Pandemie, război, angoase din cauza scumpirilor în ultima perioadă – toate duc, în timp, la epuizare mentală, fizică și emoțională. Dacă simți că te regăsești, atunci suferi de sindromul Burnout!

Sindromul burnout sau sindromul epuizării profesionale este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Pentru prima dată acest termen a fost menționat de psihologul Herbert Freudenberger în cartea sa “Burnout: The High Cost of High Achievemen”, scrisă în 1974.

 

Vali Ciocioi, trainer, coach pentru dezvoltare personală din România a povestit pentru revista ea.md că sindromul apare tot mai frecvent în zilele pline de evenimente stresante și,  în context, conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.

Orice persoană din orice profesie poate experimenta burnout.

Gândiți-vă la burnout folosind analogia cu o mașină. Neefectuarea reviziei periodice poate duce la o defecțiune majoră a motorului. La fel este și cu epuizarea (burnout), spune Vali.

Simptomele epuizării

Dacă unora le e mai greu să recunoască simptomele și cred că e ceva trecător, atunci pentru cei care ignoră aceste semne,  ieșirea din starea de epuizare poate dura luni de zile, timp în care afacerea, sau jobul, familia, va avea de suferit în timp ce încearcă să își recâștige sănătatea.

Comportamentul furios, iritabil, anxios sau agresiv, sentimentul că nu mai deții controlul, incapacitatea de a funcționa normal, lipsă de creativitate, faci greșeli prostești în mod repetat, depresie, o mentalitate critică, lipsa de încredere în sine sau epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele sindromului bournout, a mai adăugat trainerul.

Afecțiuni fizice cronice provocate de burnout: dureri de cap, dureri de spate, răceli, gripe, tulburări intestinale

Oricine se poate confrunta cu unele dintre aceste simptome pentru o perioadă scurtă de timp fără a fi epuizat. Dar atunci când mai multe simptome sunt prezente pe o perioadă mai lungă de timp, e foarte posibil ca epuizarea să fie cauza, susține specialista.

Ce aduce burnout?

Burnout poate apărea pe neașteptate. De aceea, este atât de important să se acorde atenție strategiilor care o previn.

În mod obișnuit, epuizarea se datorează concentrării prelungite și intense asupra muncii și urmăririi succesului sau perfecțiunii. O astfel de concentrare intensă duce adesea la lipsa somnului, lipsa exercițiilor fizice, obiceiuri alimentare necorespunzătoare, lipsa pauzelor și lipsa de sprijin social – cine să aibă timp de astea?

De asemenea, una dintre ironiile burnout-ului este că, atunci când o persoană este în burnout, este atât victima, cât și autorul ei. Dar epuizarea poate fi evitată, intervine Vali.

6 strategii pentru prevenirea burnout, la îndemâna oricui

Vali Ciocoi ne prezintă 6 dintre strategiile de “revizie” care au ajutat-o să prevină epuizarea și să se bucure de viață și de munca pe care o face.

Impune-ți momente de odihnă

Nimeni nu poate funcționa la “turație maximă” la nesfârșit. Stabilește momente de odihnă, chiar și zilnice. Ia în considerare posibilitatea de a te trezi dimineața devreme, când casa este încă liniștită și poți lucra o oră. De asemenea, în timpul zilei, atunci când simți că ești obosit, agitat sau rigid, ridică-te și plimbă-te 5 minute. Sau ieși afară și respiră adânc.

Stabilește limite

Limitele pot lua o varietate de forme. De exemplu, este posibil să fie nevoie pur și simplu să spui “NU” unui potențial client. O altă limită ar putea fi stabilirea programului de lucru, astfel încât să nu lucrezi până târziu în fiecare zi. O alta ar putea fi să nu lucrezi 7 zile din 7.

Investește în relațiile tale

Avem tendința de a subestima importanța relațiilor și de multe ori acestea rămân în plan secundar față de obiectivele noastre de afaceri și de succes. Investește în relațiile tale prin petrecerea timpului cu soțul/soția și copiii sau cu prietenii apropiați și familia. Deconectează-te de la muncă în timp ce ești cu ei. Nimeni nu vrea să se simtă ca și cum ar fi în competiție cu munca ta pentru afecțiunea și atenția ta.

Respectă orele de somn

Unii oameni se laudă că se pot descurca cu patru sau cinci ore de somn pe noapte. Este posibil să poți funcționa cu atât de puțin somn pentru o perioadă, dar oboseala se va acumula. Încearcă să dormi cel puțin șapte ore pe noapte. Pe cât posibil, păstrează o rutină statică de a te culca și de a te trezi la anumită oră. Asta duce la productivitate.

Fă exerciții fizice în mod regulat

Exercițiile fizice regulate sunt cruciale pentru menținerea sănătății fizice și emoționale. Una dintre cheile pentru a menține o rutină de exerciții fizice constantă este să te implici în sporturi sau activități care îți plac. Asta te ajută în și alte domenii ale vieții care necesită autodisciplină, inclusiv munca.

Mănâncă sănătos

Obiceiurile alimentare proaste sunt adesea unul dintre semnele principale că cineva se află pe drumul spre burnout. Nimeni nu poate exista doar  cu cafea și chipsuri și să se aștepte să facă o muncă excelentă pentru foarte mult timp.

Adoptă o dietă bine echilibrată. Mănâncă la ore regulate și în porții potrivite pentru o stare de sănătate bună. Combină mesele cu interacțiunea socială. Și nu uita să bei multă apă în timpul zilei.

Învață să recunoști simptomele epuizării  pentru a o preveni. Vei descoperi că odată ce vei evita suferința și disfuncțiile cauzate de burnout,  te vei bucura de mult mai multă productivitate în viața și în munca ta.

Vali, echipa ea.md îți mulțumește pentru interviu și timpul acordat cititorilor noștri. Succese mari pe mai departe.

Referințe bibliografice: Ray Edwards

Photo credit: Arhiva personală Vali Ciocioi

Deși trăim vremuri grele, echipa ea.md îți aduce informații din actualitatea zilei, Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: