O evaluare a Agenţiei de Informaţii pentru Apărare a Pentagonului relevă faptul că Vladimir Putin ar putea recurge la ameninţarea cu folosirea armelor nucleare în cazul în care războiul din Ucraina se va prelungi.

Occidentul se poate aştepta ca preşedintele Vladimir Putin să ameninţe cu folosirea armelor nucleare, dacă rezistenţa ucraineană la invazia Rusiei continuă, epuizând forţa de muncă şi echipamentele convenţionale, potrivit unei noi evaluări a Agenţiei de Informaţii pentru Apărare a Pentagonului, relatează adevarul.ro

Ocuparea prelungită a unor părţi ale teritoriului ucrainean ameninţă să distrugă forţa militară rusă şi să le reducă arsenalul de arme modernizat, în timp ce sancţiunile economice ulterioare vor arunca probabil Rusia într-o depresiune economică prelungită şi izolarea diplomatică”, generalul locotenent Scott Berrier, director al Agenţiei de Informaţii pentru Apărare.

Pe măsură ce acest război şi consecinţele sale slăbesc încet puterea convenţională a Rusiei, aceasta, cel mai probabil, se va baza tot mai mult pe descurajarea nucleară pentru a semnala Occidentului şi a proiecta puterea publicului său intern şi extern”, a mai spus Berrier.

adevarul.ro

Preşedintele Vladimir putin a anunţat deja că a pus arsenalul nuclear al Rusiei într-o stare de alertă. Ambasada Rusiei la Washington nu răspuns deocamdată cu un comentariucu privire la raportul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia bazându-se până acum pe peste 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.

Eforturile de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepţia că Statele Unite sunt o naţiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acţiuni mai agresive nu numai în Ucraina, ci şi mai larg în confruntarea sa percepută cu Occidentul”, adaugă Berrier.

O motivaţie cheie pentru invazie, a spus el, este hotărârea Rusiei „de a restabili o sferă de influenţă asupra Ucrainei şi a celorlalte state din fosta Uniune Sovietică”, relatează Bloomberg.

Ordinul lui Putin de a pune în alertă forţele nucleare încearcă să intimideze adversarii Rusiei, arată Berrier, şi reflectă „viziunile doctrinare ale Moscovei cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice, nestrategice pentru a obliga un adversar să continue negocieri care ar putea duce la încetarea conflictului în condiţii favorabile pentru Rusia, sau descurajează intrarea altor participanţi atunci când progresul ofensiv rus al forţelor sale convenţionale pare că ar putea fi inversat sau conflictul se prelungeşte.”

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: