Creşterea estimată a preţurilor – în cazul care invazia rusă din Ucraina se prelungeşte şi se extinde la întreg teritoriul ţării – va avea ca rezultat logic apariţia unei presiuni extrem de puternice pe preţuri, favorizând speculaţiile directe şi evoluţiile necontrolate pe bursele de alimente, asta în detrimentul economiilor statelor fragile sau larg dependente de importuri de alimente.

Într-un raport publicat foarte recent, experţii FAO avertizează că „în cazul unui asemenea scenariu, numărul populaţiei subnutrite pe plan mondial ar putea creşte cu 8-13 milioane de persoane în perioada 2022-2023, cu cele mai multe probleme în regiunea Asia-Pacifice, apoi din Africa sub-sahariană, estul şi nordul Africii”, scrie adevarul.ro.

fao.orf

Războiul din Ucraina are şi această altă consecinţă umanitară de care uităm mult prea repede să vorbim, iar Qu Dongyu, directorul-general al FAO, arăta că expandarea dimensiunii şi intensităţii luptelor şi a distrugerilor provocate de atacurile ruse asupra zonelor militare şi civile din Ucraina poate face ca fermierii ucrainieni să nu fie în stare să înceapă lucrările agricole de primăvară. Acest lucru, în combinaţie cu măsurile restrictive dure luate de Rusia în ce priveşte exporturile de grâne pot fi condiţiile favorizante pentru startul pandemiei de foamete. În plus, spunea el, „deplasările masive de populaţie din Ucraina au redus numărul lucrătorilor din agricultură… accesarea zonelor în care există culturi agricole se va dovedi dificil”.

În plus, Kievul a oprit la rândul său orice export de grâu, ovăz, mei, hrişcă, plus alte câteva alte produse agricole pentru a oferi un minimum de protecţie pentru piaţa internă şi a asigura aprovizionarea stocurilor destinate armatei. O situaţie de criză cu efecte regionale şi mondiale uşor de estimat ştiind că Rusia, spre exemplu, este cel mai mare exportator mondial de grâu (Ucraina fiind pe locul 5).

Cele două ţări sunt mari producătoare şi de orz şi porumb, aproximativ a treime din necesarul mondial. Scădeţi din consumul mondial o treime din necesar şi asta înseamnă criză majoră şi deschiderea imediată de perspective de acţiuni speculative şi creştere super-rapidă a nivelului de volatilitate al diverselor pieţe, ştiind că, după datele FAO, există cel puţin 50 de ţări care depind direct de aprovizionarea cu alimente şi produse agricole din Rusia şi Ucraina. Războiul blochează acum – şi nu se ştie pentru cât timp – porturile ucrainiene de la Marea Neagră, acolo de unde plecau exporturile către UE, China, India şi Orientul Apropiat.

Sunt ţări a căror dependenţă de producţia agricolă din Ucraina şi Rusia este la nivel strategic: Kenya, spre exemplu, are un nivel de dependenţă de 34%, iar 31% din necesarul de grâu pentru Maroc provine din cele două surse, din Rusia şi Ucraina provine peste jumătate din cantitatea totală de grâu pe care ONU o achiziţionează pentru programele sale de ajutorare a zonelor aflate în criză. Reducerea masivă a exporturilor din Ucraina vulnerabilizează în mod direct şi progresiv ţări precum Egiptul, Turcia sau Bangladesh.

fao.org

În ce priveşte Europa, semnalul de alarmă este lansat de ministrul francez al agriculturi, acum preşedintele Consiliului care reuneşte toţi colegii săi din UE. Spunea Julien Denormandie pentru CNews:

„Îmi este teamă că, alături de această situaţie de război din Ucraina, urmează să se adauge în următoarele 12-18 luni o criză alimentară mondială… Rusia şi Ucraina asigură peste 30% din importurile mondiale. În zona mediteraneeană, există foarte multe ţări care depind direct de exportul de grâu din Rusia şi Ucraina. În acest moment, zonele respective sunt afectate de o secetă teribilă. În faţa acestei opriri probabile a exporturilor de grâu din Rusia şi Ucraina, dar şi a altor categorii de cereale precum porumbul sau rapiţa… Europa trebuie să-şi asume o misiune alimentară comună.

Trebuie să producă mai mult, are printre cele mai fertile terenuri agricole din lume, trebuie să aibă capacitate de a ajuta şi ţările care nu au nimic de-a face cu conflictul şi care vor avea de suportat un impact în zona asigurării capacităţii alimentare”. Să adăugăm şi avertismentul transmis de David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial: „gloanţele şi bombele în Ucraina vor amplifica criza alimentară mondială la niveluri niciodată atinse până acum”.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie articolul: