreună, eliminarea toxinelor din organism.

Cantitățile și ingredientele rețetei sunt:

  • 1 pahar cu apă
  • 2 linguri cu suc proaspăt de lămâie
  • 1 linguriță cu scorțișoară măcinată
  • 2 linguri cu oțet din cidru de mere

Opțional, 1 pachet de pudră de ștevie și puțin piper Cayenne (piper roșu).

Sucul de lămâie, bogat în vitamina C, este un antioxidant puternic. El contracarează efectele negative ale radicalilor liberi, reglează nivelului zahărului din sânge și contribuie la echilibrarea ph-ului din organism.

Scorțișoara este de asemenea un antioxidant cu efecte pozitive asupra funcționării organismului. Alături de piperul roșu, scorțișoara îmbunătățește digestia și accelerează metabolismul și implicit eliminarea toxinelor.

Oțetul din cidru de mere conține enzime benefice, aminoacizi esențiali, minerale, vitamine, pectină și “bacterii ‘bune”. El contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal, facilitând absorbția amidonului din cereale. Acizii acetic și citric, continuți de același oțet contribuie la curățarea ficatului şi a sistemul limfatic.

Extractul de ștevie este un îndulcitor natural, perfect pentru orice băutură atunci când vrem să evităm zahărul procesat.

Distribuie articolul: