Încă puțin și vom cunoaște împreună specificul și savoarea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată! Pe 29 mai, la Festivalul „DeVin&DeGust”, sărbătorim produsul mândriei naționale, asortat cu bucatele tradiționale și cultura specifică fiecărei regiuni. În cadrul festivalului, vizitatorii vor afla mai multe despre cele 3 regiuni IGP:  „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, dar și poveștile vinificatorilor.

Regiunea IGP „Codru”: podgorii la cele mai înalte altitudini, vinuri spumante și vinuri albe de calitate înaltă 

IGP „Codru” este regiunea vitivinicolă amplasată în centrul țării, care cuprinde regiunile geomorfologice Podișul Codrilor, Câmpia Moldovei de Nord, Terasele Nistrului Mijlociu și Dealurile Rezinei.  Din punct de vedere administrativ, această regiune cuprinde următoarele raioane: Hînceşti, Ialoveni, Anenii Noi, Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Făleşti, Ungheni, Sângerei, Şoldăneşti, Camenca, Dubăsari și Tiraspol. 

Podgoriile din această regiune ating cotele cele mai înalte altitudini din țară, iar versanții au o orientare sud vestică și estică. 

Strugurii cu bobul alb se cultivă pe versanții regiunii, constituind circa 63 % din suprafața totală luată în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP, în raport cu strugurii cu bobul negru – 37%. Dintre soiurile predominante putem enumera: Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling de Rhin, Feteasca albă, Feteasca regală, Feteasca neagră, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon

Compoziția solului, precum și clima specifică a regiunii vitivinicole „Codru” au creat condiții excelente de producere a vinurilor albe de calitate înaltă, precum și a vinurilor spumante excepționale.

Vinurile albe produse în IGP Codru au o culoare galben-limonie cu reflexe verzi, care la maturare devine galben-pai până la aurie. La nivel olfactiv, acestea se caracterizează prin prospețime, complex aromatic bine pronunțat, mineralitate accentuată, un buchet floral evidențiat și fructuos. Toate se amestecă într-un gust savuros, ce exprimă prospețimea fructelor de vară. Vinurile spumante se caracterizează prin perlare îndelungată și spumare abundentă, cu un buchet fin şi floral și un gustul rond și amplu. 

Vitalie Pronoza, oenolog, vinăria Asconi, IGP „Codru”: „Pentru a înțelege valoarea produselor vitivinicole care provin din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”, trebuie să vorbim mai mult despre acest sistem de calitate prin care recunoaștem specificul zonei. Vinurile din regiunea IGP „Codru” sunt monitorizate în toate etapele de producere, începând cu plantațiile vitivinicole, producerea strugurilor și până la îmbutelierea în sticle, oferind consumatorului garanția calității. Aceste produse autentice nu pot fi obținute în alte zone, pentru că în fiecare sticlă de vin se conține specificul terroar-ului din regiune. În plus, la final, calitatea și tipicitatea vinului din IGP „Codru” trebuie să corespundă cerințelor Caietului de sarcini, respectând în totalitate regulile de producere.”

Regiunea IGP „Codru”: file din istorie

O particularitate specifică pentru regiunea Codru constituie prezenta faimoaselor galerii subterane (Mileștii Mici, Cricova, Brănești, etc) în care sunt cele mai mari si impresionante colecții de vinuri de calitate. Acestea se întind pe suprafete de sute de kilometri și creează condiții ideale pentru păstrarea vinurilor și înnobilarea lor. 

În acest areal au luat naștere mai multe sanatorii cu tratamente bazate pe uvoterapie (Camenca, Călărași, Vorniceni, etc.), cu folosirea strugurilor în scopuri curative, care prin calitățile sale terapeutice pot trata mai multe boli. 

Aici, în 1842 a luat naștere cea mai veche școală de viticultură și vinificație din Moldova, care a educat personalități importante din domeniul vitivinicol  moldovenesc.

Savurează vinurile cu IGP „Codru” la Festivalul „DeVin&DeGust”

Pe 29 mai, în cadrul Festivalului „DeVin&DeGust”‚ vizitatorii vor avea ocazia să savureze vinurile moldovenești de calitate cu Indicație Geografică Protejată produse în regiunile delimitate. 

Festivalul „DeVin & DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile de Producători  de Vinuri cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă și  „Valul lui Traian”. 

Biletele pot fi procurate aici, iar oaspeții „DeVin & DeGust” vor primi un pahar din tritan și 3 degustări de vinuri gratuite.

Toți banii colectați din vânzări vor fi donați pentru susținerea refugiaților din Ucraina. 

Alte detalii și noutăți despre evenimentul „DeVin & DeGust” pot fi găsite pe pagina evenimentului.

Festivalul „DeVin & DeGust” se desfășoară și cu suportul partenerilor media:

AGROTV Moldova, KISS FM, Jurnal TV, TV8, Agrobizness, Agromedia, diez.md, ea.md, Infomarket, locals.md, moldova.org, replicamedia.md, wine-and-spirits.md, Wine Like a Local

 

Distribuie articolul: