Varicele reprezintă o problemă de sănătate care afectează între 30% și 50% din populația adultă, potrivit Cleveland Clinic. De ce apar varicele și ce opțiuni de tratament există? Medicul dermatolog Elena Cotos, ne-a spus mai multe despre cauzele din spatele acestei afecțiuni, ce tratamente sunt recomandate pacienților cu varice, ce tipuri de exerciții fizice sunt ideale pentru aceștia și cum pot fi tratate venele varicoase în prezent.

Ce sunt varicele?

Boala varicoasă sau varicele reprezintă dilatații permanente ale venelor care apar din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, stagnează în această zonă determinând creșterea în volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face ca în timp acestea să devină mai lungi, proeminente, sinuoase, îngroșate și dureroase. Pot fi recunoscute foarte ușor și apar mai ales la nivelul gambelor, în spatele genunchilor – sunt vene inflamate, roșii, purpurii sau albastre.

Frecvența bolii varicoase este destul de mare la ambele sexe, dar predomină la femei (60%) față de bărbați (40 %). De obicei, varicele apar după pubertate, frecvența lor crește cu vârsta ( 15-30% după 25 de ani) și ajung la maximum între 40-60 de ani, fiind mai frecvente în unele zone geografice (țările nordice și Europa Centrală).

Factori de risc asociați apariției varicelor

Dezvoltarea varicelor este strâns legată de prezența unor factori care le favorizează apariția:

  • ereditatea varicoasă
  • sarcinile repetate
  • ortostatismul prelungit
  • activitati ce necesita eforturi fizice mari
  • traumatismele repetate
  • sedentarismul
  • obezitatea

Factorul genetic presupune transmiterea prin ereditate a bolii descendenților.

Locurile de muncă care favorizează staza venoasă

Anumite profesii care implică ortostatismul prelungit favorizează staza:

  • frizeri
  • topografi
  • mineri
  • barmani
  • comercianti
  • stomatologi

Contraceptivele orale ce conțin etinilestradiol sunt contraindicate la persoanele cu tromboze varicoase profunde în antecedente, iar in caz de administrare este necesar un control periodic al coagulării.

Cum se manifesta boala varicoasă?

În marea majoritate a cazurilor singurul discomfort al varicelor este de ordin estetic fără a fi asociat cu careva semne subiective. Însă în timp, frecvent apar următoarele simptome:

  • Umflarea gleznelor și a gambelor
  • Senzația de “picioare grele”, accentuată seara exprimată prin presiune sau oboseală la nivelul gambelor
  • Durere și crampe gambiene
  • Mâncărimi la nivelul picioarelor

În cazurile severe, apar îngroșarea și decolorarea pielii picioarelor, eczema varicoasă și ulcerul varicos a cărui vindecare e dificilă și lentă.

Cum se pune diagnosticul bolii varicoase?

Diagnosticul bolii varicoase se bazează în primul rând pe examenul clinic.

Starea valvelor venoase și a venelor (superficiale, profunde și comunicante) poate fi evaluată cu o simplă ecografie Doppler. Examinarea ecografică este importantă în alegerea celui mai bun plan de tratament. Pe lângă faptul că aduce foarte multe informații despre venele piciorului, ecografia Doppler este neinvazivă și nedureroasă.

Tratamentul varicelor

Obiectivul tratamentului bolii varicoase este reducerea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor. Pentru unii pacienți, scopul poate fi acela de îmbunătățire a aspectului piciorului.

În funcție de mărimea venelor, localizarea lor, simptomatologie și alte boli asociate, tratamentul varicelor poate fi conservator, medicamentos, minim- invaziv, chirugie clasică, mixt.

Pentru a controla boala și a nu se înrăutăți se recomandă:

  • Exerciții fizice – mersul pe jos, cu bicicleta sau înnotul
  • Purtarea de ciorapi elastici compresivi – aceștia îmbunătățesc circulația și sunt principalul tratament pentru boala varicoasă simptomatică.
  • Menținerea membrelor inferioare pe poziție orizontală sau ridicate peste acest nivel la intervale regulate – aceasta ajută la circulația sângelui și împiedică acumularea acestuia la nivelul venelor din membrele inferioare (staza venoasă).
  • Evitarea perioadelor îndelungate de stat pe scaun sau în picioare – aceste poziții, menținute timp îndelungat adaugă un stres suplimentar venelor membrelor inferioare, evitarea dușurilor și băilor fierbinți, purtarea pe timp îndelungat a hainelor strâmte și a încălțămintei pe tocuri.

Cu toate acestea, se poate apela și la intervenții chirurgicale dacă pacientul nu este mulțumit de aspectul pe care-l dau varicele sau dacă simptomele nu sunt suficient de bine controlate.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea flebotonicelor, medicamente ce reduc edemul și inflamația și se adresează pacienților cu grade de insuficiență venoasă incipiente.

Tratamentul chirurgical este necesar atunci când trebuie îndepartate venele lezate, trebuie tratate complicațiile sau corectate anumite afecțiuni asociate care cauzează apariția varicelor. Dimensiunea varicelor influențează opțiunile de tratament. În general, cele de dimensiuni mari sunt tratate prin tehnici chirurgicale clasice ce permit îndepărtarea definitivă a venelor superficiale ale piciorului iar cele de dimensiuni mici prin tehnici minim-invazive (scleroterapie sau terapie cu laser) unde recuperarea e destul de rapidă și rezultate foarte bune.

Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru timpul acordat acestui interviu informativ.

Distribuie articolul: