Arsurile solare reprezintă termenul pentru daunele cauzate de supraexpunerea la razele UV de la soare sau din alte surse, cum ar fi o lampă solară sau un aparat de bronzat. Arsurile solare pot varia de la ușoare la severe. În acest articol, vei afla mai multe despre modul în care arsurile solare pot afecta o persoană, ce să faci dacă se întâmplă, când să soliciți ajutor medical și cum să previi arsurile solare.

Arsurile solare pot provoca durere și mâncărimi, plus conform unui studiu din 2005, poate crește și riscul de cancer de piele, riduri, pete maronii și pistrui. Pielea poate apărea vizual inflamată, eventual cu vezicule. Pielea deschisă sau palidă devine de obicei roză sau roșie, dar și tonurile mai închise ale pielii pot fi afectate. Amploarea și severitatea arsurilor solare vor depinde de tipul de piele al persoanei și de nivelul de expunere la soare.

Simptomele arsurilor solare

Acest studiu, de exemplu, menționează că arsurile solare implică o inflamație care duce la eritem (o erupție cutanată) și edem (umflare) din cauza acumulării de lichide. De asemenea, implică modificări ale celulelor pielii. Declanșează distrugeri celulare, care pot deveni canceroase, și o reducere a mastocitelor, care joacă un rol în sistemul imunitar.

Simptomele arsurilor solare variază între oameni. Arsurile solare pot afecta pe oricine, dar cei cu pielea deschisă la culoare sunt mai sensibili.

În urma expunerii, pielea poate deveni:

  • fierbinte
  • sensibil la atingere
  • dureros
  • iritată
  • cu vezicule

Simptomele arsurilor solare severe pot afecta întregul corp. Ele includ:

  • febră
  • frisoane
  • dureri de cap
  • greață și vărsături
  • un sentiment general de rău

O persoană cu arsuri solare severe poate avea nevoie de îngrijiri medicale.

În cazuri extreme, poate interveni insolația. Dacă o persoană se confruntă cu următoarele semne, cineva ar trebui să solicite imediat sfatul medicului:

  • tensiune arterială scăzută
  • leșin și amețeli
  • puls rapid
  • durere generală în întregul corp
  • slăbiciune extremă
  • respirație superficială
  • modificări ale comportamentului, cum ar fi iritabilitate, confuzie, dificultăți de gândire sau halucinații

Un medic va diagnostica o problemă serioasă atunci când temperatura centrală a corpului este mai mare decât de obicei după expunerea la soare. La o persoană cu insolație, temperatura centrală a corpului va fi de peste 40 ° C. Insolația este o afecțiune care pune viața în pericol, care necesită o atenție urgentă.

Tratamente pentru arsuri solare

Dacă suferi de arsuri solare, iată ce ar trebui să întreprinzi:

Intră în casă sau la umbră.
Evită expunerea ulterioară la soare până când arsurile solare se vindecă.
Răcește pielea cu o cârpă sau prosop umed sau fă o baie rece.
Aplică o cremă hidratantă sau specială „după soare”, cum ar fi gelul cu aloe vera sau crema cu pantenol.
Poți lua medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a calma durerea și a reduce umflarea.
Aplică crema cu hidrocortizon pentru a reduce inflamația și mâncărimea.
Bea apă suplimentară pentru a preveni deshidratarea.
Evită atingerea sau spargerea veziculelor mici pentru a reduce riscul de infecție. Blisterele protejează pielea.
Evită zgârierea, strângerea sau îndepărtarea pielii decojite.
Poartă haine largi în timp ce pielea se vindecă.
În caz de arsuri solare severe, un medic poate prescrie steroizi orali pentru a ajuta la reducerea inflamației. Pentru deshidratare severă sau stres termic, experții în îngrijire medicală pot recomanda fluide intravenoase.

Care protecție solară e mai bună?

Cremele de protecție solară sunt preparate comerciale care blochează lumina UV atunci când oamenii le aplică pe piele. Au o evaluare SPF bazată pe capacitatea protecției solare de a preveni arsurile solare (bazată, de facto, pe protecția contra UVB). Cu cât este mai mare ratingul SPF, cu atât o persoană se poate aștepta la mai multă protecție împotriva razelor UVB și cu atât mai puține leziuni directe ale pielii care ar trebui să apară.

Crema de protecție solară ar trebui să ofere și protecție împotriva radiațiilor UVA. Radiațiile UVA nu provoacă arsuri solare, dar contribuie la îmbătrânirea pielii și la un risc crescut de cancer de piele. Multe creme de protecție solară oferă protecție cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează atât împotriva radiațiilor UVA, cât și a celor UVB.

Concluzie

Arsurile solare pot apărea dacă o persoană petrece prea mult timp în lumina directă a soarelui. Pot apărea arsuri la nivelul pielii. Cei cu pielea mai deschisă sunt mai sensibili, dar orice tip de piele poate suferi de arsuri solare.

Tratamentele la domiciliu pot ameliora de obicei disconfortul, dar dacă o persoană dezvoltă febră, leșin sau modificări ale conștienței, are nevoie de asistență medicală imediată.

Modalitățile de a ajuta la prevenirea arsurilor solare includ limitarea timpului petrecut la soare și luarea de măsuri de protecție, cum ar fi utilizarea produselor de protecție solară, hidratarea abundentă, statul la umbră și purtarea de haine care acoperă corpul.

Distribuie articolul: