Alimentele nutritive, de înaltă calitate, sunt esențiale pentru a oferi organismului nostru necesarul de care are nevoie pentru a funcționa cel mai bine. Nutriționista Lilia Rața susține că, în timp ce genetica joacă un rol, stilul de viață este un factor mult mai semnificativ, iar nutriția este o mare parte a acestui puzzle. 

Exploratorul Dan Buettner a cercetat mai multe zone ale lumii în care oamenii trăiesc mai mult. În rezultat au fost identificate 5 regiuni cu cei mai mulți oameni care au ajuns la 100 de ani. Aceste regiuni includ Sardinia în Italia, Okinawa în Japonia, Ikaria în Grecia, Nicoya în Costa Rica și Loma Linda în California. După cercetările ample asupra alimentației, stilului de viață și obiceiurilor zilnice, Buettner a investigat ce au în comun localnicii acestor regiuni.

Aceste regiuni au fost numite ”zone albastre”, iar investigația arată ce au ele în comun.

Mâncarea variată și consumul redus de sare, zaharuri și grăsimi trans saturate sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă.

Predomină alimentația vegetală

Se consumă în mare parte mâncare vegetală. De exemplu în Lamo Linda, se consumă 4% produse din carne, 33% legume și 27% fructe. În Ikaria, Grecia- 20% din legume, 17% verdeață, 11% leguminoase, 6% pește și 5% carne.

Potrivit American Journal of Lifestyle Medicine, carnea este consumată în medie de aproximativ cinci ori pe lună, iar dimensiunea porției este la fel de mare ca un pachet de cărți.

Cercetătorii au descoperit că cel mai mare beneficiu a venit din consumul a 10 porții de fructe și legume pe zi. Ei estimează că dacă toată lumea ar mâncat această cantitate – echivalentul a aproximativ 800 de grame – aproximativ 7,8 milioane de decese premature la nivel mondial ar putea fi prevenite.

Zilnic sunt consumate leguminoase

Unul din obiceiurile practicate de oamenii longevivi este să consume zilnic boboasele, alimentul care înlocuiește carnea cu succes. Toate cele cinci regiuni consumă fasole sau leguminoase ca parte de bază a dietei lor, iar site-ul Blue Zones Diet afirmă că aceste comunități mănâncă de aproximativ patru ori mai multă cantitate de boboase în comparație cu media pe care o consumă americanii.

Relația cu mâncarea  80-20 %

Okinawanezii au practicat regula 80% de mii de ani, care este practica de a mânca doar până când sunt săturați în proporție de 80%. Ei lasă spațiu pentru celelalte 20%, recunoscând că nu întotdeauna stomacul trebuie să se mple. Pentru majoritatea, acest lucru este greu de înțeles și de realizat. De fapt după 20 minute de la masă creierul va primi semnalul că este hrănit și sătul.

Consumă grăsimi sănătoase

Consumul de grăsimi sănătoase este comună oamenilor longevivi. Cei din Loma Linda consumă avocado, nuci și somon în mod regulat, în timp cei din Sardinia își obțin grăsimile sănătoase din uleiul de măsline.

Studiile arată că uleiul de măsline extravirgin poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății arterelor. Dar cel mai important lucru este excluderea grăsimilor nesănătoase.

Consumă cereale integrale

Pe lângă legume, leguminoase și grăsimi sănătoase, cei mai longevivi oameni consumă cereale integrale. De fapt, conform National Geographic, cei din Nicoya obțin 26% din aportul zilnic din cereale, iar în Sardinia este de 47%. Cercetătorii Blue Zone Diet au descoperit că cele cinci regiuni consumau cereale care conțin mai puțin gluten. Preponderent consună orz, ovăz și orez brun.

Sunt mereu în mișcare

Exercițiile fizice, mișcarea, practicarea unui sport, mersul activ pe jos este prezent în toate comunitățile longevive. Oamenii rămân la fel de activi profesional după pensionare, și fac multe din treburile casnice.

Sunt conectați cu familia și prietenii, conectați cu comunitatea. Comunică din plin cu oamenii care au aceleași viziuni.

Distribuie articolul: