Poftele comunică adesea ceva mai profund decât foamea. Când pofta de zahăr lovește la întâmplare și destul de des, cel mai probabil corpul îți trimite un semnal fiziologic.

Nutriționistul dietetician Ayat Sleymann, a împărtășit câteva explicații posibile ale poftei constante de zahăr, plus modul de gestionare a acestora:

 Fluctuații ale zahărului din sânge

Nivelul prea crescut sau prea scăzut de zahăr din sânge ar putea fi de vină pentru pofta bruscă și puternică de zahăr. “Când scade nivelul zahărului din sânge, corpul va încerca să regleze glicemia, așa că va cere alimente care conțin zahăr“, explică Sleymann.

Mâncarea nesănătoasă poate fi de vină pentru aceste fluctuații ale zahărului din sânge, spun experții. Zaharurile și carbohidrații procesați sunt mai rapid digerate și absorbite în organism, ducând la creșteri bruste ale zahărului din sânge și, desigur, la scăderi ulterioare.

Pentru a evita scăderea bruscă a zahărului din sânge, Sleymann recomandă să pentru consum cât mai multe proteine ​​și carbohidrați complecși, pentru că asigură o sațietate îndelungată.

Ayat Sleymann

Ayat Sleymann, Nutriționist dietetician

Deficitul de magneziu

Magneziul este un mineral din organism responsabil pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei, producerea de energie și multe alte funcții esențiale. “Când este carență de magneziu, corpului îi este greu să aducă energie în celule, ceea ce va creea o stare de oboseală și să poftețti la zahăr“, spune Sleymann.

Pentru a te asigura că ai un nivel adecvat de magneziu, ia în considerare un supliment alimentar recomandat de medic. Acesta te va ajuta să reduci pofta de zahăr și junk food, dar și să dormi mai bine.

Deshidratare

Deși adesea asociem deshidratarea cu gura uscată, durerile de cap sau modificările culorii urinei, aceasta ar putea fi detectată și prin pofta de zahăr. “Adesea credem că ne e foame atunci când corpul cere, de fapt, mai multă apă“, spune Sleymann.

Încearcă să bei mai multă apă, ceai sau o băutură bogată în electroliți. Dacă încă îți este foame, ia în considerare o gustare bogată în apă, cum sunt castraveții sau fructele de pădure.

Concluzia

Sigur, e mai greu să pregătești o mâncare sănătoasă și foarte ușor să te avânți în rezerva de dulciuri. Cu toate acestea, consumarea alimentelor procesate este un cerc vicios care, în timp, va scădea din calitatea vieții. Încearcă să introduci treptat în dietă alimente sănătoase (pește gras, ovăz, nuci, avocado, broccoli, kale, spanac etc.) și vei vedea că în timp se va regla nivelul de zahăr din sânge și nu vei mai pofti la dulciuri și junk food.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: