Se crede că peste 12 milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina de la începutul conflictului, potrivit Națiunilor Unite, scrie BBC. Peste 5,7 milioane au plecat în țările vecine și se crede că alte 6,5 milioane de oameni se deplasează spre interiorul țării devastate de război.

Unde se duc refugiații Ucrainei?

Refugiații trec preponderent către țările vecine din vest, în principal Polonia.

ONU spune că la data de 5 mai, peste 5,7 milioane de oameni au părăsit Ucraina:

Polonia ar fi primit 3.143.550 de refugiați
România 856.941
Rusia 727.712
Ungaria 551.010
Moldova 452.038
Slovacia 391.592
Belarus 26.149

Unii oameni au călătorit din Moldova în România și astfel sunt incluși în totalurile ambelor țări.

Polonia, Ungaria și Slovacia fac parte din spațiul Schengen, unde nu există controale la frontierele interne.

Aceasta înseamnă că mulți dintre cei numărați atunci când au trecut inițial în aceste țări ar fi posibil să fi călătorit de atunci în alte țări.

De exemplu, Ministerul de Interne al Republicii Cehe a declarat că, începând cu 5 mai, a acordat 328.511 vize de urgență refugiaților ucraineni.

Cum părăsesc refugiații Ucraina?

Trenurile care se îndreaptă spre granița cu Ucraina au fost pline și au existat cozi lungi de trafic pe drumurile care duc în afara țării.

Refugiații nu au nevoie de toate documentele lor oficiale, dar este util dacă pot furniza cărți de identitate sau pașapoarte, certificate de naștere ale copiilor care călătoresc cu ei și documente medicale.

Pentru a obține statutul de refugiat, aceștia trebuie să fie cetățeni ucraineni sau persoane care locuiesc legal în Ucraina, cum ar fi studenții străini.

Ce ajutor oferă țările refugiaților?

În țările care se învecinează cu Ucraina, refugiații pot rămâne în centre de primire dacă nu pot sta cu prietenii sau rudele. Li se oferă hrană și îngrijire medicală, precum și informații despre călătoriile viitoare.

UE le-a acordat ucrainenilor care fug de război un drept general de a rămâne și de a lucra în cele 27 de țări membre ale sale timp de până la trei ani.

Ei vor primi, de asemenea, asistență socială și acces la locuințe, tratament medical și școli.

Guvernul Poloniei, care a primit cel mai mare număr de refugiați, a spus că va avea nevoie de mai mulți bani decât îi oferă UE în prezent pentru a găzdui numărul de persoane care sosesc acolo.

Moldova, care are cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor, a făcut apel și la ajutor internațional pentru a face față numărului de refugiați care sosesc.

Unde se află oamenii care încearcă să se salveze de conflict în interiorul Ucrainei?

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a avertizat oamenii din estul țării să evacueze înainte de cel mai recent atac rusesc sau să-și riște viața. Nu este clar câți oameni au putut să plece.

Cifra de 6,5 milioane a ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 9 și 16 martie.

Este posibil ca totalul real să fi crescut în săptămânile următoare.

Dintre cei 2.000 de persoane strămutate în interior, OIM a chestionat:

  • aproape 30% veniseră din Kiev, peste 36% fugiseră din estul Ucrainei și 20% veniseră din nord
  • aproape 40% erau acum în vestul Ucrainei, cu mai puțin de 3% la Kiev
  • doar 5% și-au părăsit casele în așteptarea invaziei, marea majoritate fugind fie la începutul războiului, fie când acesta a ajuns în zona lor.

OIM estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate în interior sunt femei și multe sunt considerate deosebit de vulnerabile deoarece sunt însărcinate, au un handicap sau sunt victime ale violenței.

Ce se face pentru refugiații din Ucraina?

ONU, care lucrează alături de alte organizații pentru a oferi ajutor oamenilor din Ucraina, spune că oferă asistență umanitară „ori de câte ori este necesar și posibil”. Aceasta include:

  • a oferi bani oamenilor pentru lucruri de bază, cum ar fi mâncare și chirie
  • a livra provizii de la vest la est, inclusiv alimente și prelate pentru casele deteriorate de bombardamente
  • furnizarea de paturi pliante persoanelor aflate în adăposturi anti-bombă
  • înființarea de puncte de primire și de tranzit pentru persoanele strămutate în interior

De asemenea, se crede că aproximativ 12 milioane de oameni sunt blocați sau nu pot părăsi zonele afectate de lupte.

Sursa: BBC

Distribuie articolul: