Cu siguranță ai auzit și ai trecut și tu peste problema numită – Herpes. Acesta debutează cu furnicături, apoi marginea buzei sau colțul gurii începe să ardă, după care apare o erupție de vezicule mici, transparente. Din păcate, nu s-a descoperit încă antidotul pentru acest virus, care rămâne ancorat în nervi. Apariția herpesului nu poate fi împiedicată, însă există tratamente care ameliorează simptomele și grăbesc vindecarea.

 În acest material vorbim despre cauze, dar și remedii. 

Conform bioclinica.ro, transmiterea acestuia se face prin contactul apropiat cu persoanele infectate. Virusul pătrunde în mucoase (oculare, orale şi genitale) şi se replică local. După câteva zile, acestea se sparg, se golesc de lichid și sunt înlocuite de cruste, care, ulterior, cad. Totodată, el lasă în urmă o mică pată roșie, ce se vindecă în cel mult 10 zile. În cele 14 zile cât țin simptomele, mai pot să apară: febră, oboseală, durere în gât, somnolență, nervozitatea, dar și scăderea poftei de mâncare.

Foto: Lataifas

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ două treimi dintre adulții cu vârsta peste 50 de ani au HSV-1. De multe ori, acesta nu se manifestă, specialiștii afirmând că doar aproximativ 30 la sută dintre cei cu HSV-1 se confruntă cu semne ale infecției, respectiv leziunea de la suprafața buzelor. 

În general, specialiștii susțin că factorii declanșatori ai virusului sunt oboseala, stresul, o stare generală de rău, sistemul imunitar slăbit, expunerea îndelungată la soare sau vânt, un traumatism în regiune sau schimbările hormonale, deși nu eliminăm din această listă nici temperaturile scăzute. 

Deci, iată care sunt opțiunile de tratament pentru herpesul oral, inclusiv remediile la domiciliu, medicamentele fără prescripție medicală, medicamentele eliberate pe bază de rețetă și terapiile complementare și alternative.

Aloe vera 

Gelul de aloe vera calmează inflamația și totodată hidratează în profunzime leziunea. 

Compresele calde 

Pregătește-ți o compresă caldă, uscată, pentru a grăbi retragerea herpesului. Poți umple o șosetă curată cu orez, pe care o vei încălzi fie în cuptorul cu microunde, fie pe calorifer, și o vei aplică pe zona dureroasă. Ideal ar fi să aplici o asemenea compresă imediat ce apar primele semne ce anunță herpesul – mâncărime în zona respectivă, senzația de arsură sau durerea. 

Compresele reci 

Conform doc.ro și acestea acestea pot fi aplicate pentru reducerea simptomatologiei și pentru combaterea procesului inflamator. Util este și un cub de gheață, învelit într-un tifon sau un prosop curat, aplicat pe zona dureroasă. Nu pune niciodată gheață direct pe piele – pentru că este posibil să ardă pielea.

Pastă de bicarbonat de sodiu 

Prepară o pastă din puțin bicarbonat de sodiu și apă. Cu ajutorul unui bețișor de ureche, aplică această pastă pe herpes și las-o să se usuce. Pasta de bicarbonat va usca mai repede herpesul și totodată va ameliora senzația de mâncărime resimțită în zona respectivă. 

Pastă de amidon de porumb 

Această pastă acționează în același mod că pasta de bicarbonat de sodiu. Amestecă amidonul cu puțină apa, apoi întinde mixtura obținută pe zonă herpesului și las-o să se usuce. Ideal ar fi să o lași să acționeze peste noapte, iar dimineața să o îndepărtezi cu puțină apa călduță. 

Mierea și propolisul

Aplică ½ linguriță de miere pe herpes și las-o să acționeze 5-7 minute. Clătește apoi cu apă din belșug. Mierea are proprietăți antibacteriene și totodată calmante. Așadar, aceasta va combate cauza herpesului, însă totodată va ameliora simptomele cauzate de acesta. Aplică miere de cel puțin 2 ori pe zi, până vezi îmbunătățiri.  

Vitamina E 

Sparge o capsulă de vitamină E uleioasă și folosește un bețișor de ureche pentru a aplica uleiul pe leziunea bucală. Lasă vitamina E să se usuce. Repetă operațiunea de mai multe ori pe zi. Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de vitamina E vor calma inflamația și durerile. 

Foto: BZI

Factori declanșatori

Principala cauză pentru apariția herpesului bucal este slăbirea sistemului imunitar, moment în care virusul, aflat permanent în organism, iese din starea latentă și recidivează.

Cauze secundare:

  • Expunere prelungită la soare • Radiațiile ultraviolete • Temperaturi scăzute • Răceală și gripă • Febră • Stres • Dereglări hormonale • Sarcină • Menstruație • Interventii chirurgicale • Alimente care pot provoca alergii • Consumul excesiv de alcool • Extracții dentare • Proceduri de înfrumusețare facială

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: