A trecut o lună de când rușii au început războiul fraticid în Ucraina, iar bombardamentele aproape fără încetare au devenit o parte a vieții de zi cu zi pentru civilii ucraineni. Încălzirea vremii și venirea primăverii au adus cu ele, însă, o nouă problemă greu de gestionat pentru Ucraina – regiunea Mikolaiv, din sudul țării, a fost cuprinsă de mirosul greu de suportat al cadavrelor militarilor ruși, abandonați de armata rusă pe câmpul de luptă. Situația a devenit atât de gravă încât autoritățile au făcut un apel le cetățeni să ajute la strângerea cadavrelor și punerea lor în saci.

În condițiile în care zăpada se topește, pământul începe să se dezghețe, iar temperaturile trec peste limita înghețului, regiunea Mikolaiv începe să se confrunte cu o altă problemă – mirosul de nesuportat al cadavrelor soldaților ruși care au umplut regiunea de când dictatorul de la Kremlin a început războiul împotriva țării vecine.

Într-un discurs video adresat rezidenților, guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a cerut ucrainenilor să ajute la strângerea cadavrelor și punerea lor în saci – “Nu suntem niște bestii, nu-i așa?”, i-a implorat el pe civilii ucraineni care au suferit până acum teroarea adusă de armata rusă, scrie CNN.

Mikolaiv a fost printre primele capitale regionale atacate de armata rusă după declanșarea conflictului armat în 24 februarie.

După ce au avansat, în primele zile ale războiului, în direcția centrului orașului, trupele ruse au fost respinse de armata ucraineană, lăsând în urmă un șir de soldați ruși morți, de vehicule și tancuri distruse.

Kim s-a referit la ruși cu apelativul „orci”, făcând o trimitere la armatele monstruoase din romanele lui Tolkien și spunând că aceștia s-au retras lăsând în urmă cadavrele camarazilor lor – “sunt sute de cadavre peste tot, în toată regiunea”, a spus el.

Kim a mai cerut și ca trupurile fără viață ale militarilor ruși să fie puse în congelatoare și să fie trimise înapoi în Rusia pentru a fi identificate prin teste ADN.

După o lună de război, însă, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele militarilor ruși sunt repatriate, în condițiile în care regimul a redus la tăcere orice încercare de a face cunoscut publicului rus informații cu privire la bilanțul deceselor.

Regimul Putin continuă să mintă populația rusă cu privire la numărul morților din Ucraina

Numărul exact al militarilor ruși uciși în Ucraina rămâne un mister. Cifrele oficiale date de regimul Putin erau de 498 de morți, până luni, când un tabloid pro-Kremlin a publicat un raport care actualiza bilanțul la 9.861.

Cifra, atribuită ministerului apărării rus și apoi retrasă de publicația respectivă, care a susținut că a fost atacată cibernetic, nu a fost confirmată de Kremlin.

Oficiali americani și ai NATO au estimat că pierderile Rusiei se situează între 3.000 și 10.000 de soldați uciși. Oficialii ucraineni au estimări chiar mai ridicate – 15.000 de morți printre soldații armatei lui Putin.

Autoritățile ucrainene susțin, de asemenea, că armata rusă a adus în Ucraina crematorii mobile pentru a-i incinera pe soldații uciși în război.

Guvernul ucrainean încă așteaptă un răspuns din partea Rusiei cu privire la repatrierea cadavrelor militarilor ruși uciși.

Regimul Putin refuză repatrierea cadavrelor soldaților ruși

Indicii cu privire la numărul mare de soldați ruși uciși în războiul lui Putin au început să tot apară în clipuri video și relatări din Ucraina – în 18 martie, serviciul din Belarus al Radio Europa liberă a publicat imagini cu convoaie de ambulanțe în sudul țării, aproape de graniță și a relatat că morgile din zonă nu mai făceau față numărului de cadavre aduse din Ucraina.

Ulterior, în 21 martie, într-o publicație ucraineană au apărut informații cu privire la faptul că rușii și-au aruncat morții într-o groapă comună, fără forme de identificare și documente, în apropierea de Rusaniv, un sat la est de capitala Kiev.

Identificarea cadavrelor soldaților ruși este un lucru dificil pentru autoritățile ucrainene, care încearcă să ofere informații familiilor soldaților ruși printr-un canal de Telegram pe care sunt publicate fotografii cu soldați morți sau capturați, uneori alături de documente de identificare.

Sursa: digi24.ro

Distribuie articolul: