Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat armatei să ajute la distribuirea de medicamente, în timp ce un val de cazuri de Covid se răspândește în țară. Peste un milion de oameni s-au îmbolnăvit de ceea ce Phenianul numește “febră”, a transmis presa de stat.

Aproximativ 50 de persoane au murit, dar nu este clar câte dintre aceste cazuri au fost testate pozitiv pentru Covid. Coreea de Nord are o capacitate limitată de testare, așa că puține cazuri sunt confirmate. Nord-coreenii sunt deosebit de vulnerabili la valul pandemic din cauza lipsei vaccinurilor și din cauza unui sistem de sănătate prost.

Potrivit presei de stat, Kim Jong-un a condus o întâlnire de urgență a Biroului Politic în weekend, în care a acuzat oficialii că au greșit în modul în care au distribuit medicamentele. El a ordonat ca “forțele puternice” ale corpului medical al armatei să intervină pentru a “stabiliza imediat aprovizionarea cu medicamente în Phenian”, potrivit digi24.ro.

Țara a anunțat săptămâna trecută primele cazuri confirmate de Covid, deși experții cred că virusul circulă în țară probabil de mai mult timp.

Kim Jong-un a dispus controale privind răspândirea virusului, inclusiv restricții. Comunitatea internațională s-a oferit să aprovizioneze Coreea de Nord cu vaccin anti-Covid, dar Phenianul a susținut că a controlat răspândirea virusului prin închiderea granițelor la începutul lunii ianuarie 2020.

Coreea de Nord are granițe terestre cu Coreea de Sud și China, ambele s-au luptat cu focare. China se luptă acum să țină sub control un val puternic de Omicron, care a dus la lockdown în cele mai mari orașe ale sale.

Coreea de Sud s-a oferit să trimită ajutor nelimitat către Coreea de Nord, dacă i se cere, inclusiv doze de vaccin, personal medical și echipamente medicale.

Sâmbătă, Kim Jong-un a descris focarul de Covid-19 care se răspândește rapid ca fiind “un mare dezastru”.

Pe lângă impactul direct asupra sănătății, sunt temeri cu privire la producția de alimente în Coreea de Nord. Țara s-a confruntat cu episoade de foamete în anii 1990, iar în prezent, Programul Alimentar Mondial estimează că 11 milioane din cei 25 de milioane de cetățeni sunt subnutriți.

Dacă muncitorii din agricultură nu pot munci pe câmp, consecințele sunt foarte grave, spun specialiștii.

Distribuie articolul: