Tinerețea este asociată cu puterea, vitalitatea, fertilitatea, cu posibilitatea de a face bani, de a fi respectați și apreciați. Așadar, pare necesar să încercăm din răsputeri să ascundem semnele îmbătrânirii pentru cât mai mult timp. Frica de îmbătrânire este printre cele mai comune temeri.

“Criza de maturitate”, semn de normalitate

De-a lungul vieții fiecare dintre noi trece prin diverse crize de dezvoltare, care vin la pachet cu schimbări atât în plan hormonal, cât și comportamental și psihosocial. Prin urmare criza de maturitate sau criza vârstei de mijloc, reprezintă un semn de normalitate în dezvoltarea fiecărui individ în parte.

Când începe criza de maturitate?

Deși este o etapă normală în dezvoltarea noastră, ea nu se regăsește la fiecare individ ca începând “fix la o anumită vârstă”. Adică dacă pentru unii dintre noi primele semne de criză de maturitate pot să apară de la 40 de ani, pentru alții aceste semne se lasă așteptate până la 50 de ani, de exemplu.

Prin urmare, psihologii cred că de multe ori criza de maturitate începe cu un moment copleșitor când oamenii devin conștienți de faptul că viața trece. Cei care au făcut alegeri nefericite și au o viață nesatisfăcătoare simt ca au o problemă și că timpul este finit pentru a o rezolva.

Cum se manifestă frica de îmbătrânire?

Așadar, în contextul vieții moderne, cu presiune socială ridicată legată de frumusețea fizică, cu dorințe și obiective neîmplinite, înțelegem că a trecut timpul peste noi și pentru noi.

Astfel, încet se instalează o serie de stări confuze, contradictorii, de furie, plictiseală, depresie sau anxietate. Există de multe ori o dorință de a reveni la tinerețe sau de a lua viața de la capăt.

Uneori, aceste emoții/stări duc la mai multe reacții extreme, comportamente complet noi apărute „de nicăieri”, precum abuzul de alcool și/sau droguri, divorț, iubit/iubită mult mai tânăr/tânără, aventuri ocazionale, mers în cluburi, haine diferite, specifice vârstelor mai tinere, colorat părul, poate chiar schimbatul job-ului etc.

Frica de îmbătrânire deseori se poate manifesta ca o fugă de sine.

Frici asociate procesului de îmbătrânire

Frica de a deveni indezirabil. Schimbările fizice fac parte din îmbătrânire. A trăi într-o cultură centrată pe tinerețe, și a avea riduri de la încruntări și linii de râs ar putea fi interpretată ca neatractiv.

Frica de boală, durere și suferințăPe măsură ce îmbătrânim, sistemul nostru imunitar nu este la fel de puternic, făcându-ne de la o anumită vârstă, mai vulnerabili la boli precum afecțiunile de inimă și demența.

Frica de pierderi. Acestea pot fi interpersonale, fizice sau cognitive. Pierderile unor persoane dragi, pierderea mobilității, a rezistenței și adăugăm la asta și teama de declin cognitiv – avem o mulțime de temeri și pierderi potențiale care se împletesc în frica de îmbătrânire.

Teama de moartePentru unii, aceasta este teama supremă să știe că vor lipsi de la multe evenimente din viața lui. Cu toate acestea, adulții în vârstă nu se tem întotdeauna de moartea însăși; mai degrabă se tem de procesul de moarte. Există o replică celebră a lui Woody Allen, „Nu mă tem de moarte; pur și simplu nu vreau să fiu acolo când se întâmplă.”

Cum gestionăm corect maturizarea/ îmbătrânirea

 A îmbătrâni este firesc și de dorit! Este important să reținem că îmbătrânirea este un proces care este refuzat multor persoane, prin urmare noi, norocoșii, trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și aspect adus de îmbătrânire.

Viața este în permanentă schimbare, aduce noi provocări și noi situații.

Este important să nu cedați stresului superficial de îmbătrânire. Fiecare rid de pe fața ta spune povestea vieții tale. Spune-o cu plăcere, cu bucurie, cu mândrie. Acolo stau experiențele și amintirile tale.

Relațiile care contează – cât timp munciți la întreținerea lor – vor continua să prospere. Prieteniile se îmbunătățesc cu vârsta; ai mai multe amintiri, iar timpul petrecut împreună este mai prețios.

Inspiră-te din viața persoanelor publce care aleg să vorbească despre propriul proces de îmbătrânire, proces pe care aleg să nu îl “ascundă”.

Sursa: smartliving.ro 

Distribuie articolul: