Oamenii confundă adesea termenii sociopat și psihopat și îi folosesc interschimbabil. Din punct de vedere clinic, ambii termeni se referă la persoanele care au tulburare de personalitate antisocială. Cei cu asemenea tulburări nu au nicio atenție pentru drepturile sau sentimentele celorlalți, le lipsește empatia și remușcarea pentru faptele greșite și au nevoia să-i exploateze și să-i manipuleze pe alții pentru câștig personal. Totuși, există diferențe.

Motivele din spatele tulburării nu sunt pe deplin înțelese. Convingerea actuală este că psihopatia provine în general din factori genetici, cum ar fi părți ale creierului care nu se dezvoltă complet, în timp ce sociopatia rezultă dintr-o întrerupere a dezvoltării personalității prin abuz sau traumă în copilărie. Oamenii cred adesea că cei cu tulburări de personalitate antisocială sunt întotdeauna criminali și sunt ușor de depistat, dar mulți nu sunt conștienți de tulburare și este posibil să nu fie niciodată diagnosticați.

Sociopatii au un comportament mai puțin consistent decât psihopații. Psihopații sunt mai controlați și mai fermecători. Manipularea lor este mai detașată și planifică din timp. Sociopații se confruntă cu anxietatea și le este mult mai greu să-și controleze furia. Ei pot acționa fără să se gândească și, în consecință, le este mai greu să se integreze. Inconcordanțele dintre cuvintele și viața lor pot fi mai ușor de observat.

Semne ale unui sociopat

Este important să ne dăm seama că oamenii au multe trăsături de personalitate. Cineva poate manifesta egoism sau acționa agresiv, dar asta nu înseamnă că este un sociopat. Deoarece mulți oameni care au o tulburare de personalitate antisocială nu recunosc aceste trăsături ca fiind o problemă, ar putea fi necesară urmărirea unor modele de comportament consecvente.

Tiparele de comportament consistente la sociopați includ:

  • Lipsa de empatie pentru ceilalți
  • Comportament impulsiv
  • Încercarea de a-i controla pe alții cu amenințări sau agresivitate
  • Folosesc inteligența, farmecul sau carisma pentru a-i manipula pe alții
  • Nu învață din greșeli sau pedepse
  • Mint pentru câștig personal
  • Arată o tendință la violență fizică și lupte
  • Relații în general superficiale
  • Uneori, furtul sau comiterea altor infracțiuni
  • Amenințarea cu sinuciderea pentru a manipula, fără intenție de a acționa
  • Uneori, abuz de droguri sau alcool
  • Probleme cu responsabilitățile cum ar fi un loc de muncă, plata facturilor etc.

Ai de-a face cu un sociopat?

Este puțin probabil ca cineva cu sociopatie să caute ajutor profesional sau chiar să realizeze că are o tulburare de personalitate antisocială. Ca urmare, o parte importantă a confruntării și conviețuirii cu cineva cu o tulburare de personalitate antisocială este cunoașterea procesului de a obține un diagnostic.

Copiii nu sunt de obicei diagnosticați cu tulburări de personalitate antisocială, deoarece etapele de dezvoltare ale copilăriei imită unele dintre aceste comportamente, iar personalitățile lor se schimbă continuu. Dacă se observă semne de avertizare timpurie în copilărie, poate fi diagnosticată o tulburare de conduită, iar intervenția poate ajuta.

Dacă un adolescent prezintă simptome necontrolate, cum ar fi furtul, rănirea animalelor, minciuna constantă, distrugerea proprietății fără motiv și încălcarea regulilor fără să se gândească la consecințe, acestea pot fi diagnosticabile.

Persoanele care au un istoric familial de tulburări de personalitate sau cei care au suferit abuz sau neglijare în copilărie sunt mai predispuși să dezvolte sociopatie. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile sa aibă sociopatie.

Sociopații sunt mai predispuși să-și abuzeze partenerii, soții și copiii. Deoarece se pot angaja într-un comportament criminal, este, de asemenea, mai probabil să petreacă timp în închisoare, iar comportamentul lor agresiv îi poate expune riscului de a fi răniți. Ei pot avea alte tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea.

Pași pentru un diagnostic

Dacă există un model de comportament care să sugereze sociopatie, un medic ar începe cu o evaluare a comportamentelor și un examen fizic complet, inclusiv analize de sânge, pentru a exclude orice boală fizică. Dacă nu există probleme de sănătate, următorul pas ar fi trimiterea către un psihiatru sau psiholog, care poate diagnostica tulburările de personalitate antisocială cu instrumente de evaluare și un interviu.

Tratamente posibile pentru un sociopat

Este greu să îi tratezi pe cei cu o tulburare de personalitate antisocială, inclusiv pe sociopați. Este nevoie de terapie pe termen lung, care poate fi deosebit de dificilă, deoarece sociopatul poate să nu recunoască problema. Dacă un sociopat este dispus să intre în terapie, implicarea familiei poate ajuta.

Uneori, un psihiatru va prescrie medicamente, cum ar fi medicamente antipsihotice sau stabilizatori de dispoziție, care pot preveni comportamentul impulsiv sau agresiv. Totuși, medicamentele nu sunt considerate un remediu pentru tulburările de personalitate antisocială.

Sesiunile de terapie pentru a afla despre comportamentele dăunătoare și impactul acestora asupra sociopatului și celor din jur pot fi utile. Terapia poate învăța modalități de a face față și de a gestiona comportamentul pentru a îmbunătăți relațiile și modelele de comportament. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea abilităților sociale și a mecanismelor de adaptare, făcând persoana cu o tulburare de personalitate antisocială mai fericită și productivă. Căutarea ajutorului este cel mai important pas.

Distribuie articolul: