Cireșele ar putea fi o alternativă naturală și lipsită de riscuri la medicația utilizată în tratamentul gutei, numită și „boala oamenilor bogați”. Majoritatea țărilor se confruntă cu o creștere a prevalenței acestei afecțiuni, din cauza dietei, consumului de alcool și a comorbidităților.

Din păcate, mulți pacienți nu respectă tratamentul igienico-dietetic și farmacologic, care trebuie urmat toată viața. Acest lucru poate fi pus și pe seama potențialelor reacții adverse ale medicamentelor folosite în tratamentul uzual al gutei: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), colchicină sau corticosteroizi orali ori injectabili.

Din acest motiv, în ultima perioadă a crescut interesul pentru alternativele terapeutice non-farmacologice, atât din partea pacienților, cât și a personalului medical.

Cireșele, „medicamente” naturale anti-gută

Potrivit specialiștilor, „cireșele au un oarecare potențial antiinflamator datorită antocianinelor din compoziție, precum și un efect moderat în reducerea concentrației serice a uratului, posibil ca urmare a inhibiției xantin oxidazei”.

Recent au fost publicate rezultatele unui studiu care a urmărit asocierea dintre factorii de risc şi incidența atacurilor de gută. Astfel, consumul de cireşe se asociază cu reducerea riscului de apariţie a atacului de gută.

Această scădere a fost semnificativă la pacienţii care consumau două porţii de cireşe/zi versus o porţie (o porţie = aproximativ 10-12 cireşe). Însă trendul descendent nu s-a menţinut şi la cei care mâncau mai multe porţii (ex: patru).

Combinaţia dintre consumul de cireşe şi tratamentul specific (alopurinol) s-a asociat cu o reducere de aproximativ 75% a incidenţei atacurilor de gută, comparativ cu alimentele bogate în purine sau consumul de alcool care au crescut recurenţa acestora, explică specialiștii.

Studii asemănătoare celui menţionat mai sus, precum şi rezultatele studiilor epidemiologice, argumentează recomandările alimentare ale ACR (Congresul American de Reumatologie), respectiv:

  • limitarea consumului de alcool şi a băuturile îndulcite cu sirop de fructoză
  • renunţarea la organe animale (ficat, rinichi etc.)
  • promovarea unui regim alimentar bogat în legume şi alimente sărace în grăsimi

Trebuie menționat însă că ACR nu a emis vreo recomandare specifică privind cireșele în dieta pacienților cu gută.

Alte posibile beneficii ale cireșelor sunt următoarele:

  • sprijină imunitatea
  • reglează tensiunea arterială
  • ajută digestia
  • ameliorează febra musculară
  • îmbunătățesc calitatea somnului

Aşadar, un regim de viaţă echilibrat, renunţarea la plăcerile alimentare „vinovate” şi o comunicare sănătoasă medic-pacient ar putea fi cheia succesului terapeutic… cu sau fără două-trei porţii de cireşe pe zi.

Sursa: csid.ro

Distribuie articolul: