China se va alege cu consecințe grave, dacă ajută Rusia să evite sancțiunile în invadarea Ucrainei, spune SUA.

Oficiali americani au spus mai multor instituții de știri că Rusia a cerut Chinei să ofere asistență militară, după ce a început invazia.

Ministerul chinez de externe nu a menționat acuzațiile date în mod direct, dar a acuzat SUA că răspândesc, cu răutate, dezinformări despre China. Schimburile de replici au loc înainte ca oficialii americani și chinezi să se întâlnească la Roma.

Presa din SUA, citând oficialii de la Washington, spun că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipament militar, inclusiv drone.

Într-un interviu acordat CNN, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că „vor exista consecințe pentru eforturile de a înconjura sancțiunele impuse la scară largă, sau pentru sprijinirea Rusiei”.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe, ca să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, de oriunde din lume”, a spus el.

El a adăugat că, deși SUA credeau că China era conștientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin „planifică ceva” înainte să se întâmple invazia, Beijingul „s-ar putea să nu fi înțeles toată amploarea acesteia”.

„Pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a spus domnul Sullivan.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat că SUA „au răspândit dezinformare care vizează China în problema Ucrainei, cu rea intenție”.

Întrebat dacă ar putea clarifica dacă China a primit o cerere de ajutor militar din partea Rusiei, domnul Zhao a spus că aceasta este o „știre falsă”, dar nu a negat-o direct.

El a adăugat că poziția Chinei a fost întotdeauna consecventă și că China joacă un rol constructiv în promovarea discuțiilor.

Sullivan urmează să se întâlnească luni la Roma cu Yang Jiechi, membru al organului decizional superior al Chinei, Biroul Politic, și șeful Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe.

Agenția de presă Reuters a citat un oficial american care a spus că în timpul întâlnirii, domnul Sullivan va aminti despre consecințele și izolarea cu care China s-ar confrunta dacă ar spori sprijinul pentru Rusia.

China s-a abținut până acum să condamne Rusia pentru invazie și a spus că „preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui luate în serios.

Când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat pentru a condamna invazia Rusiei la începutul acestei luni, China a fost una dintre cele câteva țări care s-au abținut.

Dar Beijingul și-a exprimat în același timp „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei. De asemenea, a cerut pace și a spus că este gata să contribuie la încheierea războiului prin diplomație. Mai multe țări i-au cerut Chinei să facă mai mult pentru a opri invazia Rusiei.

Sursa: BBC News

Distribuie articolul: