Dacă ești nevoit să porți ochelari de vedere, probabil că nu îți sunt străine problemele cauzate de zilele însorite. Pe lângă ochelarii uzuali, ai cu tine și o pereche cu lentile de protecție solară, iar pe parcursul zilei ești nevoit să jonglezi cu ele de fiecare dată când ieși în oraș sau într-un spațiu închis. Lentilele fotocromatice sunt una dintre cele mai ușoare alternative pentru a te salva în această situație. Acești ochelari de soare fac zilele însorite mai suportabile și chiar mai mult – ochelarii fotocromatici asigură confortul ochilor și îți protejează ochii de razele UV. Vom discuta cum funcționează și beneficiile lor în acest articol.

Ce înseamnă lentile fotocromatice?

Aceste lentile își modifică culoarea sub influența ultravioletelor externe (UV). Adică vor fi transparente atunci când te afli într-un spațiu închis (casă, birou etc.). Acest lucru îți va permite să citești, să te uiți la televizor sau să lucrezi la computer în mod normal. Odată ce ieși afară, vor fi concomitent ochelari de vedere și ochelari de soare. Acest efect se datorează pigmenților fotocromatici – moleculele lentilelor care interacționează cu soarele și devin active și încep să se întunece. Pe măsură ce soarele devine mai puternic, ochelarii se vor întuneca. Când nu mai sunt în contact cu lumina UV, moleculele sunt dezactivate și lentila devine transparentă.

Care sunt beneficiile lentilelor fotocromatice?

Lentilele fotocromatice ajută la:

  • Corectarea vederii. Acoperirea fotocromatică este pusă pe suprafața lentilelor indiferent de dioptria indicată în prescripția de la doctor. Astfel, acestea se vor potrivi persoanelor cu diferiți indici medicinali și la orice tip de ramă pentru ochelari de vedere.
  • Protecție de razele ultraviolet. Ochelarii fotocromatici protejează ochii de razele ultraviolete, ceea ce reduce din riscul de a avea o boală oftalmologică.
  • Previne suprasolicitarea ochilor. Datorită lentilelor fotocromatice te vei încrunta mult mai rar la lumină, acest lucru ameliorează tensiunea musculară și vasculară.
  • Confort. Ochelarii fotocromatici pot fi utilizați nu doar pentru protecție solară, aceștia sunt universali și pot fi purtați toată ziua. 

Au ochelarii fotocromatici minusuri?

Ochelarii fotocromatici mai vechi aveau o mulțime de dezavantaje. De exemplu, se întunecau lent la lumină și era posibil să nu-și schimbe culoarea la salonul auto. În timp, lentilele își pierdeau proprietățile și nu se întunecau la fel de rapid și bine.

Ulterior, odată cu progresul, toate aceste dezavantaje au fost eliminate. Datorită tehnologiei avansate de producție, procesul de întunecare este complet independent de temperatura aerului. Mai mult decât atât, datorită unui diapazon larg de percepere a undelor de lumină, aceștia se întunecă ușor și în mașină.

Ce material e mai bun pentru lentile fotocromatice?

Lentilele fotocromatice sunt fabricate dintr-o multitudine de polimeri optici. Motivul este că plasticul are o greutate mult mai mică și un indice mare de refracție. Plus, este mult mai rezistent la impactul fizic, se întunecă ușor și practic nu se va zgâria. În concluzie, plasticul întrece sticla la mai multe capitole.

Chiar îi pot înlocui ochelarii fotocromatici pe cei de protecție solară?

Lentilele fotocromatice moderne înlocuiesc cu ușurință ochelarii de protecție solară obișnuiți. Cu atât mai mult, chiar sunt superiori acestora la câteva puncte cheie. Aceștia nu doar oferă o protecție de 100% împotriva razelor UV, dar asigură și o percepție vizuală mai bună. Datorită acoperii în mai multe straturi, lentilele fotocromaticeminimizează efectul de orbire și măresc contrastul imaginii, precum ochelarii polarizați. 

Distribuie articolul: