Grapefruitul

Poate fi surprinzător, dar alimentele pot afecta modul în care funcționează medicamentele. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să întrebi medicul sau farmacistul dacă ar trebui să eviți orice alimente. De exemplu, dacă iei medicamente pentru hipertensiune arterială, anxietate sau insomnie, sucul de grapefruit poate interacționa cu medicamentele tale. Nu ratați vitamina C și potasiul pe care le conține grapefruit. În schimb, te poți bucura de alte fructe citrice, precum portocalele sau lime-ul.

Legumele crude

Dacă ai dinți sensibili, cariați sau lipsă, legumele crude pot fi pe primul loc pe lista de alimente de evitat. Pentru a nu rata vitaminele și fibrele, încearcă să gătești legumele până când devin mai moi. Sau folosește legume în piure – cum ar fi morcovi, dovleci și sfeclă – în supe sau tocane. Poți încerca și legumele conservate, dacă nu au sare în surplus.

Alcoolul

Consumul moderat de alcool poate reduce riscul de atac de cord și unele tipuri de accident vascular cerebral. Dar pe măsură ce îmbătrânești, alcoolul te poate afecta diferit, chiar dacă te-ai obișnuit cu un pahar de vin la cină sau cu o bere la televizor. Alcoolul perturbă somnul și poate crește și tensiunea arterială. Alcoolul poate provoca, de asemenea, hipoglicemie la persoanele cu diabet. Ea afectează chiar și modul în care funcționează medicamentele. Discută cu medicul despre consumul de alcool.

Lactatele

Este posibil să ai probleme cu digerarea laptelui sau a produselor lactate pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dar poate nu trebuie să renunți la toate produsele lactate și la calciul și proteinele pe care le oferă. Mulți oameni pot consuma cantități mici de lactate, fără tulburări de stomac. Și unele produse lactate sunt mai bine tolerate decât altele. Iaurtul simplu fără grăsimi și brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri deosebit de hrănitoare. Sau încercați produse lactate fără lactoză.

Cofeina

Deși cofeina poate să nu fie o problemă pentru toată lumea, ea îi poate face pe unii oameni să se simtă anxioși sau nervoși. De asemenea, cofeina poate crește ritmul cardiac și poate cauza probleme de somn. Dacă încerci să o reduci, asigur[-te că o reduci încet. Eliminarea bruscă a cofeinei poate provoca dureri de cap, greață sau vărsături. Înlocuiește încet băuturile cu cofeină cu apă, ceai de plante sau băuturi decofeinate.

Alimente cu conținut ridicat de sare

Dacă ai 51 de ani sau peste sau faci parte dintr-un grup cu risc ridicat, specialiștii în nutriție recomandă să urmărești cât de mult doza zilnică de sodiu. Dacă ai peste 51 de ani, limita recomandată este de 2.300 mg pe zi. Și dacă faci parte dintr-un grup cu risc ridicat, asigură-te că nu primești mai mult de 1.500 mg de sodiu în fiecare zi. Prea mult sodiu vă poate crește tensiunea arterială și te poate expune un risc mai mare de a suferi un atac de cord și un accident vascular cerebral. Principalii vinovați? Alimente procesate, cum ar fi alimente congelate, gustări, sosuri pentru salate. Citește cu atenție etichetele și caută alternative „fără sodiu”, cu conținut scăzut de sare sau fără sare.

Distribuie articolul: