Sistemul Starlink de internet prin satelit al lui Elon Musk ajută forţele ucrainene să câştige războiul cu drone, ţintind tancurile ruseşti şi identificând poziţia inamicului. De asemenea, menţine armata conectată în ciuda penelor de curent care există pe teritoriul ţării.

În avangarda forţelor militare ale Ucrainei se află o unitate numită Aerorozvidka care foloseşte drone de supraveghere şi atac pentru a viza tancurile şi poziţiile ruseşti. În timp ce penele de curent sunt tot mai dese, iar conexiunea la internet este tot mai slabă, militarii au apelat la sistemul Starlink.

Echipele de pe teren care folosesc drone se află uneori în zonele rurale unde semnalul este foarte slab. Graţie Starlink, aceştia se pot conecta la baza lor de date şi pot obţine informaţii despre ţinte. De asemenea, pot direcţiona dronele să renunţe la muniţiile antitanc, uneori zburând în tăcere către forţele ruseşti pe timpul nopţii, potrivit adevarul.ro.

Militarii ucraineni mai folosesc şi vehicule aeriene fără pilot, PD-1, care sunt echipate cu senzori infraroşii şi colectează informaţii despre mişcările pe care le fac trupele ruseşti.

Unitatea ucraineană de drone foloseşte un sistem sofisticat numit „Delta”, care a fost construit în ultimii ani cu ajutorul consilierilor occidentali şi poate fi accesat de pe laptopuri.

Acesta include software de care creează o hartă interactivă, încorporează imagini de la drone, sateliţi, senzori şi inteligenţă umană, astfel încât inamicul să poată fi urmărit.

Reacţia Rusiei

Kremlinul a avut o reacţie urâtă legată de implicarea Starlink în Ucraina.

Dmitri Rogozin, directorul general al Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a declarat: „Acesta este Occidentul în care nu ar trebui să avem niciodată încredere. Când Rusia îşi pune în aplicare cele mai înalte interese naţionale pe teritoriul Ucrainei, Elon Musk apare cu Starlink-ul său, care a fost declarat anterior ca fiind inofensiv”.

Statul ucrainean a beneficiat de echipamente oferite de ţările occidentale, inclusiv de sisteme de comunicaţii radio care au înlocuit tehnologia din epoca sovietică. SUA a investit milioane de dolari pentru a proteja sistemul ucrainean de hacking-ul rusesc, de bruiaje şi de încercările de a „falsifica” tehnologia GPS.

Totuşi, au existat temeri referitoare la afectarea conexiunii de internet, deoarece Rusia continuă să degradeze infrastructura Ucrainei. Astfel că, la scurt timp de la începerea invaziei, Mihail Fedorov, vicepremierul Ucrainei, i-a cerut lui Musk pe Twitter să „furnizeze Ucrainei staţii Starlink”.

Elon Musk a răspund după câteva ore: „Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe traseu.”

Acum, echipele de drone se confruntă cu un pericol din ce în ce mai mare pe măsură ce ruşii încearcă să le urmărească şi trebuie să se mişte frecvent. Dronele se dovedesc atât de eficiente încât Pentagonul consideră că aprovizionarea Ucrainei cu aeronave nu este necesară. În schimb, acum trimite aşa-numitele „drone kamikaze”  care au fost concepute pentru forţele speciale americane care pot fi transportate într-un rucsac şi pot distruge un tanc.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: