Moldova ar putea cumpăra gaz natural la preț de piață a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că se pregătesc măsuri pentru ca Energocom să poată acționa pentru asigurarea necesităților populației și că există mai multe scenarii cu privire la data de 1 mai. 

Companiile internaționale nu au fost interesate să realizeze auditul datoriei pretinse de Gazprom, care depășește suma de 700 mln dolari. Andrei Spînu menționează că până la data de 1 mai, conform protocolului Moldova Gaz ar fi trebuit să încheie un acord prin care să decidă modul de reeșalonare a datoriilor.

„Spațiul aerian este închis, mai multe regiuni sunt afectate. Există mai multe elemente care credem că au influențat companiile mari de audit să vină în Moldova. Moldova Gaz ar fi trebuit să încheie un acord prin care să decidă modul de reeșalonare a datoriilor, iar la baza semnării acestui acord să fie auditul independent. Dar este clar că nu o să-l avem. Eu cred că dacă se selecta compania care să facă auditul, mai avea cel puțin 2 luni și era clar când. Acum intrăm într-o altă etapă care nu știm exact când va fi, 1 mai sau 1 octombrie. Sunt multe necunoscute care au început cu 24 februarie, odată cu războiul. Moldova Gaz este în discuții cu Gazprom, la nivel comercial pe anumite subiecte cum ar fi această dată de 1 mai și trebuie să spună exact ce se întâmplă după”, a declarat Spînu.

Întrebat care este scenariul ce se poate întâmpla la 1 mai, Andrei Spînu a răspuns că există mai multe.

Primul scenariu ar fi că acest termen se amână pentru o altă dată. Al doilea scenariu este că Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz pentru R. Moldova și atunci vom eși și vom cumpăra gaz de pe piață. Noi ne pregătim și de scenariul 2. Avem contraoferte, suntem gata. Capacităm Energocomul care este o echipă de experți care lucrează de câteva săptămâni, totodată lucrăm și la un proiect. În mai cred că va fi deja decizia cu BERD-ul, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventualele capacități de stocare a gazului în România. Facem tot posibilul ca Energocomul să poată acționa într-o situație de acest tip. Și noi cred că ne mișcăm cu pași foarte rapizi”, menționează Viceprim-ministrul.

Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba proiectul de lege privind modificarea Legii gazelor, care va prevedea obligații de stocuri de gaze, care să asigure securitatea energetică pe domeniul livrărilor de gaze.

„Cantitățile de gaz necesare pentru R. Moldova sunt mult mai mici. Dacă iarna noi folosim 160 milioane de metri cubi, în luna mai vorbim de 35-40 de milioane pentru consum. Prețul la gaz ar putea fi foarte mare, dacă se escaladează lucrurile în Ucraina.

Chiar și dacă după 1 mai vom avea un contract cu Gazprom și prețurile vor fi foarte înalte pe piață, va influența prețul pe care îl avem în contract. În perioada de luna mai nu este o problemă de volume ci de preț. La începutul războiului era mai mare, acum este în scădere. Ucraina tranzitează o bună parte din gazul care vine din Rusia în Europa”, a mai declarat Andrei Spînu.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: