Sri Lanka își stinge luminile stradale pentru a face economie de electricitate, a anunțat joi ministrul energiei. Statul insular se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii zeci de ani, în timp ce srilankezii au de-a face cu pene de curent zilnice care pot dura și o jumătate de zi.

Populația de 22 de milioane de oameni din Sri Lanka se confruntă cu întreruperi zilnice ale alimentării cu curent electric care pot dura până la 13 ore, în timp ce guvernul a rămas fără fondurile necesare cu care să plătească pentru importurile de combustibili din cauza lipsei rezervelor de valută, informează digi24.ro.

Am instruit deja oficialii să închidă luminile stradale din toată țara pentru a ajuta la conservarea energiei”, le-a declarat ministrul energiei Pavithra Wanniarachchi reporterilor.

Penele de curent vor continua. Canicula a redus productivitatea centralelor hidroelectrice

Un transport de motorină din țara vecină India, cumpărat cu un credit de 500 de milioane de dolari, este așteptat să ajungă sâmbătă în Sri Lanka, a spus Wanniarachchi, dar a avertizat că situația nu se va îmbunătăți prea curând.

Odată ce ajunge transportul din India, autorităților vor putea reduce orele în care consumul de electricitate trebuie limitat pentru ca sistemul național de alimentare cu energie electrică să poată face față, a explicat ministrul.

„Nu avem ce altceva să facem. Până ce vor veni ploile, undeva în luna mai, probabil, penele de curent vor continua.”

Nivelul apei din rezervoarele centralelor hidroelectrice a înregistrat un nou record negativ, într-o perioadă în care consumul de energie a crescut peste așteptări și Sri Lanka trece printr-un sezon canicular și uscat.

La cererea brokerilor, Bursa de Valori Colombo (CSE) a redus tranzacțiile zilnice la două ore față de cele patru și jumătate, în mod obișnuit, din cauza penelor de curent pentru tot restul săptămânii, a anunțat bursa într-un comunicat.

Criza economică se adâncește. Rezervele de valută au scăzut cu 70% în ultimii doi ani

„Preocupările din punct de vedere macroeconomic, împreună cu știrile cu privire la orele de tranzacționare mai scurte, plus penele de curent dese generează un sentiment negativ”, a declarat un analist al firmei de brokeraj Lanka Securities, care a explicat că sentimentul negativ generalizat duce la deprecierea acțiunilor.

CSE a oprit tranzacționarea de două ori miercuri, în timp ce îngrijorările legate de economie și penele de curent au continuat să crească.

Criza este rezultatul unui plan prost planificat de reducere a taxelor și a impactului pandemiei de coronavirus care au afectat un buget și așa slab. Rezervele de valută au scăzut cu 70% în ultimii doi ani.

Sri Lanka mai avea fonduri valutare în valoare de doar 2,31 de miliarde de dolari în luna februarie, ceea ce a forțat statul insular să ceară ajutorul Fondului Monetar Internațional și a altor țări, precum China și India.

Distribuie articolul: