Ministrul Economiei dă asigurări că țara nu duce lipsă de grâu alimentar. Totuși, Comisia Situații Excepționale menține interdicția de export pentru grâu, zahăr, făină de grâu.

Nu există premise ca Republica Moldova să rămână fără produse alimentare de primă necesitate. 

Sergiu Gaibu spune că, deși războiul de la graniță a dat peste cap importurile din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, există alternative pentru toate produsele importate anterior din aceste 3 state. Singurul produs care va lipsi, o perioadă, de pe rafturile magazinelor, va fi hrișca, potrivit ipn.md

Începând cu data de 1 martie, Comisia Situații Excepționale a interzis exportul de grâu și zahăr, ulterior, la 12 martie, a fost interzis și exportul făinii de grâu pe perioada stării de urgență. Astfel autoritățile își propun să asigure securitatea alimentară a Republicii Moldova în condițiile crizei de securitate din regiune.

„Avem suficiente grâne la momentul actual. Nu există deficit. Pentru grâu s-a impus stoparea exportului, cantitățile sunt suficiente atât pentru a asigura alimentația populației, cât și pentru creșterea animalelor, până la noua roadă. La porumb s-a stabilit că avem cantități chiar mai mari decât erau datele statistice, s-a reluat exportul, dar se monitorizează strict de către Ministerul Agriculturii”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

În același timp, ministrul Economiei spune că prețurile majorate la produsele alimentare reprezintă o consecință a războiului din Ucraina și a inflației mondiale. Sergiu Gaibu spune că deficitul unor produse de pe piață este creat artificial și că produsele importate anterior din Ucraina sunt înlocuite cu produse din statele Uniunii Europene.

Valul de scumpiri este cauzat de criza internațională. Lanțul de creșteri în domeniul energetic a afectat celelalte produse și acest bulgăre de zăpadă este în continuă creștere. Războiul din țara vecină a amplificat procesul dat. Lipsa unor produse este, mai degrabă, un efect al panicii care este alimentată de unele știri eronate. Dacă ne referim la sare, în ianuarie-februarie au fost importate 1000 de tone, iar în ultima săptămână s-au importat alte 300 de tone din România.

Nu există problema deficitului de sare pentru că producători sunt și în Bulgaria, România, Polonia. Aveam și anterior importuri din aceste țări, dar cea mai ieftină era din Ucraina. Este o diferență de preț, dar nu este semnificativă”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Hrișca este singurul produs care nu are alternativă pe piața europeană, iar din acest motiv, va fi greu de găsit prin magazine, spune Gaibu.

„Hrișca este un produs tipic pentru spațiul ex-sovietic. Cea mai mare parte a acestui produs crește în Ucraina și Rusia, de aceea el are alternative mai puțin și, se pare, o perioadă de timp va fi lipsă pe rafturile magazinelor”, a explicat ministrul.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: ipn.md

Distribuie articolul: