Trăim vremuri dificile în care stresul este în creștere, iar în acest mod suferă nu doar sistemul nervos, dar și cel hormonal.

Medicul endocrinolog Natalia Eșanu susține că după ce un potențial pericol a trecut, funcțiile corpului revin la normal, dar stresul, perceput ca o stare de primejdie, va cauza eliberarea constantă a hormonilor de stres de către glandele suprarenale și va genera o serie de afecțiuni.

„În situațiile de stres, cortizolul este secretat în exces, ceea ce contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină. Insulinorezistența duce la creșterea în greutate, provoacă pofta ridicată de dulciuri și făinoase. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge crește, până la dezvoltarea diabetului. Totodată, activitatea glandei tiroide poate fi afectată. La cei cu boli autoimune, este posibilă activarea procesului autoimun cu agravarea hipotiroidismului sau hipertiroidismului.

La persoanele fără patologii autoimune la nivelul glandei tiroide, este probabilă dezvoltarea hipotiroidismului din cauza perturbării conversiei T4 în T3 activ. Printre primele simptome pot fi slăbiciunea generală, uscăciunea pielii, retenție de lichide în organism , intoleranța la frig”, menționează Natalia Eșanu.

Când suntem stresați corpul nostru este în permanență la fel de activat ca și cum am răspunde la o situație extremă.

„Pe fon de stres, deseori crește nivelul de Prolactină. Nivel crescut de Prolactina inhibă ovulația și afectează secreția hormonilor sexuali, în special a progesteronului. Acest lucru poate duce la sângerări uterine disfuncționale sau la amenorea (dispariția completă a menstruației). Prolactina crescută la bărbați duce la scăderea nivelului de testosteron.

 

Stresul poate declanșa „inflamație sterilă” (adică fără agent patogen) cu o creștere a citokinelor pro-inflamatorii, activarea microgliei și neuroinflamație, în care, de regulă, în primul rând suferă somnul din cauza dereglării producției de melatonină. De asemenea, duce la perturbări în metabolismul neurotransmițătorilor și ca urmare apare: anxietate, depresie, atacuri de panică”, adaugă medicul endocrinolog.

În condiții de stres și „inflamație sterilă” sistemul imunitar are mereu de suferit. Organismul devine mai vulnerabil la infecții, pot debuta bolile autoimune. Totodată, cere mai multe resurse și energie și este ușor de întrat în deficiențe, menționează medicul endocrinolog.

Ce puteți face?

Eliminați provocatorii de stres (lucrați cu anxietatea, cu fricile, odihniți-vă mai mult);

-Practicați tehnici de relaxare: meditație, exerciții de respirație, psihoterapie, hobby);

-Reglați-vă somnul;

-Alimentați-vă echilibrat;

-Activitatea fizică și sexuală regulată este foarte importantă;

– Adăugați suportul nutrițional: magneziu, vitamina C, vitaminele din grupul B, vitamina D, adaptogeni, bai cu magneziu”, a mai spus Natalia Eșanu.

 

Distribuie articolul: