Tehnica de respirație 4-7-8 este un model de respirație dezvoltat de Dr. Andrew Weil. Se bazează pe o tehnică yoghină veche numită pranayama, care îi ajută pe practicanți să obțină controlul asupra respirației lor. Când este practicată în mod regulat, este posibil ca această tehnică să ajute unii oameni să adoarmă într-o perioadă mai scurtă de timp.

Cum funcționează tehnica de respirație 4-7-8?

Tehnicile de respirație sunt concepute pentru a aduce corpul într-o stare de relaxare profundă. Tipare specifice care implică ținerea respirației pentru o perioadă de timp permit corpului tău să-și restabilească rezerva de oxigen. De la plămâni spre exterior, tehnici precum 4-7-8 pot oferi organelor și țesuturilor un aport de oxigen atât de necesar.

Practicile de relaxare ajută, de asemenea, să readuci corpul în echilibru și să reglezi răspunsul de luptă sau fugă pe care îl simțim atunci când suntem stresați. Acest lucru este util în special dacă te confrunți cu insomnie din cauza anxietății sau a îngrijorărilor cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi sau ce s-ar putea întâmpla mâine. Gândurile și preocupările învolburate ne pot împiedica să ne odihnim bine.

Tehnica 4-7-8 forțează mintea și corpul să se concentreze pe reglarea respirației, mai degrabă decât să-ți reiei grijile când te întinzi noaptea. Susținătorii susțin că poate calma o inimă accelerată sau poate calma nervii răvășiți. Dr. Weil l-a descris chiar ca fiind un „tranchilizant natural pentru sistemul nervos”.

Conceptul general de respirație 4-7-8 poate fi comparată cu practici precum:

  • Respirația alternativă cu câte o nară.
  • Meditația – încurajează respirația concentrată în timp ce îți ghidează atenția spre momentul prezent.
  • Vizualizarea – îți concentrează mintea pe calea și modelul respirației tale naturale.

Persoanele care se confruntă cu tulburări ușoare ale somnului, anxietate și stres pot găsi respirația 4-7-8 utilă pentru a depăși factorii care distrag atenția, pentru a aluneca într-o stare relaxată.

De-a lungul timpului și cu practica repetată, susținătorii respirației 4-7-8 spun că aceasta devine din ce în ce mai puternică. Se spune că la început, efectele sale nu sunt la fel de evidente. S-ar putea să te simți puțin amețit prima dată când o încerci. Practicarea respirației 4-7-8 de cel puțin două ori pe zi ar putea da rezultate mai mari pentru unii oameni, decât pentru cei care o practică o singură dată.

Cum să o practici tehnica de respirație 4-7-8

Pentru a practica respirația 4-7-8, găsește un loc unde să te așezi sau să să te întinzi confortabil. Asigură-te că practici o postură bună, mai ales când începi. Dacă folosești tehnica înainte de a adormi, cel mai bine este să te culci.

Pregătește-te pentru antrenament prin sprijinirea vârfului limbii pe cerul gurii, chiar în spatele dinților din față superiori. Va trebui să-ți ții limba pe loc pe tot parcursul antrenamentului. Este nevoie de practică pentru a nu-ți mișca limba atunci când expiii. Expirația în timpul respirației 4-7-8 poate fi mai ușoară pentru unii oameni atunci când își strâng buzele.

Următorii pași ar trebui efectuati toți în ciclul unei respirații:

Mai întâi, lasă-ți buzele să se despartă. Scoate un sunet șuierat, expirând complet pe gură.
Apoi, închide-ți buzele, inspirând tăcut pe nas în timp ce numări până la patru în cap.
Apoi, timp de șapte secunde, ține-ți respirația.
Fă o altă expirație șuierătoare din gură timp de opt secunde.
Când inspiri din nou, inițiezi un nou ciclu de respirație. Practică acest model timp de patru respirații complete.

Respirația reținută (timp de șapte secunde) este partea cea mai critică a acestei practici. De asemenea, este recomandat să exersezi tehnica doar timp de patru respirații complete atunci când începi. Poți trece treptat până la opt respirații complete.

Această tehnică de respirație nu ar trebui să fie practicată într-un cadru în care nu ești pregătit să te relaxezi complet. Deși nu trebuie neapărat să fie folosit pentru a adormi, poate încă pune practicantul într-o stare de relaxare profundă. Asigură-te că nu trebuie să fii pe deplin alert imediat după ce îți exersezi ciclurile de respirație.

 

Distribuie articolul: