Dureri de cap, dureri articulare, somnolență, lipsa energiei, probleme de concentrare, de toate acestea este vinovată astenia de primăvară.

Dacă este să ne uităm în DEX, astenia este o stare de slăbiciune generală a organismului, lipsă a puterilor (fizice sau psihice), istovire. Cu toții ne așteptăm să apară în fiecare an și de fiecare dată încercăm să găsim soluții care să ne ajute să trecem mai ușor peste această perioadă.

Masajul este, conform specialistei în kinetoterapie și terapii complementare, Aliona Cătană, una dintre cele mai eficiente soluții în lupta cu astenia de primăvară.

Într-adevăr, efectul masajului asupra organismului este conditionat de excitarea mecanoreceptorilor de la nivel pielii care transformă excitatiile mecanice in impulsuri nervoase trimise către centrele sistemului nervos central ceea ce determină o reacție de răspuns a organismului prin modificări funcționale organice și sistemice“, a declarat medicul.

Masajul poate avea acțiune sedativă, analgezică, tonifiantă, stimulantă, trofică și energotrofică – toate depind în mare parte de segmentul masat, caracterul, intensitatea și durata aplicării manevrelor de masaj.

Masajul tonifiază pielea

La nivelul pielii masajul intensifică circulația sangvină și limfatică, îmbunătățește metabolismul celular, sporește aportul de oxigen și substanțe nutritive, stimulează sinteza de colagen și elastină, tonifiază și fortifică, încetinește procesul de îmbătrânire, elimină edemele și are acțiune lipolitică.

“Drept urmare a acțiunii masajului asupra terminațiilor nervoase de la nivelul pielii, se declanșează reacții de eliberare a unor substanțe biologic active cum ar fi histamina, acetilcolina, adrenalina și noradrenalina, serotonina, dopamina, oxytocina,etc.”, a specificat medicul.

Durerile de cap, insomniile, stresul și depresia sunt principalele consecințe ale stilului de viață modern și sunt cauza majoră a dezechilibrelor metabolice, energetie, psihologice și spirituale.

Alungă durerile de cap

În cazul durerilor de cap prin aplicarea unor manevre de masaj la nivelul frunții, tâmplelor sau în regiunea cervicală,  vom obține efecte spasmolitice și decongestionale.

Alungă tristețea

Masajul reduce senzația de tristețe, reduce anxietatea, îmbunătățește somnul prin creșterea nivelului de  serotonină, hormon responsabil de dispozitie, de starea de bine, de fericire. În cazul unui  nivel scăzut de serotonină, în acerastă periodă poate apărea depresia.

O crestere semnificativa in timpul unei sedinte de masaj inregistreaza endorfina si oxytocina cunoscute prin efecte analgezice, calmante, de vindecare si refacere.

“Starea de buna dispozitie, satisfactie, motivatie, vigilenta si fericire este indusa de actiunea masajului asupra sistemului nervos central prin eliberare de dopamina. Un masaj relaxant in combinatie cu aromaterapie ne ajuta sa reducem nivelul de cortisol, numit hormonul stresului”, a mai spus medicul Aliona Cătană pentru ea.md.

Terapia prin masaj aduce pacea interioară

Efectuată cu regularitate, terapia prin masaj garantează un somn liniștit, energie pozitivă, bunăstare, pace interioară, confort și armonie –  piloni indispensabili sănătășii fizice, psihice și spirituale“, a conchis medicul.

Doamna medic, echipa ea.md vă mulțumește pentru interviu și vă dorește succes!

Autor: Elena Țurcanu

Distribuie articolul: